Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Guardian: Οι εκλογές στην Τουρκία θα σημάνουν το τέλος του Ερντογάν;

Guardian: Οι εκλογές στην Τουρκία θα σημάνουν το τέλος του Ερντογάν;

Η ανατροπή του Ερντογάν και του ΑΚΡ δεν είναι ανέφικτος στόχος –  Η Άγκυρα όμως είναι μοιρασμένη στα δύο.

Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι αν έφτασε το τέλος της εποχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις του τουρκικού λαού, ο Guardian έστειλε δύο δημοσιογράφους του στην Άγκυρα για να συνομιλήσουν με τους νέους της χώρας, που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ετυμηγορία της κάλπης.

Η συνάντηση τους με δύο Τούρκους νεαρής ηλικίας στην πρωτεύουσα, οι οποίοι διαφωνούσαν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενώ έπαιζαν ένα βιντεοπαιχνίδι, αποδείχτηκε  ενδεικτική του διχασμού που βιώνει η τουρκική κοινωνία μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε το θάνατο 45.000 ανθρώπων, άφησε 1.5 εκατομμύριο άστεγους και δρομολόγησε μεγάλες εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή που κανείς δεν περίμενε, ούτε καν φανταζόταν.

Μια χώρα στα δύο

Ο ένας εν των δύο νέων περιέγραψε τον εαυτό του ως εθνικιστή, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει Ερντογάν. «Ο Ερντογάν είναι σαν πατρική φιγούρα για εμάς στην Τουρκία. Διοικεί τη χώρα εδώ και 20 χρόνια. Δεν πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να τον καθαιρέσουμε από ηγέτη, αλλά ειδικά με αυτήν την αντιπολίτευση, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον αντικαταστήσει», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο φίλος του, υποστηρικτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διαφώνησε κάθετα μαζί του και επισήμανε πως η χώρα δεν κυβερνάται καλά. «Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το τέλος για τον Ερντογάν. Ή τουλάχιστον, το ελπίζω», είπε για την ακρίβεια.

«Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια συντονισμένη πρόκληση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βασικός του αντίπαλος, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ένα μικρό προβάδισμα. Η επερχόμενη εκλογική διαδικασία θέτει μια σκληρή επιλογή για το τουρκικό κοινό, μεταξύ του Ερντογάν και της πιθανότητας η επανεκλογή του να εδραιώσει την μονοπρόσωπη εξουσία και των αντιπάλων του που έχουν υποσχεθεί να αναθεωρήσουν το προεδρικό σύστημα και να επαναφέρουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Για όλα θα φταίξει η οικονομία;

Όπως τονίζεται, η οικονομία «οδηγεί» τους ψηφοφόρους προς τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά ο Ερντογάν δεν φαίνεται ότι θα πέσει εύκολα, καθώς πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν πειστεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ιδανικός για να τον διαδεχθεί στην προεδρία.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας, ένας 6κομματικός συνασπισμός με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου και μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα της δίνουν ώθηση να βγει μπροστά.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα ψηφίσουν ούτε το AKP, ούτε τον Ερντογάν, για πρώτη φορά στη ζωή τους. «Είναι απλό: πήρε όλα τα χρήματα από την τσέπη μου», είπε ο προαναφερθέντας. «Τα υφάσματα που πουλάμε εδώ, για να τα αγοράσουμε χονδρική κοστίζει πέντε φορές περισσότερο από πριν. Αλλά το νοίκι μου έχει υπερδιπλασιαστεί», σχολίασε ένας ΄’αλλος Τούρκος μεγαλύτερης ηλικίας στον Guardian.

Όμως, το να μπει απότομα τέλος σε δύο δεκαετίες διακυβέρνησης, τόσο από τον Ερντογάν, όσο και από το AKP, δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρότι πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κούρσα για την προεδρία παραμένει δύσκολη.

Αν δεν κερδίσει τόσο την προεδρία όσο και το κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Από την άλλη, ο κίνδυνος ο Ερντογάν να παραμείνει πρόεδρος, ακόμη και αν το κόμμα του ηττηθεί στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περαιτέρω την εξουσία γύρω από την προεδρία, ακυρώνοντας τυχόν κέρδη της αντιπολίτευσης.

Κλειδί οι αναποφάσιστοι και οι νέοι

Ο Onursal Adıgüzel, βουλευτής και ένθερμος υποστηρικτής του Κιλιτσντάρογλου, πάντως δεν ανησυχεί. Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα από ένα γραφείο της εκστρατείας της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το CHP θα θριαμβεύσει στοχεύοντας συνταξιούχους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές παρά τις κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά. «Πριν από δύο χρόνια, ο Κιλιτσντάρογλου δεν θεωρείτο ισχυρός αντίπαλος για τον Ερντογάν και τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, πάνω από όλα, είναι ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει ειρήνη στην Τουρκία και δεν χρησιμοποιεί γλώσσα πόλωσης όπως ο Ερντογάν», συμπλήρωσε.

Καλούμενοι ωστόσο να προσδιορίσουν το «γόητρο» της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου, οι περισσότεροι ψηφοφόροι και μέλη του συνασπισμού εκτιμούν ότι παρέχει μια εναλλακτική λύση έναντι του Ερντογάν και εκπροσωπεί την αλλαγή. Λίγοι, ωστόσο, από όλους όσους ερωτήθηκαν κατάφεραν να διατυπώσουν τι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τους νέους ή τους ισόβιους υποστηρικτές του Ερντογάν να τον επιλέξουν. Και εδώ ακριβώς φαίνεται ο διχασμός της τουρκικής κοινωνίας, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές…

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024