Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή Νοημοσύνη: Κίνδυνοι από την επέλαση των avatar στη βιομηχανία του πορνό

Τεχνητή Νοημοσύνη: Κίνδυνοι από την επέλαση των avatar στη βιομηχανία του πορνό

Οι κακοποιητές του άμεσου μέλλοντος δεν θα χρειάζονται τη συμμετοχή μας για να δημιουργήσουν revenge porn

Από την παρθενική εμφάνιση του ChatGPT, τα διεθνή ΜΜΕ μοιάζουν σχεδόν ανίκανα να περάσουν ένα 24ωρο χωρίς ένα άρθρο, γεμάτο ενθουσιασμό ή αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για τις πιθανές επιδράσεις της νέας τεχνολογίας στις ζωές μας. Σε μια απόπειρα να προσπελάσουμε ένα πεδίο που παραμένει εντελώς αχαρτογράφητο, διαβάζουμε για επαγγέλματα που θα μπορούσαν να χαθούν, για το μέλλον της καλλιτεχνικής παραγωγής, για τις δυνατότητες που ανοίγονται σε τομείς όπως η εκπαίδευση και για το μακρινό ενδεχόμενο οι μηχανές πράγματι να αυτονομηθούν, να αποκτήσουν ελεύθερη βούληση και – επιτέλους, έπειτα από δεκαετίες προειδοποιήσεων από την επιστημονική φαντασία – να μας νικήσουν.

Ίσως σε αυτό το περιβάλλον η διερεύνηση των πιθανών επιπτώσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανία των ερωτικών ταινιών να ακούγεται από αχρείαστη έως κωμική. Όμως, όπως αναλύει πρόσφατο άρθρο της Washington Post, πρόκειται για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί ήδη στο παρόν και που είναι σχεδόν απίθανο να μην προκαλέσει πολύ πραγματικά προβλήματα σε απολύτως αληθινούς ανθρώπους στο άμεσο μέλλον.

Η επέλαση των ερωτικών avatars

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ήδη σε διεθνή φόρουμ όπως το Reddit έχουν κάνει την εμφάνισή τους προφίλ όμορφων νεαρών γυναικών, που στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε όμορφες, ούτε νεαρές, ούτε γυναίκες, αλλά δημιουργήματα προγραμμάτων όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, που έχουν ήδη συζητηθεί πολύ για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες και τα εντυπωσιακά ψεύτικα βίντεο από πρώην προέδρους των ΗΠΑ και πάπες.

Το φαινόμενο, μάλιστα, εμφανίζεται ήδη αρκετά διαδεδομένο, με τη Washington Post να κάνει λόγο για φόρουμ και chatroom γεμάτα από χιλιάδες προφίλ που δεν συζητούν τίποτα άλλο παρά τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία όσο το δυνατόν τελειότερων ψεύτικων ανθρώπων, κυρίως κοριτσιών και γυναικών. Γεγονός που θα μπορούσε, πρώτα από όλα, να απειλήσει τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών.

«Δε νομίζω ότι τους νοιάζει»

Ένας από τους ανθρώπους που χρησιμοποιεί το Stable Diffusion για αυτό το σκοπό, εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα ότι δημιουργεί μέσα από αυτό φετιχιστικές φωτογραφίες ενήλικων γυναικών που φορούν πάνες – και πως η ποιότητα της εικόνας έχει βελτιωθεί πλέον τόσο πολύ, ώστε ένα απαίδευτο μάτι να μην διακρίνει ότι δεν πρόκειται για αυθεντικές φωτογραφίες.

«Ο μέσος άνθρωπος που κοιτάζει αυτά τα πράγματα, δε νομίζω ότι νοιάζεται», υποστήριξε μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας του. «Δεν περιμένω ότι ο άνθρωπος που βλέπω online είναι αυτός που λέει ότι είναι. Δεν πρόκειται να γνωρίσω αυτό τον άνθρωπο στην πραγματική μου ζωή… Επομένως, στο τέλος της μέρας, ακόμη και αν δεν είναι αληθινός, ποιος νοιάζεται;»

