Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι τούφες των μαλλιών του Μπετόβεν «έδειξαν» την αιτία θανάτου του

Οι τούφες των μαλλιών του Μπετόβεν «έδειξαν» την αιτία θανάτου του

Τι αποκάλυψε νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του Μπετόβεν αναζητούν εδώ και σχεδόν 200 χρόνια, οι ερευνητές, παρότι ευρέως είναι γνωστό ότι πέθανε από κύρωση του ήπατος ή ηπατική ανεπάρκεια λόγω της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, μία νέα μελέτη ήρθε να αποκαλύψει νέα στοιχεία.

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο του Μπετόβεν το 1827 διαπιστώθηκε πως το ήπαρ του «είχε κόμπους σε μέγεθος φασολιού», ωστόσο μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που ανέλυσε πέντε τούφες μαλλιών που φέρεται να άνηκαν στον μουσικοσυνθέτη, κατέληξε σε συμπεράσματα που αποκαλύπτουν πως είχε γενετική προδιάθεση για να προσβληθεί από ηπατική νόσο.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ένα τελικό συμπέρασμα για το τι μπορεί να επηρέασε τον Μπετόβεν και να οδήγησε στην κώφωση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, Τρίσταν Μπεγκ υπήρξαν γενετικοί παράγοντες και σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ συνέβαλαν στην κατάσταση του συκωτιού του Μπετόβεν.

Όπως αναφέρει ο Guardian η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πως ο Μπετόβεν έπασχε από ηπατίτιδα Β’ και ότι διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο να προβληθεί από κάποια ηπατική ασθένεια.

Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Γερμανία το 1770 και πέθανε σε ηλικία 56 ετών στη Βιέννη το 1827, ωστόσο υπέφερε από συνεχή απώλεια ακοής λίγο μετά τα 20 του χρόνια και όταν πέθανε το 1818 ήταν εντελώς κωφός.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα από τα βιβλία συζητήσεων που είχε ο συνθέτης και χρησιμοποιούσε την τελευταία δεκαετία της ζωής του ότι ο Μπετόβεν κατανάλωνε συστηματικά αλκοόλ, ωστόσο οι ποσότητες αυτές είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Ο Τρίσταν Μπεγκ, είπε ότι παρά τις αναφορές που έκαναν λόγο ότι ο Μπετόβεν ήταν εξαιρετικά ευαίσθητος, ανεξαρτήτως αν αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού.

«Παρόλο που οι σύγχρονοί του ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ήταν μέτρια, αυτό ισχύει για τα στάνταρ που υπήρχαν στη Βιέννη των αρχών του 19ου αιώνα. Αυτές οι ποσότητες είναι πιθανόν σήμερα να είναι επιβλαβείς για το συκώτι», είπε ακόμα  ο Μπεγκ.

«Εάν αυτή η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σημαντικά μεγάλη για μία αρκετά υψηλή περίοδο χρόνου, σε συνδυασμό με τους γενετικούς παράγοντες είναι μία εξήγηση για την κύρωση», συμπλήρωσε.

Τι ανέλυσαν οι ερευνητές

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε οκτώ τούφες μαλλιών από δημοσιές και ιδιωτικές συλλογές, πέντε εκ των οποίων κρίθηκαν «αυθεντικές» και θεωρείται πως άνηκαν στον μουσικοσυνθέτη.

Η γενετική ανάλυση που πραγματοποίησαν ο Μπεγκ και οι συνάδελφοί του έδειξε ότι οι πέντε τούφες άνηκαν στο ίδιο άτομο που έζησε στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι πολύ πιθανό να προήλθαν από τον συνθέτη.

Οι πέντε αυτές τούφες άνηκαν στη «Stumpff lock» και περιλαμβάνονταν σε ένα γράμμα που έστειλε ο πιανίστας και βιρτουόζος της άρπας, Αντρέας Σταμπφ και χρονολογείται από τις 7 Μαΐου του 1827.

Μια από τις πιο διάσημες τούφες μαλλιών, γνωστή ως «Hiller Lock», η οποία αποτέλεσε αντικείμενο προηγούμενης έρευνας και βρέθηκε να περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, αποκαλύφθηκε ότι δεν προέρχεται καθόλου από τον Μπετόβεν αλλά από μια γυναίκα, εβραϊκής καταγωγής.

Ο Γιοχάνες Κράουζε του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck, δήλωσε σύμφωνα με το BBC πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα τι σκότωσε τον Μπετόβεν αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την παρουσία σημαντικού κληρονομικού κινδύνου και μία μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β’».

«Μπορούμε επίσης να απαλείψουμε πολλές άλλες λιγότερο αληθοφανείς γενετικές αιτίες», προσέθεσε.

Πάντως ο Μπεγκ σημείωσε πως ελπίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να δώσουν κάποια ημέρα απαντήσεις στα ακριβή αίτια του θανάτου του Μπετόβεν.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024