Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «ψυχρός» πόλεμος συνεχίζεται

Ο «ψυχρός» πόλεμος συνεχίζεται

Οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες του στίβου παραμένουν στον "αέρα" όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε μεγάλες διοργανώσεις

Σκωτσέζικο ντους αποτελεί για τους Ρώσους αθλητές και αθλήτριες η στάση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου της περίφημης World Athletics (πρώην IAAF) η οποία θεωρείται και είναι η βασίλισσα των Διεθνών Ομοσπονδιών στα αθλήματα.

Τη στιγμή λοιπόν που μετά από 8 χρόνια είναι έτοιμη να επιτρέψει μαζικά την επιστροφή  των αθλητών και αθλητριών από τη Ρωσία (η ομοσπονδία στίβου της χώρας κουβαλάει την ποινή αποκλεισμού από όλες τις διοργανώσεις από το 2015 λόγω του συστημικού ντόπινγκ που εφάρμοζε) αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν παράλληλα δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία βάζοντας τέλος σε έναν πόλεμο που έχει ήδη κλείσει ένα χρόνο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο χώρες.

Την ώρα λοιπόν που η ρωσική ομοσπονδία στίβου μπήκε στον 8ο χρόνο αποκλεισμού των αθλητών και αθλητριών της από κάθε διοργάνωση εκτός Ρωσίας (μετά το σκάνδαλο του συστημικού ντόπινγκ που είχε αποκαλυφθεί μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι) η World Athletics είχε θέσει πρώτο αυτό το θέμα στο συμβούλιό της την περασμένη εβδομάδα.

Τα σημαντικά βήματα που έκαναν οι Ρώσοι την τελευταία διετία πάνω στα θέματα του ντόπινγκ εναρμονίζοντας και το καταστατικό τους αλλά και αναβαθμίζοντας το κέντρο αντιντόπινγκ της χώρας, τους φέρνει πλέον πολύ κοντά στην άρση της τιμωρίας τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας συμμετείχαν ελάχιστοι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες ως ανεξάρτητοι.

Και όμως τη στιγμή που η World Athletics είναι έτοιμη μετά από οκτώ χρόνια να ανάψει το πράσινο φως στη Ρωσία, στο επόμενο στάδιο το φανάρι παραμένει… βαθύ κόκκινο και έχει να κάνει με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τι είπε ο Κόου

Σε αντίθεση με άλλες Διεθνείς Ομοσπονδίες (Πυγμαχία-Ξιφασκία) αυτή του στίβου δεν επιτρέπει την παραμικρή συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αθλητριών στις διοργανώσεις της μέχρι να τερματίσει η Ρωσία τον πόλεμο που έχει κηρύξει στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου ο Βρετανός θρύλος των δρόμων μεσαίων αποστάσεων, Σεμπάστιαν Κόου ήταν κάθετος όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα εάν η World Athletics θα δεχτεί Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αθλήτριες να συμμετάσχουν στη διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη στιγμή που ήδη τους έχει αποκλείσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το καλοκαίρι.

«Αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι πως τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα σε καμία διοργάνωση υπό την αιγίδα μας. Ακόμα και αν πιάσουν τα όρια σε εγχώριους αγώνες ή μέσω του παγκόσμιου ranking αυτά δεν θα ισχύουν. Και εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι τον πρώτο λόγο για επιλεξιμότητα των αθλητών και αθλητριών που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον έχουν οι διεθνείς ομοσπονδίες. Αυτές βάζουν τα όρια και τους κανόνες όσο και αν η διοργάνωση είναι υπό την αιγίδα της ΔΟΕ» τόνισε ο Κόου βάζοντας φρένο στις ελπίδες των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών και αθλητριών.

Οι οποίοι για μια ακόμα φορά είναι «θύματα» της πολιτικής της χώρας τους, όπως είχε συμβεί και με τον θέμα του συστημικού ντόπινγκ που ήταν εν γνώσει του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Δικοί του άνθρωποι του στενού του κύκλου ο Ουμάρ Κρέμλεφ και ο Αλίσερ Ουσμάνοφ διοικούν τις Διεθνείς Ομοσπονδίες πυγμαχίας και ξιφασκίας αντίστοιχα και εξ ου και έχουν επιτρέψει κανονικά στους αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία να συμμετέχουν.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024