Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Νέο καμπανάκι από τον ΔΟΑΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Νέο καμπανάκι από τον ΔΟΑΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καθώς διαπιστώνει σαφείς ενδείξεις στρατιωτικής προετοιμασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αυξάνει εκ νέου τον κίνδυνο καταστροφής, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (στη φωτογραφία αρχείου από το Zaporizhzhia nuclear power plant via AP, επάνω, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στον περίβολο του πυρηνικού εργοστασίου μετά από στρατιωτική επίθεση).

«Σαφείς ενδείξεις»

Ο Ραφαέλ Γκρόσι επiσήμανε ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι «σαφείς ενδείξεις στρατιωτικής προετοιμασίας» γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, όταν τον επισκέφθηκε πριν τρεις εβδομάδες.

«Eκτοτε, οι ειδικοί μας στην περιοχή ανέφεραν συχνά ότι άκουγαν εκρήξεις, που υποδήλωναν σε ορισμένες περιπτώσεις βομβαρδισμούς σε κοντινή απόσταση. Ανησυχώ βαθύτατα για την κατάσταση στον σταθμό», ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του.

Οι φόβοι για ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα έχουν αυξηθεί ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών.

Να μην γίνει ορμητήριο

Ο σταθμός με τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτιο του 2022, δεν πρέπει να αποτελέσει ορμητήριο για επιθέσεις ούτε να δεχθεί πυρά, τόνισε ο Γκρόσι.

Και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αυστηρότερα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία της ευαίσθητης τοποθεσίας. Διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να έχει διαβουλεύσεις με ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024