Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάπια άμβλωσης: Η Γαλλία κινδυνεύει με ελλείψεις - Πώς επηρεάζουν την ΕΕ οι αποφάσεις των ΗΠΑ

Χάπια άμβλωσης: Η Γαλλία κινδυνεύει με ελλείψεις – Πώς επηρεάζουν την ΕΕ οι αποφάσεις των ΗΠΑ

Αντιμέτωπη με ελλείψεις σε χάπια άμβλωσης κινδυνεύει να βρεθεί η Γαλλία.

Η Γαλλία κινδυνεύει με ελλείψεις σε χάπια για την άμβλωση καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ δημιουργούν αποθέματα κατά στον απόηχο μιας εντεινόμενης νομικής και πολιτικής μάχης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, προειδοποίησε η αρχή για την ισότητα των φύλων της χώρας.

Η Γαλλία προμηθεύεται τα περισσότερα από τα φάρμακα της για τις αμβλώσεις από έναν κατασκευαστή που ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ και οι προμήθειες βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Επιπλέον, οι πολιτείες των ΗΠΑ «δημιουργούν αποθέματα για να μετριάσουν μια πιθανή διακοπή της παραγωγής ή των πωλήσεων μιφεπριστόνης και μισοπροστόλης», δήλωσε την Τρίτη 18 Απριλίου το Ύπατο Συμβούλιο Ισότητας Ανδρών και Γυναικών (HCE) της Γαλλίας, όπως γράφει η γαλλική Le Monde.

«Η αμερικανική κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο έλλειψης», ανέφερε η οργάνωση.

Τα χάπια άμβλωσης αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των τερματισμών εγκυμοσύνης στη Γαλλία. Οι γυναίκες λαμβάνουν μια δόση μιφεπριστόνης και στη συνέχεια μια δόση μισοπροστόλης, η οποία πυροδοτεί την αποβολή του εμβρύου, 36 έως 48 ώρες αργότερα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί την Τετάρτη σχετικά με το πόρισμα ενός κατώτερου δικαστηρίου ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε εσφαλμένα τη χρήση της μιφεπριστόνης το 2000.

Η υπόθεση είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας των συντηρητικών ενάντια στα δικαιώματα των αμβλώσεων, αφού το δεξιόστροφο Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade που εξασφάλιζε την πρόσβαση στη διακοπή της εγκυμοσύνης για μισό αιώνα.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ότι θα παρουσιάσει σύντομα έναν νόμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα.

Προς τι η ανησυχία

Η αρχή φαρμάκων ANSM δήλωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία Nordic Pharma, η οποία ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ, η οποία προμηθεύει όλη τη μισοπροστόλη της Γαλλίας, την προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου έτους για καθυστερήσεις στην παραγωγή μιας από τις μάρκες της.

Η παραγωγή της άλλης μάρκας μισοπροστόλης, έχει πληγεί από έλλειψη ζωτικής σημασίας πρώτων υλών.

«Είναι καλό που το ANSM αναγνωρίζει επιτέλους ότι υπήρξε πρόβλημα τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η ιδρυτής της OTMeds, Pauline Londeix. «Αλλά μένει να δούμε εάν οι ελλείψεις αυτού του φαρμάκου θα λάβουν τέλος. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς μια εξαιρετικά συγκεντρωμένη αγορά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας».

Καθυστερήσεις παραγωγής

Ωστόσο, σχετικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, το μη κυβερνητικό Παρατηρητήριο για τη Διαφάνεια στη Φαρμακευτική Πολιτική (OTMeds) προειδοποίησε πριν από εβδομάδες ότι ήταν δύσκολο ή αδύνατο να ληφθεί μισοπροστόλη από ορισμένα φαρμακεία σε πολλές πόλεις και περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού.

Ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπράουν επέμεινε την Τετάρτη ότι είναι «δυνατό παντού» για τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη μισοπροστόλη, λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RMC ότι υπάρχουν τρεις μήνες αποθεμάτων και δεν υπάρχει έλλειψη.

Ακόμη και όπου το φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία, τα ιατρικά κέντρα που προσφέρουν άμβλωση είχαν πάντα προμήθειες, πρόσθεσε.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024