Ψεύτικες εικόνες, αληθινή κακοποίηση

Η αλήθεια είναι πως τα σεξουαλικά φορτισμένα avatars φαίνεται πως έχουν βρει ένα κοινό που είτε δεν ενδιαφέρεται για την άυλη φύση τους, είτε δεν την αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά. Κάπως έτσι, στο Instagram, το Reddit, το Twitter και το OnlyFans, χρήστες πληρώνουν συνδρομή για να δουν γυμνές φωτογραφίες γεννημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε άλλες, ακόμη πιο ανησυχητικές περιπτώσεις, το AI δεν χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει από το μηδέν ένα avatar, αλλά για να επεξεργαστεί φωτογραφίες πραγματικών γυναικών, τοποθετώντας τες στα σενάρια που ζητά ο εκάστοτε χρήστης. Αρκετές από τις εικόνες έχουν δημιουργηθεί μέσα από προγράμματα που είναι δωρεάν διαθέσιμα online, και που παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα βάσει μιας απλής γραπτής εντολής. Στη συνέχεια, οι χρήστες μπορούν αν θέλουν να επεξεργαστούν τις εικόνες, για να τις «καθαρίσουν» από σημάδια που προδίδουν την αλήθεια και να βελτιώσουν κι άλλο την ποιότητά τους.

«Φτάνει το πρώτο σοκ»

Μια από τις κυριότερες ανησυχίες που προκύπτουν σε αυτό το πλαίσιο, είναι το σενάριο δημιουργίας «deepfake» βίντεο, δηλαδή χρήσης του AI για τη δημιουργία αληθοφανούς υλικού με πρωταγωνίστριες πραγματικές γυναίκες. Η Washington Post παρατηρεί μάλιστα ότι σε ορισμένα φόρουμ οι χρήστες ήδη ανταλλάσσουν tips για τη χρήση των εργαλείων που προσφέρει τη Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την τοποθέτηση των προσώπων αληθινών γυναικών σε σώματα που έχουν δημιουργηθεί από προγράμματα ΑΙ.

«Αν θέλεις να εξευτελίσεις μια γυναίκα και να την αναγκάσεις να εγκαταλείψει τον δημόσιο χώρο, δεν χρειάζεται καν οι εικόνες να της μοιάζουν ακριβώς. Αρκεί να προκαλέσουν το πρώτο σοκ», εξήγησε στη Washington Post ο Σαμ Γκρέγκορι, διευθυντής της Witness, μιας ΜΚΟ που εξειδικεύεται στις τεχνολογίες βίντεο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ορισμένα φόρουμ, οι χρήστες ήδη συζητούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το Stable Diffusion για τη δημιουργία πορνογραφικών εικόνων χωρίς τη συναίνεση των ακουσίως εμπλεκόμενων γυναικών. Επιπλέον, ορισμένοι μοιράζονται οδηγούς χρήσης της νέας τεχνολογίας για την επεξεργασία πραγματικών εικόνων, με στόχο την αφαίρεση των ρούχων γυναικών που έχουν φωτογραφηθεί ντυμένες.

«Τεχνητή Νοημοσύνη για ανώμαλους»

Το Civitai, ένα εργαλείο ΑΙ που διαφημίζεται ως «μοντέλα Stable Diffusion για ανώμαλους» που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία «εξαιρετικά ρεαλιστικού πορνό» έχει ήδη αποθηκευτεί σε 77.000 συσκευές μέσα σε τρεις μήνες. Οι εικόνες που έχουν παραχθεί από τη χρήση του έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε τμήματα της βιομηχανίας του πορνό, που πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό της τεχνολογίας.

Ωστόσο, ο Μαρκ Σπίγκλερ, ατζέντης ηθοποιών ερωτικών ταινιών όπως η Άσα Ακίρα και η Ράιλι Ριντ, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι οι σταρ της βιομηχανίας είναι ερμηνεύτριες με ταλέντο, ικανότητες και γοητεία που είναι αδύνατον να αναπαραχθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Δε νομίζω ότι μπορείς να αποκτήσεις προσωπικότητα μέσω της μηχανικής μάθησης», τόνισε. «Μπορείς να την αντιγράψεις σε κάποιο βαθμό, αλλά πάντα θα σου λείπει αυτή η ανθρώπινη σπίθα και ο αυθορμητισμός».

Η Ζόι Στέρλιγνκ, φοιτήτρια ιστορίας της τέχνης και σεξεργάτρια στο Μαϊάμι που πουλά αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεό της μέσω του OnlyFans, δήλωσε στη Washington Post ότι δεν ανησυχεί.

«Όσοι πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τις σεξεργάτριες είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμπεριφέρονται λες και οι σεξεργάτριες δεν είναι άνθρωποι», σημείωσε σκωπτικά. «Τους εύχομαι καλή τύχη και ελπίζω να μάθουν τι σημαίνει “συναίνεση”. Θα μπορούσαν να ρωτήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024