Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο αφορισμός των Αθανάτων και οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι

Ο αφορισμός των Αθανάτων και οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι

Πάνω στους τάφους των 220 νεκρών αθλητών και προπονητών της Ουκρανίας η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να ασκήσει πολιτική ουδετερότητας.

Ποτάμια τα δάκρυα των σύγχρονων Μεγαρέων για τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Απειλές για μποϊκοτάζ που δεν πραγματοποιήθηκαν, κλειστές τηλεοράσεις που κατέγραψαν νέα ρεκόρ τηλεθέασης, διαμαρτυρίες που κατέληξαν σε φιάσκο και αρθρογραφία την οποία έριξε στη λήθη η ανάδειξη του Λιονέλ Μέσι σε ημίθεο της Αργεντινής.

Ο ίδιος ευαίσθητος κατά τ’ άλλα κόσμος μένει σήμερα απαθής απέναντι στο πραξικόπημα που επιχειρεί να κάνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου να συμμετάσχουν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σε ενάμιση χρόνο.

Την Τετάρτη οι Ουκρανοί έθαψαν με τιμές ήρωα τον πρωταθλητή τους στο δέκαθλο Βολοντίμιρ Αντροστσουκ που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τη χώρα του από τους Ρώσους εισβολείς. Ο αριθμός των ουκρανών αθλητών και προπονητών που έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο από τις ρωσικές επιθέσεις έχει φτάσει τους 220.

«Η ΔΟΕ είναι βαθιά λυπημένη που ακούει για τον θάνατο μελών της Ολυμπιακής Κοινότητας στην Ουκρανία που έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτόν τον πόλεμο», περιορίστηκε να αναφέρει το Ολυμπιακό Κίνημα.

Πάνω στους τάφους αυτών των ανθρώπων η ΔΟΕ αποφάσισε να κάνει πολιτική με τη Ρωσία στηριζόμενη σε δύο εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρονται σε διάκριση εις βάρος των αθλητών της ρωσικής αρκούδας και των λευκορώσων συμμάχων τους από τους Ολυμπιακούς του Παρισιού αν αποκλειστούν με βάση τα διαβατήριά τους.

Ο ρόλος των Αμερικανών

Εξαπτέρυγα στην προσπάθεια της ΔΟΕ να δημιουργήσει οδικό χάρτη είναι οι Αμερικάνοι. Είναι οι ίδιοι που ηγήθηκαν των συμμάχων τους στο μποϊκοτάζ των Αγώνων της Μόσχας, το 1980, στο οποίο συμμετείχαν 66 χώρες, λόγω της εισβολής των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Είναι αυτοί που απείλησαν να μην συμμετάσχουν στους Αγώνες της Αθήνας, το 2004, πέντε μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, επικαλούμενοι κενά στο σύστημα ασφαλείας.

Οι Ουκρανοί μετρούν φίλους. Προς το παρόν μόνο οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΔΟΕ. Οι ηγεσίες των Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία μαζί με τους Ουκρανούς θεωρούν εφικτό τη δημιουργία ενός μετώπου σαράντα χωρών που θα απειλήσει με αποχή από τους Αγώνες στην περίπτωση που οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αγωνιστούν ακόμα και ως «ουδέτεροι». Πριν ξεκινήσει η προσπάθεια, έχει ήδη προδοθεί. Εκτός από τους Αμερικανούς και οι Καναδοί τάσσονται στο πλευρό του Ολυμπιακού Κινήματος, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Βρετανία μετά την ξεκάθαρη στάση της Team GB πως θα συμμετάσχει στο Παρίσι ό,τι κι αν γίνει. Ας μη μας διαφεύγει επίσης η φιλοδοξία του Σεμπάστιαν Κόου να διαδεχτεί τον Τόμας Μπαχ στην ηγεσία της ΔΟΕ.

