Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Silicon Valley Bank: Έτοιμη η Ουάσιγκτον για κατάρρευση τραπεζών

Silicon Valley Bank: Έτοιμη η Ουάσιγκτον για κατάρρευση τραπεζών

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για κατάρρευση και άλλων τραπεζών μετά το λουκέτο της Silicon Valley Bank.

Τρόμο στην Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Αυτό που φοβούνται οι αναλυτές είναι ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να απειλήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία.

Οι νομοθέτες προσπαθούν να λάβουν πληροφορίες από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και τους ηγέτες του κλάδου σχετικά με το εάν η κατάρρευση της SVB – η οποία είχε στο πορτφόλιο των πελατών της ορισμένες από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο – θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο άλλες τράπεζες. Η SVB είναι ο μεγαλύτερος δανειστής που πτωχεύει από τότε που η Washington Mutual κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Τι λένε οι αναλυτές

Η μάχη για το τι προκάλεσε την εντυπωσιακή κατάρρευση της SVB έχει ήδη αρχίσει. Οι προοδευτικοί και ορισμένοι επενδυτές κατηγορούν την Federal Reserve για τις γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων, που έχουν επιβαρύνει πολλούς δανειστές. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι η απορρύθμιση των τραπεζών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών αφαίρεσε κρίσιμες διασφαλίσεις. Άλλοι λένε ότι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να εντοπίσουν προβλήματα στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και στη βάση πελατών της τράπεζας. Πολλοί κατηγορούν την ίδια την SVB.

Η κρίση αναζωπυρώνει επίσης μια έντονη συζήτηση σχετικά με τους κανονισμούς που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε μεγάλους περιφερειακούς δανειστές – οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι από μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase και η Bank of America, αλλά σημαντικά μεγαλύτερες από τις περισσότερες από τις σχεδόν 5.000 τράπεζες της χώρας. Το Κογκρέσο ψήφισε το 2018 για να χαλαρώσει τους κανονισμούς για αυτούς τους θεσμούς με δικομματική υποστήριξη.

Θα καταρρεύσουν άλλες τράπεζες;

Αυτό είναι το ερώτημα στο μυαλό όλων, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού, τουλάχιστον όχι ακόμα. Πρώτον, είναι σπάνιο για μια μεγαλύτερη τράπεζα να έχει πελάτες, τόσο συγκεντρωμένους σε έναν τομέα, όπως η υψηλή τεχνολογία. Και το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι καταθέσεις της τράπεζας δεν ήταν ασφαλισμένες από το FDIC την έκανε ασυνήθιστα επιρρεπή σε τρέξιμο. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η τράπεζα δεν θα είχε αποτύχει εάν οι καταθέτες δεν είχαν πανικοβληθεί.

Είναι σαφές ότι υπήρξαν ορισμένες αποτυχίες διαχείρισης κινδύνου από την τράπεζα, η οποία εποπτευόταν από το υποκατάστημα της Federal Reserve στο Σαν Φρανσίσκο. Άλλα ιδρύματα – και οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών τους – αναμφίβολα ρίχνουν μια άλλη ματιά στη δική τους διαχείριση μετρητών και πόσο έχουν εκτεθεί σε αυξανόμενα επιτόκια.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι αγορές ήταν στριμωγμένες για άλλους περιφερειακούς δανειστές μετά την αποτυχία της SVB, οι megabanks έχουν απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες που, μεταξύ άλλων, διασφαλίζουν ότι θα μπορούσαν να πουλήσουν τίτλους με ζημία και να εξακολουθήσουν να καλύπτουν μεγάλες εκροές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι μπορεί να φέρει το άγχος σε ορισμένες γωνιές του τραπεζικού συστήματος.

Πώς αντιδρούν οι πελάτες της Silicon Valley Bank;

Η SVB ήταν βασικός τραπεζικός εταίρος για χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από venture. Η ταχεία κάθοδος της τράπεζας στην αποδοχή ανάγκασε τις εταιρείες να αναζητήσουν άλλους τραπεζικούς εταίρους – και κεφάλαια – για να παραμείνουν λειτουργικές.

«Αυτό είναι το μόνο με το οποίο ασχολούμαστε τις τελευταίες 48, 72 ώρες», δήλωσε στο POLITICO ο Mislav Tolusic, συνδιευθύνων εταίρος και επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Marlinspike Partners. «Οι περισσότερες εταιρείες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε διμηνιαίο κύκλο μισθοδοσίας, που σημαίνει ότι ο επόμενος είναι τη Δευτέρα».

Η Rippling, ένας πάροχος υπηρεσιών μισθοδοσίας, δεν μπόρεσε να στείλει μισθούς για πελάτες αφού τα κεφάλαια πάγωσαν μετά την κατάρρευση της τράπεζας. Η Roku, η οποία κατασκευάζει συσκευές ροής, αποκάλυψε ότι είχε κατατεθεί στην SVB περισσότερο από το ένα τέταρτο των μετρητών της – σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Το κατάστημα παιχνιδιών Camp που υποστηρίζεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα έστειλε ένα email στους πελάτες την Παρασκευή ειδοποιώντας τους ότι δεν είχαν πλέον πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και ξεκίνησε μια διαδικτυακή πώληση – κωδικός προσφοράς BANKRUN – σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα. Η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα επίσης ένα δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της άμυνας και της βιοτεχνολογίας που πλέον δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η απλούστερη επιλογή για το FDIC είναι να βρει αγοραστή. Συνήθως, όταν μια τράπεζα πτωχεύει, η εταιρεία βρίσκει άλλη τράπεζα για να την αγοράσει και η μετάβαση για τους πελάτες είναι σχετικά ομαλή. Σε αυτήν την κατάσταση, η FDIC ανέλαβε τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας το μεσημέρι της Παρασκευής, αντί της τυπικής πρακτικής της να περιμένει μέχρι το τέλος της ημέρας, υποδηλώνοντας ότι ήταν απαραίτητη η άμεση δράση.

Δεν είναι σαφές εάν κάποια τράπεζα θα ήταν σε θέση να αγοράσει την SVB στο σύνολό της. Μερικές από τις μεγάλες τράπεζες δεν είναι σε νόμιμη θέση να αγοράσουν άλλα ιδρύματα επειδή ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων στις ΗΠΑ. Αλλά κάποιες άλλες μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν θεωρητικά να το κάνουν. Το ερώτημα είναι αν θα το ήθελαν και με ποιους όρους. Διαφορετικά, το FDIC θα πρέπει να πουλήσει τα ανταλλακτικά της τράπεζας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι πελάτες των οποίων τα κεφάλαια είναι ασφαλισμένα από το FDIC θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους. Το πρόβλημα είναι ότι περίπου το 96 τοις εκατό των καταθέσεων στην SVB δεν είναι ασφαλισμένες. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα όριο 250.000 $ ανά κάτοχο λογαριασμού ανά τράπεζα και οι πελάτες της είχαν γενικά υπόλοιπα που υπερέβαιναν κατά πολύ αυτό το όριο.

Τι θα γίνει για τους ανασφάλιστους καταθέτες

Προς το παρόν, η FDIC λέει ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν μέρισμα και πιστοποιητικό για τα υπόλοιπα κεφάλαιά τους, αν και πιθανότατα θα αρχίσουν να παίρνουν περισσότερα χρήματα καθώς ο οργανισμός πουλάει τα περιουσιακά στοιχεία της SVB. Και εξακολουθούν να υπάρχουν σενάρια όπου όλοι οι καταθέτες παίρνουν τα χρήματά τους πίσω, ιδίως από τη στιγμή που τυχόν απώλειες θα βαρύνουν πρώτα τους πιστωτές της τράπεζας.

Υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους πελάτες της SVB, όπως η εγγύηση όλων των καταθέσεων της. Η FDIC πιθανότατα θα χρειαζόταν υπογραφή από τα δύο τρίτα του διοικητικού συμβουλίου της Fed και του Υπουργού Οικονομικών για να λάβει μια τέτοια κίνηση.

Είναι πιθανό να διστάζουν να κάνουν αυτά τα βήματα, καθώς έχουν περάσει περισσότερο από μια δεκαετία προσπαθώντας να πείσουν τους πάντες ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν θα πρέπει να περιμένουν προγράμματα διάσωσης όταν μπλέκουν. Αλλά εξαρτάται από το πόσο ανησυχούν για τα προβλήματα που τροφοδοτούν το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Sports in

Μέλι: «Ο Μεσίνα με έδιωξε από την Αρμάνι με ένα τηλεφώνημα 45 δευτερολέπτων»

Τον τρόπο που αποχώρησε από την Αρμάνι αποκάλυψε ο Νικολό Μέλι, ο οποίος τόνισε ότι δεν ήταν δική του απόφαση να φύγει απ΄το Μιλάνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024