Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Βλέπουμε μόνο μία κάλπη» - Η ΝΔ κλείνει το κεφάλαιο των συνεργασιών, ανοίγει ψηφοδέλτια και πρόγραμμα

«Βλέπουμε μόνο μία κάλπη» – Η ΝΔ κλείνει το κεφάλαιο των συνεργασιών, ανοίγει ψηφοδέλτια και πρόγραμμα

Εφ’ όλης της ύλης η πολιτική σύγκρουση – Οι αρχηγοί επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή αφετηρία στην τελική ευθεία για την 21η Μαΐου – Αντίστροφη μέτρηση στα αποκαλυπτήρια των υποψηφίων.

Τις συζητήσεις που αφορούν το κεφάλαιο των μετεκλογικών συνεργασιών, το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση, θέλει να κλείσει η ΝΔ, ώστε όλο το (επικοινωνιακό) βάρος να πέφτει στην κρισιμότητα της 21ης Μαΐου.

Ταυτόχρονα το γαλάζιο στρατόπεδο ετοιμάζεται να ανοίξει δύο άλλα κεφάλαια, εκείνο των ψηφοδελτίων και εκείνο του προγράμματος για την τετραετία 2023-2027. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιβεβαιώνουν ότι γίνονται πλέον οι τελευταίες κινήσεις, ώστε να τακτοποιηθούν «λίγες λεπτομέρειες» τόσο στο περιεχόμενο του προεκλογικού σχεδίου, όσο και στις λίστες των υποψηφίων.

Αυτές άλλωστε πρόκειται, εκτός απροόπτου και με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, να αποκαλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα αν βγει ο προγραμματισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πράσινο φως για να ανακοινωθούν όλα τα γαλάζια ονόματα την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή. Και αυτό προκειμένου νυν και υποψήφιοι βουλευτές να περάσουν με το επίσημο… χαρτί της υποψηφιότητας το Πάσχα στις εκλογικές περιφέρειές τους.

Μόνη εκκρεμότητα θα μείνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και το οποίο θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά στα «κενά» που φαίνεται να παραμένουν στις λίστες, περιμένοντας τον Μητσοτάκη να τα αξιολογήσει, αφορούν πρωτίστως την επιλογή υποψηφίου ανάμεσα σε δύο ή τρία ονόματα και όχι την αναζήτηση προσώπων. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε νομούς της Ηπείρου, αλλά και στα βόρεια της χώρας (Πιερία, Φλώρινα κ.ά)

Αγωνίες

Με ζητούμενο για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να διαμορφωθεί μετά το Πάσχα η καλύτερη δυνατή αφετηρία για την τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι δεδομένες οι αγωνίες για τυχόν χαλαρή (δεξιά) ψήφο ή για αντισυστημική ψήφο στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Είναι ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ επιμένει ότι «για εμάς υπάρχει μόνο μία κάλπη», φέρνοντας στον δημόσιο διάλογο αποκλειστικά την «ανάγκη» για αυτοδυναμία. Και παράλληλα υψώνουν κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι η Κουμουνδούρου θα κινείται καθ’ οδόν προς την αναμέτρηση με σκανδαλολογία, ψαρεύοντας σε θολά νερά.

Και ενώ η ΝΔ θα ανεβάσει πιο εμφατικά τους προγραμματικούς ρυθμούς, επιστρέφοντας ήδη σε μια προεκλογική «κανονικότητα» με περιοδείες, δεσμεύσεις και απολογισμό, αντίστοιχα κρατούν αναμμένες τις μηχανές τους και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ με πυρά εφ’ όλης της ύλης προς το Μαξίμου και προσωπικά στον Μητσοτάκη, θέλοντας να πλήττουν και την προσωπική εικόνα του.

Παράλληλα παλεύουν να κεφαλαιοποιήσουν την κυβερνητική φθορά, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να μιλήσουν προγραμματικά. Εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξειδικεύσει άμεσα τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα, στρέφοντας την προσοχή προς μικρομεσαίους, αγρότες, ευάλωτα νοικοκυριά, νέους.

Στα χαρακώματα

Το κλίμα συγκρούσεων που θα επικρατεί – αν δεν κλιμακωθεί κιόλας – στις επόμενες εβδομάδες πιστοποιεί η μέχρι σήμερα πολιτική αντιπαράθεση, με σκληρή γλώσσα από όλες τις πλευρές. Χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα χαρακώματα για το (σοβαρό) θέμα του νερού.

Μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου σε συναυλία υπό τον τίτλο «Σώστε το νερό» στη Θεσσαλονίκη, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί αντιδράσεις με ψέματα περί ιδιωτικοποίησης.

Υπήρξε ακόμα και ανακοίνωση – καταγγελία σε βάρος της Κουμουνδούρου από τη ΝΔ, ένα βίντεο με αιχμή τη γαλάζια θέση ότι το νερό «ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» αλλά και οι αναφορές του κυβερνητικού πορτ παρόλ.

«Αν ο πολιτικός διάλογος γίνεται στη βάση της παραπληροφόρησης, της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συκοφαντίας, τότε νοθεύεται η λαϊκή βούληση» είπε ο Γιάννης Οικονόμου, χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ένα ξεδιάντροπο και ασυγκράτητο μηχανισμό προπαγάνδας» που επιδιώκει «ως στρατηγική επιλογή, να αλλοιώσει την ουσία της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024