Η ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος είναι γεμάτη από μαύρες σελίδες, τις οποίες ο Μπαχ προσπαθεί να παραχαράξει, με επιχείρημα την πρόσκληση των Γιουγκοσλάβων το 1992 στους Αγώνες της Βαρκελώνης, παρά τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει στη χώρα τους.

Η ΔΟΕ είχε αποκλείσει για πάνω από δύο δεκαετίες τη Νότια Αφρική από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του απαρτχάιντ. Απαντώντας σε όσους της θυμίζουν εκείνη τη στάση της, υπογραμμίζει πως τα Ηνωμένα Εθνη είχαν επιβάλλει κυρώσεις στην αφρικανική χώρα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα με τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχουν κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αυτή τη στιγμή», λέει η ΔΟΕ. Αρα, όλα καλά.

Η λεπτομέρεια

Ξέχασε να αναφέρει μία σημαντική λεπτομέρεια. Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε από τα προτεινόμενα ψηφίσματά του.

Το 1956, είκοσι μέρες μετά την εισβολή των σοβιετικών τανκ στη Βουδαπέστη για να καταπνίξουν την ουγγρική επανάσταση κατά του σταλινικού καθεστώτος, οι Σοβιετικοί συμμετείχαν κανονικά στους Αγώνες της Μελβούρνης.

Η ουρά του διαβόλου τους έφερε αντιμέτωπους με τους πανίσχυρους Μαγιάρους, στα ημιτελικά του τουρνουά πόλο των ανδρών. Ο αγώνας έμοιαζε με συνέχεια της μάχης των οδοφραγμάτων της ουγγρικής πρωτεύουσας. Το νερό της πισίνας βάφτηκε κόκκινο από το αίμα του Ερβιν Ζάντορ που δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο από τον Σοβιετικό Βαλεντίν Προκόποφ. Το παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ, οι Σοβιετικοί απειλήθηκαν με λιντσάρισμα από το πλήθος στις εξέδρες και η νίκη δόθηκε στους Ούγγρους που ήταν μπροστά στο σκορ. Οι Μαγιάροι κατέκτησαν τελικά το χρυσό μετάλλιο αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στη χώρα τους υπό τον φόβο μήπως συλληφθούν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Δύση.

Ποιος μπορεί από τη ΔΟΕ να εξασφαλίσει ό,τι δεν θα ζήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μία déjà vu ιστορία σε κάποιο στάδιο του Παρισιού, ανάμεσα σε ουκρανούς και ρώσους ή λευκορώσους αθλητές;

Εκτός κι αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πιστεύει πως οι Ρώσοι θα αλλάξουν ταυτότητα και οι Ουκρανοί θα τους βλέπουν διαφορετικά, επειδή θα απαγορευτεί η παρουσία της σημαίας τους και η ανάκρουση του εθνικού τους ύμνου, όπως ακριβώς έγινε και στην τελευταία διοργάνωση, στο Τόκιο, λόγω του κρατικού ντόπινγκ. Οι Ρώσοι με διάφορα τρικ, όπως το χρώμα των ρούχων που φορούσαν, επέβαλαν την αθλητική τους προπαγάνδα τη στιγμή που οι Αθάνατοι στριμώχνονταν πίσω από το δάκτυλο για να κρυφτούν από τη θλιβερή πραγματικότητα.

Η ΔΟΕ υπενθυμίζει στην Ουκρανία πως το μποϊκοτάζ αντιβαίνει την Ολυμπιακή Χάρτα, όταν το 1976 34 χώρες, στην πλειονότητά τους από την Αφρική, δεν συμμετείχαν στους Αγώνες του Μόντρεαλ γιατί οι Αθάνατοι δεν τιμώρησαν τη Νέα Ζηλανδία που επέτρεψε στην εθνική ομάδα ράγκμπι της χώρας να αγωνιστεί στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.

Οι καιροί αλλάζουν, το ίδιο και οι πολιτικές. Ο θάνατος  αθώων ανθρώπων εξακολουθεί να θεωρείται ένα ειδεχθές έγκλημα στο οποίο δεν χωρούν παζάρια και πολιτικές ουδετερότητας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024