Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χήρα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, η συγγραφέας Μαρία Κοντάμα, πεθαίνει στα 86 της χρόνια

Η χήρα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, η συγγραφέας Μαρία Κοντάμα, πεθαίνει στα 86 της χρόνια

Πέθανε στην ίδια ηλικία με τον πιο διάσημο συγγραφέα της Αργεντινής.

Η Μαρία Κοντάμα, 86 ετών, συγγραφέας και χήρα του Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες απεβίωσε στις 26 Μαρτίου. Πέθανε στην ίδια ηλικία με τον πιο διάσημο συγγραφέα της Αργεντινής.

Η Κοντάμα ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα Relatos (Παραμύθια), Homenaje a Borges (Αφιέρωμα στον Μπόρχες) και La divisa punzó (Το διάτρητο σήμα).

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 10 Μαρτίου 1937 και γνώρισε τον Μπόρχες κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη λογοτεχνία, με τον οποίο μοιράστηκε την αγάπη της για την αγγλική γλώσσα. Τον βοήθησε να γράψει τη «Σύντομη αγγλοσαξονική ανθολογία» (1978) και τον «Άτλαντα» (1984), όταν ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1975 ως συνάδελφοι.

Photo: YouTube

Ήταν 38 χρόνια μεγαλύτερός της. Παντρεύτηκαν στην Ασουνσιόν της Παραγουάης τον Απρίλιο του 1986, λίγους μήνες πριν πεθάνει.

Ο Μπόρχες κληροδότησε την περιουσία του στην Κονταμά και μετά τον θάνατό του έγινε πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Χόρχε Λουίς Μπόρχες στο Μπουένος Άιρες. Το 2021, δήλωσε στο Télam ότι αν το γνώριζε «δεν θα είχε δεχτεί».

«Αναρωτήθηκα «πώς και δεν μου το είπε κανείς;»» είπε για τη στιγμή που ενημερώθηκε για την απόφαση από τον δικηγόρο του Μπόρχες. «Μου είπε ότι ο Μπόρχες τον είχε διατάξει να περιμένει μέχρι να πεθάνει για να μου το πει, γνωρίζοντας ότι διαφορετικά δεν θα είχα δεχτεί».

Photo: YouTube

Μέχρι σήμερα, ήταν η μοναδική κάτοχος των δικαιωμάτων όλων των έργων του.

«Ο πυρετός του Μπουένος Άιρες», η πρώτη ποιητική συλλογή του Μπόρχες, γιορτάζει φέτος την 100ή επέτειό της και είναι ένα από τα θέματα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Μπουένος Άιρες τον Απρίλιο.

Δείτε το βίντεο

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024