Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το HDP δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου

Τουρκία: Το HDP δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου και συγκεντρώνει την υποστήριξη του 10% του εκλογικού σώματος, διαδραματίζοντας ρόλο κλειδί στις προεδρικές εκλογές.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) κι οι σύμμαχοί του δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ανακοίνωσε η Πέρβιν Μπουλντάν, συμπρόεδρος του HDP και αντιπρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου.

To HDP, έχει τον ρόλο του ρυθμιστή στις τουρκικές εκλογές, και η ανακοίνωση ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο θέτει ένα ακόμη πρόσκομμα στις προοπτικές επανεκλογής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ρόλος κλειδί στις εκλογές

Ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Πέρβιν Μπουλντάν δεν αποσαφήνισε αν η περί το HDP συμμαχία θα υποστηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την συνάντησή τους το περασμένο σαββατοκύριακο.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου και συγκεντρώνει την υποστήριξη του 10% του εκλογικού σώματος, διαδραματίζοντας ρόλο κλειδί στις προεδρικές εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο υποψήφιος του HDP είχε εξασφαλίσει το 8,4% των ψήφων.

Το φιλοκουρδικό κόμμα και τα μικρά κόμματα της αριστεράς που θεωρούνται σύμμαχοί του κρατήθηκαν στο περιθώριο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικές παρατάξεις.

Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν

Λιγότερο από οκτώ εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ανακοίνωση του HDP αποτελεί νέο πλήγμα στην υποψηφιότητα του Ερντογάν και τις ελπίδες του για τη επανεκλογή του.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατά τους τελευταίους μήνες πληθώρα επαφών με το HDP. Χθες, είχε συνάντηση με τα δύο μέλη της προεδρίας του, τον Μιδάτ Σαντζάρ και την Περβίν Μπουλντάν. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους δεσμεύθηκε να επιλύσει το «κουρδικό ζήτημα», εάν εκλεγεί.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε τις «διακρίσεις» κατά της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία, καθώς και την αντικατάσταση στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, δεκάδων δημάρχων του HDP από διοικήσεις που διορίσθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Αγκυρα κατηγορεί το HDP για σχέσεις με το PKK. Το κόμμα απειλείται με απαγόρευση της λειτουργίας του.

Ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στην φυλακή από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024