Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστικό σχέδιο του Κιέβου για επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστικό σχέδιο του Κιέβου για επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία

Η Washington Post αποκάλυψε, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν, ότι «η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών ετοίμασε ένα μυστικό σχέδιο για να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία».

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέπτυξε σχέδια για τη διεξαγωγή μυστικών επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία χρησιμοποιώντας μυστική κουρδική βοήθεια, σύμφωνα με άκρως απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε.

Η εισαγωγή ενός νέου πεδίου μάχης – χιλιάδες μίλια από τον πόλεμο στην Ουκρανία – φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να σημειώσει απώλειες στη Ρωσία και την Wagner, που δραστηριοποιείται στη Συρία, και πιθανώς να ασκήσει πίεση στη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε να σταματήσει ο σχεδιασμός τον Δεκέμβριο, αλλά το έγγραφο που διέρρευσε, βασισμένο σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στις 23 Ιανουαρίου, περιγράφει λεπτομερώς πώς προχώρησε ο σχεδιασμός και πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια εκστρατεία εάν την ανανέωνε η Ουκρανία, σύμφωνα με την Washington Post.

Το έγγραφο που διέρρευσε

Το έγγραφο — το οποίο κατά τόπους φέρει τη σήμανση HCS-P, υποδεικνύοντας ότι ορισμένες πληροφορίες προέρχονται από ανθρώπινες πηγές — περιγράφει πώς αξιωματικοί της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις που δεν θα ενέπλεκαν την ουκρανική κυβέρνηση.

Η Washington Post εντόπισε το έγγραφο το οποίο διέρρευσε από το chatroom του Discord από τον Jack Teixeira, μέλος της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Η επέμβαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2015 στη Συρία για να βοηθήσει το μαχόμενο καθεστώς Άσαντ να διατηρήσει την εξουσία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δημιούργησε μια μόνιμη παρουσία χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων εκεί. Η ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας, έχει ενισχύσει την περιφερειακή παρουσία της Μόσχας, αλλά υπάρχει σε ένα περιβάλλον που η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως. Η Μόσχα μετέφερε ορισμένα στρατεύματα και υλικό από τη Συρία στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας το περασμένο φθινόπωρο, γεγονός που μπορεί να οδήγησε το Κίεβο να εκτιμήσει ότι η αναχώρησή τους δημιούργησε τρωτά σημεία.

Κατά τον σχεδιασμό τον Δεκέμβριο, αναφέρει το έγγραφο, οι αξιωματικοί των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών ευνόησαν το χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια μέσα ή πιθανώς περιορίζοντας τα χτυπήματά τους μόνο στις δυνάμεις της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Ουκρανοί αξιωματικοί σκέφτηκαν να εκπαιδεύσουν στελέχη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της στρατιωτικής δύναμης της αυτόνομης βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους, να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους και να διεξάγουν «απροσδιόριστες δραστηριότητες «άμεσης δράσης» μαζί με επιθέσεις UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών).

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024