Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπερδεύοντας το πορνό με την τέχνη – Τα πράγματα είναι σοβαρά στις ΗΠΑ

Μπερδεύοντας το πορνό με την τέχνη – Τα πράγματα είναι σοβαρά στις ΗΠΑ

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη στην πραγματικότητα, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ψευδείς ειδήσεις, τόσο απίθανο και παράλογο»

Πριν 60 χρόνια, ο τότε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Πότερ Στιούαρτ ήρθε αντιμέτωπος με μια περίεργη υπόθεση: Έπρεπε να αποφανθεί εάν ο ιδιοκτήτης ενός κινηματογράφου στο Οχάι, είχε παραβιάσει το αμερικανικό Σύνταγμα προβάλλοντας… ταινία πορνό.

Η Πολιτεία του Οχάιο έσυρε, το 1964, τον επιχειρηματία Nico Jacobellis στο δικαστήριο, επειδή πρόβαλε την γαλλική ταινία Les Amants, διότι θεωρούσε ότι παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους περί άσεμνου υλικού. Κοινός ήταν πορνοταινία!

Ωστόσο, ο Ανώνατος Δικαστής, απάλλαξε τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου με το σκεπτικό -που έμεινε στην ιστορία της αμερικανικής δικαιοσύνης-: «Δεν θα επιχειρήσω σήμερα περαιτέρω να ορίσω τα είδη υλικού που καταλαβαίνω ότι περιλαμβάνονται σε αυτήν τη συνοπτική περιγραφή [«σκληρό πορνό»], και ίσως δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω καλά. Αλλά το καταλαβαίνω όταν το βλέπω [το πορνό], και η ταινία που εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση δεν είναι [πορνό]».

Μετά από τόσες δεκαετίες, όμως, στις ΗΠΑ ακόμα δεν γνωρίζουν τι είναι πορνό και τι τέχνη.

Ο φόβος για το… πέος του Δαυίδ

Το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου Tallahassee Classical School στην Πολιτείας της Φλόριντα, ανάγκασε τη διευθύντρια του σχολείου να παραιτηθεί, αφού τρεις γονείς παραπονέθηκαν διότι στη διδακτική ύλη ενός μαθήματος της είχε συμπεριλάβει φωτογραφία του αγάλματος του Δαυίδ, ένα από τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου.

Το άγαλμα, απεικονίζει τον γυμνό βιβλικό Δαβίδ να πηγαίνει να πολεμήσει τον Γολιάθ οπλισμένος μόνο με σφεντόνα και την πίστη του στον Θεό. Το διοικητικό συμβούλιο φέρεται να τα έβαλε με την εκπαιδευτικό διότι οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι θα εμφανιζόταν υλικό με γυμνό, με έναν γονέα να αποκαλεί το άγαλμα «πορνογραφικό».

Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής υποστήριξε ότι «οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν όποτε το παιδί τους διδάσκεται ένα αμφιλεγόμενο θέμα και εικόνα».

Στα «κάγκελα» οι ειδικοί στην Τέχνη

Ειδικούς στην τέχνη της Αναγέννησης τους άφησε άναυδους να θεωρείται πορνογραφικό ένα άγαλμα που εκτίθεται στη Galleria dell’Accademia από το 1873.

Μιλώντας στο BBC η διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, Cecilie Hollberg, είπε ότι το να πιστεύει κανείς ότι το άγαλμα του Δαυίδ μπορεί να θεωρηθεί πορνογραφικό σημαίνει όχι μόνο αποτυχία κατανόησης της Βίβλου, αλλά και του ίδιου του δυτικού πολιτισμού. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη στην πραγματικότητα, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ψευδείς ειδήσεις, τόσο απίθανο και παράλογο», είπε.

«Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ γυμνού και πορνογραφίας. Δεν υπάρχει τίποτα πορνογραφικό ή επιθετικό στον Δαβίδ, είναι ένα νεαρό αγόρι, ένας βοσκός, που ακόμη και σύμφωνα με τη Βίβλο δεν είχε επιδεικτικά ρούχα, αλλά ήθελε να υπερασπιστεί τον λαό του με αυτό που είχε».

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Το να μπερδεύεις την τέχνη με την πορνογραφία είναι απλώς γελοίο. Η τέχνη είναι πολιτισμός και όσοι τη διδάσκουν αξίζουν σεβασμό».

Η ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Σιένα Tomaso Montanari είπε «πρώτα έρχεται η απογοήτευση για την απουσία εκπαιδευτικής ελευθερίας, καθώς δεν πρέπει να περιορίζεται ή να χειραγωγείται από οικογένειες. Από την άλλη πλευρά, από πολιτιστική άποψη, ο δυτικός κόσμος έχει την τάση να συνδέει τον φονταμενταλισμό και τη λογοκρισία με άλλες κοινωνίες, πιστεύοντας ότι διαθέτει την ικανότητα να διαδίδει δημοκρατικά ιδεώδη σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτή η πολιτιστική οπισθοδρόμηση υπογραμμίζει ξεκάθαρα την παρουσία φονταμενταλιστικών απόψεων και στη Δύση».

Η Hollberg παρατήρησε: «Από μεγαλοπρεπή αγάλματα μέχρι γοητευτικά σιντριβάνια και πίνακες, η Ιταλία ξεχειλίζει από έργα τέχνης, όχι μόνο στα μουσεία της, αλλά σε όλες τις πόλεις, τις πλατείες και τους δρόμους της, με μερικές με γυμνές φιγούρες. Αυτό το κάνει πορνογραφία; Πρέπει να κλείσουν ολόκληρες πόλεις λόγω των καλλιτεχνικών απεικονίσεων της ανθρώπινης μορφής;»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024