Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Απειλεί ξανά η Ρωσία να τερματίσει τη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών

Ουκρανία: Απειλεί ξανά η Ρωσία να τερματίσει τη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών

Κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις για «τρομοκρατικές επιθέσεις» στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία απειλεί και πάλι να τερματίσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Η Μόσχα απείλησε χθες να τερματίσει τη διεθνή συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας, τρεισήμισι εβδομάδες προτού η ισχύς της εκπνεύσει (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Viacheslav Musiienko, επάνω, θερισμός σιταριού σε περιοχή κοντά στο Κίεβο εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία).

«Τρομοκρατικές επιθέσεις»

Οι «τρομοκρατικές επιθέσεις από το καθεστώς του Κιέβου απειλούν τη νέα παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μετά τη 18η Μαΐου», διεμήνυσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα το βράδυ.

Η Μόσχα, που προχώρησε σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πριν 14 μήνες, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις πως χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας για να επιτεθούν στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο και τον τρέχοντα μήνα.

Ο στόλος έχει βάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Το Κίεβο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει απειλήσει επανειλημμένα ν’ ακυρώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, που παρατάθηκε για 60 ημέρες στα μέσα Μαρτίου.

Το Κρεμλίνο στηλιτεύει ιδίως πως η απαλλαγή των ρωσικών λιπασμάτων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε.

Ανησυχίες για ξέσπασμα λιμού

Οταν άρχισε ο πόλεμος, η Ρωσία επέβαλε αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για μήνες, αποτρέποντας τις εξαγωγές σιτηρών, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες για ξέσπασμα λιμού τόσο στην ίδια την Ουκρανία όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο: σε αυτές αναλογούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που διατίθενται σε παγκόσμια κλίμακα προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη.

Το καλοκαίρι του 2022, τα Ηνωμένα Εθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν και πέτυχαν την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών και τη σύναψη συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, που επέτρεψε να εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι τροφίμων.

Η συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή μέσω τριών λιμανιών και η Τουρκία διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο.

Η εφαρμογή της θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της εκδήλωσης ανθρωπιστικών κρίσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες και για να ελέγχονται οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024