Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Οικονομικός στραγγαλισμός του HDP - Παγώνει τους λογαριασμούς του φιλοκουρδικού κόμματος το Συνταγματικό Δικαστήριο

Τουρκία: Οικονομικός στραγγαλισμός του HDP – Παγώνει τους λογαριασμούς του φιλοκουρδικού κόμματος το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της Τουρκίας, στερείται όλων των κρατικών επιδοτήσεων σε προεκλογική περίοδο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να στερήσει προσωρινά από το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της χώρας, την κρατική επιχορήγηση, μπλοκάροντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Παράλληλα, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην διακοπή της λειτουργίας του κόμματος με κατηγορίες για σχέσεις με το PKK και η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Οριακή πλειοψηφία

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, τρίτη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο, για «τρομοκρατία», ενώ απειλές έχουν διατυπωθεί για την διακοπή της λειτουργίας του, λίγους μήνες πριν από την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, η διενέργεια των οποίων πιθανότατα θα επισπευσθεί, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (28,7 εκατομμύρια δολάρια) κρατικής επιχορήγησης επρόκειτο να δοθούν αυτήν την χρονιά στο HDP, το ένα τρίτο εξ αυτών στις 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για την στέρηση της κρατικής επιχορήγησης από το κόμμα ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Διώξεις από το 2016

Στο κατηγορητήριο, ο γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας συνδέεται «κατά οργανικό τρόπο» με το PKK.

Το HDP καταδιώκεται από το τουρκικό καθεστώς από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο και στην συνέχεια τεσσεράμισι ετών, ενώ πολλά στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος έχουν επίσης συλληφθεί.

Το HDP εξασφάλισε το 12% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και εξέλεξε 60 βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024