Ο πρόεδρος της Ουγκάντας έχει χαρακτηρίσει «ανώμαλους» τους ομοφυλόφιλους και, στη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο του νέου νόμου που προβλέπει ποινές φυλάκισης σε βάρος τους, βουλευτής ζήτησε ακόμη και τον ευνουχισμό τους.

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας ενέκρινε χθες Τρίτη νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης 7-10 ετών και υψηλά πρόστιμα (στη φωτογραφία του Reuters/Abubaker Lubowa, επάνω, βουλευτής στη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο «ντυμένος» με συνθήματα κατά των ομοφυλόφιλων).

Ζήτησε τον ευνουχισμό τους

Στη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ορισμένοι βουλευτές επιδόθηκαν σε ομοφοβικά σχόλια και ένας ζήτησε μάλιστα τον ευνουχισμό των ομοφυλοφίλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπουδαία απόφαση: Αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στον στρατό η Βενεζουέλα

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το νομοσχέδιο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Οι πολιτικοί στην Ουγκάντα οφείλουν να επικεντρωθούν στην ψήφιση νόμων που προστατεύουν τις ευάλωτες μειονότητες και διασφαλίζουν θεμελιώδη δικαιώματα, και να σταματήσουν να στοχοποιούν μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ για πολιτικά οφέλη», δήλωσε ο Οριέμ Νιεκό.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Μουσέβενι, που κυβερνά την Ουγκάντα με σιδηρά πυγμή από το 1986, είχε χαρακτηρίσει «ανώμαλους» τους ομοφυλόφιλους.

Η Ουγκάντα έχει αυστηρή νομοθεσία κατά των ομοφυλοφίλων, την οποία κληρονόμησε από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Ομοφοβία

Ομως από το 1962, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, δεν έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον ατόμων που είχαν συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Το 2014, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε ακυρώσει νομοσχέδιο που προέβλεπε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε καταδικασθέντες για ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Η ομοφοβία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ανατολική Αφρική. Προ ημερών το κυβερνών κόμμα στην Τανζανία πρότεινε τον ευνουχισμό ομοφυλοφίλων.

Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο τόνισε ότι η ομοφυλοφιλία δεν έχει θέση στη χώρα του.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr