Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγός... κατεδάφισης μιας ομάδας

Οδηγός… κατεδάφισης μιας ομάδας

Η Τσέλσι του Τοντ Μπέλι δεν θυμίζει σε τίποτα την Τσέλσι του Ρόμαν Αμπραμόβιτς. Ο αμερικανός ιδιοκτήτης των Μπλε έχει κάνει τα πάντα για να γκρεμίσει το στιβαρό οικοδόμημα του παρελθόντος

Οι τελευταίες αράδες του εγχειριδίου «Πώς να καταστρέψετε μια επιτυχημένη ομάδα» που φέρει την υπογραφή «Todd Boehly» γράφτηκαν την Τρίτη το βράδυ στο Στάμφορντ Μπριτζ. Επτακόσιες ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την 29η Μαΐου 2021, όταν η Τσέλσι στέφθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είκοσι τρεις μήνες που μοιάζουν με 23 αιώνες για το ποδόσφαιρο.

Η Τσέλσ(κ)ι του Ρόμαν Αμπραμόβιτς και την «τσαρίνα» Μαρίνα Γκρανόφσκαγια να έχει το γενικό πρόσταγμα στις μεταγραφές προκαλώντας τον φόβο για τον τρόμο σε κάθε ατζέντη, δούλευε για χρόνια με την ακρίβεια ενός Patek Philippe.

Το μπλε οικοδόμημα δέχτηκε το πρώτο ισχυρό πλήγμα όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στους ρώσους ολιγάρχες ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή σε ουκρανικό έδαφος. Ο Αμπραμόβιτς τέθηκε υπό διωγμό και μαζί του η Τσέλσι στην οποία απαγορεύτηκε να πουλά ακόμα και εισιτήρια των αγώνων της.

Παρ’ όλα αυτά και υπό την ηγεσία του προπονητή που έφερε το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο, Τόμας Τούχελ η Τσέλσι κατάφερε να παραμείνει όρθια, τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και εξασφάλισε μία ακόμα συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η μεταβίβαση του κλαμπ πέρυσι τον Μάιο στα αμερικανικά κεφάλαια της Clearlake Capital στα οποία ηγήθηκε ο Τοντ Μπέλι γέννησαν μια ευφορία που αποδείχτηκε πρόσκαιρη. Οι πρώτες τριβές του Τούχελ με τη νέα ιδιοκτησία προκλήθηκαν για τα μάτια του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Αμερικανός έβλεπε τα εκατομμύρια των ακολούθων του Πορτογάλου στα social media αλλά αγνοούσε το υπόλοιπο «πακέτο» που ενδιάφερε περισσότερο τον Τούχελ. Ο Μπέλι λειτουργούσε όπως οι καταιγίδες που πλήττουν την πατρίδα του. Ξήλωσε εν μια νυχτί όλο το τμήμα μάνατζμεντ μαζί και την Γκρανόφσκαγια, ενώ απέλυσε σε τρία λεπτά τον επικεφαλής του ιατρικού τιμ Τιερί Λοράν που βρισκόταν στο κλαμπ από το 2005, μέσω επικοινωνίας με το Zoom. Ο Μπέλι πρόσταζε τον Τούχελ να παίξει επιθετικά, με σύστημα 4-4-3 (δηλαδή με 12 παίκτες) αποκαλύπτοντας την ημιμάθειά του για το αντικείμενο που επέλεξε να ασχοληθεί.

Ο Πότερ και αχίλλειος πτέρνα

Τα λάθη συνεχίστηκαν με την απόλυση του γερμανού προπονητή τον Σεπτέμβριο και την αντικατάστασή του με τον αμφιβόλου αξίας Γκρέιαμ Πότερ. Η μαγεία δεν ακολούθησε ποτέ τον νέο κόουτς που είδε την πόρτα της εξόδου να ανοίγει ύστερα από επτά μήνες. Στο μεταξύ ο Μπέλι και οι υπόλοιποι επενδυτές δαπάνησαν 611 εκατ. ευρώ για να φέρουν στο Στάμφορντ Μπριτζ 16 νέους παίκτες νεαρής ηλικίας που βρίσκονται ακόμα σε φάση εξέλιξης και δεν έχουν αποδείξει την αξία τους στο υψηλότερο επίπεδο. Για να παραπλανήσουν το FFP συμφώνησαν σε πολυετή συμβόλαια ακόμα και οκτώ χρόνων, κάτι που ουσιαστικά απαγορεύουν οι κανονισμοί της UEFA. Παρά τον πακτωλό χρημάτων που έδωσαν δεν φρόντισαν να καλύψουν την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας, τη θέση του σέντερ φορ. Οι μόνοι καθαρόαιμοι επιθετικοί που υπάρχουν στο ρόστερ, ο Ομπαμεγιάνγκ και ο Φοφανά δεν δηλώθηκαν στην ευρωπαϊκή λίστα.

Τα λάθη μοιάζουν ατελείωτα. Στο ρόστερ υπάρχουν 31 παίκτες οι οποίοι όμως δεν χωρούν στα αποδυτήρια του προπονητικού κέντρο στο Κόμπαμ με αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να αλλάζουν αλλού.

Μαύρες σελίδες

Η επιλογή του Φρανκ Λάμπαρντ ως μεταβατική λύση μέχρι το τέλος της σεζόν αποδείχτηκε ένα ακόμα μοιραίο λάθος. Αποτέλεσε προσωπική απόφαση του Τοντ Μπέλι λόγω του ένδοξου παρελθόντος του Αγγλου με την μπλε φανέλα και την εμπειρία του ως προπονητής στο Στάμφορντ Μπριτζ. Ο Λάμπαρντ έγραψε τελικά ιστορία, αλλά όχι αυτή που φανταζόταν. Εγινε ο πρώτος προπονητής στα 118 χρόνια ζωής της Τσέλσι που ξεκίνησε με τέσσερις ήττες. Σ’ αυτό το διάστημα ο Μπέλι δεν έπαψε να υποπίπτει σε γκάφες. Προέβλεψε πως η ομάδα του θα νικήσει με 3-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, αλλά ηττήθηκε με 2-0.

Αρχισε να κατεβαίνει στα αποδυτήρια και να μιλά στους παίκτες, άλλοτε για να τους εμψυχώσει και άλλοτε για να τους τραβήξει το αφτί, υπό την ανοχή πάντα του Φρανκ Λάμπαρντ. Τo ρεπορτάζ του αγγλικού Τύπου αποκάλυψε πως ένα από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας ενοχλήθηκε τόσο πολύ από τα λογύδρια και τις παραινέσεις του Μπέλι ώστε έφυγε από τα αποδυτήρια όταν μιλούσε ο Αμερικάνος και έδωσε εντολή στον μάνατζερ του να του βρει άλλη ομάδα.

Ο Αρσέν Βενγκέρ «άδειασε» επίσης τον Φρανκ Λάμπαρντ που δήλωσε πως δεν έχει πρόβλημα να βλέπει τα αφεντικά να κυκλοφορούν στα αποδυτήρια, με τον Αλσατό να λέει πως «δεν θέλω να κάνουν άλλοι τη δουλειά μου». Μάλιστα το έβαζε και ως όρο στα συμβόλαια που υπέγραφε και προτείνει να κάνουν το ίδιο και οι νέοι προπονητές.

Οδοστρωτήρας

Ο σίφουνας Μπέλι δεν σταματά πουθενά. Σχεδιάζει να γκρεμίσει το Στάμφορντ Μπριτζ και στη θέση του να χτίσει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρίς να έχει εξασφαλίσει πού θα παίζει σ’ αυτό το διάστημα η Τσέλσι. Ως ανέκδοτο εξέλαβαν επίσης οι Αγγλοι την πρότασή του να  διεξάγεται αγώνας all star, όταν στο καλαντάρι δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα κενή.

Η σεζόν της Τσέλσι ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το βράδυ της Τρίτης όταν για δεύτερη συνεχή χρονιά αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά. Οι Λονδρέζοι θα βλέπουν από τον καναπέ τους αγώνες του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ θα αιμορραγούν τα ταμεία τους από την απώλεια 100 εκατ. ευρώ.

Στο τελευταίο οικονομικό έτος η Τσέλσι παρουσίασε ζημιές 121 εκατ. στερλινών (περίπου 137 εκατ. ευρώ) και ως αιτία επικαλέστηκε τη μεταβατική περίοδο από τον Αμπραμόβιτς στον Μπέλι και τα υπόλοιπα μέλη του κονσόρτσιουμ. Οι ζημιές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ την ίδια στιγμή το συνολικό χρέος έχει ξεπεράσει το 1,57 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφείλεται στον Αμπραμόβιτς. Η Τσέλσι έχει σχεδόν το διπλάσιο χρέος σε σχέση με τη δεύτερη στη σχετική λίστα, στην Πρέμιερ Λιγκ, Τότεναμ.  Για να καλυφθεί μέρος της απώλειας των εσόδων η ηγεσία των Μπλε έχει αποφασίσει να πουλήσει δύο από τους καλύτερους παίκτες που έχει αναδείξει η ακαδημία του κλαμπ, τον Μέισον Μάουντ και τον Κόνορ Γκάλαγκερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024