Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Θα δοθεί τέλος στην κυριαρχία του ενός ανδρός, του Ερντογάν»

«Θα δοθεί τέλος στην κυριαρχία του ενός ανδρός, του Ερντογάν»

Μιλά στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο στενός συνεργάτης του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ουνάλ Τσεβικιόζ. Ο έμπειρος διπλωμάτης εκτιμάται ότι θα είναι ο επόμενος ΥΠΕΞ της Τουρκίας αν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προσεγγίσει την ελληνική ηγεσία με θετικές και εποικοδομητικές πολιτικές και πιστεύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μέσω διπλωματίας και γνήσιου, προσανατολισμένου στα αποτελέσματα διαλόγου, δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο επόμενος ΥΠΕΞ της Τουρκίας εφόσον κερδίσει τις εκλογές η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μιλά για τις «ριζικές» αλλαγές που σχεδιάζει η Συμμαχία του Εθνους εφόσον βρεθεί στην εξουσία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία αλλά και των σχέσεων με ΕΕ και ΗΠΑ.

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών θα αποκατασταθεί, το κράτος δικαίου θα επικρατήσει, τα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα γίνουν σεβαστά και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της έκφρασης θα αποκατασταθεί. Η Συμμαχία του Εθνους θα εισαγάγει το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα για να αντικαταστήσει το αδέξιο προεδρικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά δεν είναι παρά μια παντοδύναμη εκτελεστική εξουσία που κυριαρχεί έναντι του δικαστικού και νομοθετικού σώματος. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων. Αντίθετα, θα εισαχθούν νέοι μηχανισμοί για την καλύτερη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», δηλώνει ο Ουνάλ Τσεβικιόζ για τις «ριζικές» αλλαγές που σχεδιάζει ο Κιλιτσντάρογλου εφόσον η Συμμαχία του Εθνους κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, βάζοντας «τέλος στην κυριαρχία του ενός ανδρός».

Νέα εξωτερική πολιτική

«Αυτή η αλλαγή θα έχει αναμφίβολα πολύ θετικό αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η νέα εξωτερική πολιτική θα είναι δημοκρατική, κοσμική, αξιόπιστη», λέει, προκειμένου «η Τουρκία να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος όπως ήταν πριν από είκοσι χρόνια». Πιο συγκεκριμένα, επεξηγεί ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν ανασταλεί λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος στη χώρα. Μετά τις εκλογές, η νέα προσέγγιση της Συμμαχίας του Εθνους θα αλλάξει την κατάσταση. Το προεδρικό κυβερνητικό σύστημα αντιμετωπίζεται επίσης αρνητικά από την ΕΕ. Οι επικρίσεις ότι η εκτελεστική εξουσία είναι πολύ ισχυρή σε αυτό το σύστημα, ότι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν εφαρμόζεται πλήρως μέσω αλλαγών στο δικαστικό σώμα και ότι η νομοθετική εξουσία είναι αποδυναμωμένη δυσχεραίνουν τις σχέσεις με την ΕΕ. Μια αλλαγή σε αυτό το σύστημα θα παρείχε φυσική πρόοδο στις σχέσεις με την ΕΕ. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με απώτερο στόχο να γίνει μέλος της ΕΕ».

Ουνάλ Τσεβικιόζ

Αντιπαραθέτουμε το άλυτο ζήτημα του Κυπριακού ως το σημαντικότερο εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. «Εχετε δίκιο που αναφέρετε το Κυπριακό και αισθάνομαι ότι αυτό το θέμα θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο, ως έναν βαθμό, μπροστά μας και μετά τις εκλογές. Αλλά αισθάνομαι πολύ έντονα ότι ακόμη και η Κύπρος δεν θα είναι ισχυρός ανταγωνιστής όταν η Τουρκία γίνει μια πλήρως δημοκρατική χώρα», απαντά ο Τσεβικιόζ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Για το ΝΑΤΟ λέει ότι «οι πολιτικές εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Τουρκίας ενισχύονται με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και μια τέτοια πολιτική θα συνεχιστεί», ενώ για τις ΗΠΑ δηλώνει ότι στόχος είναι «η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και η ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής συνεργασίας και, κυρίως, συνεταιρισμών στην αμυντική βιομηχανική ανάπτυξη». Παράλληλα, ο Τσεβικιόζ δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση και της αντιπολίτευσης να παίξει ρόλο η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη. «Η Τουρκία, με τη στρατηγική και μοναδική της θέση μεταξύ της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου θα ευνοεί μη σχισματική και ειρηνική εξωτερική πολιτική, εξισορροπώντας τις γειτονικές χώρες και όλες τις περιφερειακές δυνάμεις».

Τα ελληνοτουρκικά

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνει ότι «διανύουν όντως θετική πορεία μετά τον τραγικό σεισμό, που κατέστρεψε έντεκα επαρχίες της Τουρκίας. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός Μετανάστευσης επισκέφθηκαν την Τουρκία, ανοίγοντας σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Η Συμμαχία του Εθνους σκοπεύει να αναπτύξει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές. Δεν πρέπει να περιμένουμε τραγωδίες ή καταστροφές για να αποκαταστήσουμε τους διμερείς μας δεσμούς. Αλλωστε, και οι δύο χώρες έχουν εκλογές σχεδόν ταυτόχρονα και θα έχουν νέες κυβερνήσεις με νέες εντολές. Οι μετεκλογικές διμερείς σχέσεις θα δώσουν ένα νέο όραμα και θα ανοίξουν έναν νέο ορίζοντα. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είναι ένας μη συγκρουσιακός και φιλήσυχος δημοκράτης. Θα προσεγγίσει την ελληνική ηγεσία με θετικές και εποικοδομητικές πολιτικές. Ανέφερε επανειλημμένα ότι ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι η κύρια προσέγγισή του στην εξωτερική πολιτική. Εχει επίσης πει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μέσω γνήσιου, προσανατολισμένου στα αποτελέσματα διαλόγου».

Σχετικά με το Μεταναστευτικό λέει ότι «θα εξετάσουμε και θα επιδιώξουμε καλύτερη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για τη μετανάστευση. Δεν θα την καταργήσουμε, αλλά θα ανανεώσουμε και θα βελτιώσουμε την εφαρμογή της». Ασκεί, πάντως, κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι το πρόβλημα πηγάζει επίσης από το ότι δεν υπάρχει συνολική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. «Τα κράτη – μέλη έχουν τις εθνικές τους μεταναστευτικές πολιτικές, αλλά δεν υπάρχει συνολική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Χρειάζεται κοινή, αμοιβαία ασφαλής και λειτουργική μεταναστευτική πολιτική και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κοινές προσπάθειες. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση προκαλεί πανικό και χάος. Πρέπει να αναπτύξουμε μια διαχειρίσιμη κοινή μεταναστευτική πολιτική».

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκαθαρίζει ότι «ορισμένες δηλώσεις τού Ερντογάν έχουν ερμηνευθεί σαν να τάσσεται η Τουρκία στο πλευρό της Ρωσίας. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η Τουρκία ήταν αρκετά ενεργή στη διευκόλυνση της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και μεσολάβησε επίσης για μια βιώσιμη εφαρμογή του διαδρόμου εξαγωγών σιτηρών. Η κυβέρνηση του Κιλιτσντάρογλου θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες. Η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας είναι και ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει λοιπόν να επιτύχουμε ειρήνη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών, όχι απλώς κατάπαυση του πυρός, αλλά μια γνήσια, διαρκή ειρηνευτική συμφωνία. Διαφορετικά, η συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια θα τεθεί σε κίνδυνο».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024