Η ελληνίδα δικηγόρος που διχάζει τον αθλητισμό
Η ειδική εισηγήτρια στον τομέα των πολιτιστικών δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Αλεξάνδρα Ξανθάκη, τάσσεται υπέρ της επιστροφής των ρώσων και λευκορώσων αθλητών στους διεθνείς αγώνες, ακόμα κι αν έχουν πολεμήσει. Η ΔΟΕ καλείται να πάρει τη δύσκολη απόφαση.
- Ποιος είναι ο 50χρονος που είχε ληστέψει τον Π. Καλλίτση, καταδικάστηκε σε 41 χρόνια φυλακή και βγήκε στα 5
- Μόνο για ξένους και προνομιούχους - Η «ανθρωπογεωγραφία» των αγοραστών εξοχικών στην Ελλάδα
- Καταδικάστηκε ο γυμναστής που παρενοχλούσε σεξουαλικά 17χρονη αθλήτριά του στη Θεσσαλονίκη
- «Ελπίζω να είναι καλά»: H Κάμαλα Χάρις για το παράξενο «μουσικό φεστιβάλ» του Τραμπ
Για τη μητέρα όλων των μαχών για την επιστροφή των ρώσων και λευκορώσων αθλητών στους διεθνείς αγώνες με απώτερο στόχο τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024, υπό καθεστώς ουδετερότητας, ετοιμάζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, το επόμενο τριήμερο.
Σύμμαχός της σε αυτή την προσπάθεια είναι η διακεκριμένη ελληνίδα δικηγόρος και ειδική εισηγήτρια στον τομέα των πολιτιστικών δικαιωμάτων του ΟΗΕ από το 2021, κυρία Αλεξάνδρα Ξανθάκη. Η κορυφαία εμπειρογνώμονας για τα πολιτιστικά δικαιώματα με πάνω από 50 δημοσιεύσεις για την πολιτιστική πολυμορφία και την πολιτιστική κληρονομιά τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επιστροφής στην κανονικότητα των αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Τα επιχειρήματα της ελληνίδας δικηγόρου περί διακρίσεων στην περίπτωση που αποκλειστούν οι αθλητές, θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Κινήματος, Τόμας Μπαχ, για να περάσει η πρότασή του στην εκτελεστική επιτροπή υπέρ της επιστροφής των ρώσων και λευκορώσων αθλητών.
Η κυρία Ξανθάκη προτρέπει τη ΔΟΕ να διασφαλίσει την απαγόρευση των διακρίσεων οποιουδήποτε αθλητή με βάση την εθνικότητά του.
Η καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου έχει δεχτεί κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις θέσεις της, τις οποίες υπερασπίστηκε με το εξής σχόλιο: «Ετσι, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν έναν παράνομο πόλεμο το 2003. Δεν θυμάμαι ανθρώπους να προσπάθησαν να απαγορεύσουν στον Μάικλ Φελπς να κολυμπήσει».
Η ελληνίδα δικηγόρος αναφερόταν στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, παρά το γεγονός ότι ηγήθηκαν συνασπισμού στον οποίον μετείχαν η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία και η Πολωνία για να εισβάλουν στο Ιράκ τον προηγούμενο χρόνο.
Σε tweet που έγραψε την Κυριακή η κυρία Ξανθάκη ανέφερε πως μπορεί να συμπεριληφθεί στους αγώνες ακόμα και ένας αθλητής που συμμετέχει σε πόλεμο. «Οχι όμως αυτοί για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή προπαγάνδα για πόλεμο». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν θα είναι η πρώτη φορά που αθλητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον στρατό και είναι υπεύθυνοι για παράνομους επιθετικούς πολέμους θα αγωνιστούν. «Στη Συρία; Στο Αφγανιστάν; Στο Ισραήλ; Στο Ιράκ; Να συνεχίσω;».
Διχασμός και πιέσεις
Το ζήτημα έχει διχάσει τη διεθνή αθλητική κοινότητα, ενώ αυξάνονται σταδιακά οι πολιτικές πιέσεις προς τη ΔΟΕ για να διατηρήσει σε καθεστώς αποκλεισμού τους ρώσους και λευκορώσους αθλητές.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των Πολωνίας, Μεγάλης Βρετανίας, Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας επαναλαμβάνουν τη θέση της Ουκρανίας «σχετικά με τις εκκλήσεις στη ΔΟΕ να εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής ρώσων και λευκορώσων αθλητών σε αγώνες ως ουδέτερων αθλητών».
Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους που η ΔΟΕ χρησιμοποιεί τις «ανησυχίες» των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των αθλητών ως δικαιολογία για να αλλάξει την προηγούμενη, καλά αιτιολογημένη θέση της στην οποία στήριξε τον αποκλεισμό των αθλητών των δύο χωρών.
Το βασικό ερώτημα που θα θέσει σήμερα ο Τόμας Μπαχ στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ είναι «αν θα πρέπει και με ποιον τρόπο να επιστρέψουν οι ρώσοι και λευκορώσοι αθλητές στους διεθνείς αγώνες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία».
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς αρκετοί προκριματικοί αγώνες για το Παρίσι 2024 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ή θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Η θέση του Μπαχ είναι ξεκάθαρη: Ούτε ο ΟΗΕ ούτε η Ολυμπιακή Χάρτα επιτρέπουν διακρίσεις σε βάρος των αθλητών λόγω της καταγωγής τους. Η κυρία Ξανθάκη παρατηρεί πως το ολυμπιακό κίνημα βρίσκεται σε «μεγάλο δίλλημα». Παρά την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, η πολιτική δεν πρέπει να έχει επιρροή προς τον αθλητισμό «γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε μία πτώση στο διεθνές αθλητικό σύστημα».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις