Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
SVB: Έκτακτες παρεμβάσεις στις ΗΠΑ για να αποτραπεί το τραπεζικό ντόμινο

SVB: Έκτακτες παρεμβάσεις στις ΗΠΑ για να αποτραπεί το τραπεζικό ντόμινο

Μετά την κατάρρευση της SVB οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν έκτακτες παρεμβάσεις για την αποφυγή ενδεχόμενης τραπεζικής κρίσης.

Σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να αποφευχθεί μαζική εκροή καταθέσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε την Κυριακή σε μια σειρά έκτακτων παρεμβάσεων.

Μετά από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα Δευτέρα και οι ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Federal Reserve διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Τι ανέφερε ο Μπάιντεν

Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης γρήγορα για να κλείσουν την Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Κυριακής είπε ότι η υπουργός Οικονομικών και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου συνεργάστηκαν επιμελώς με τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις δύο τράπεζες.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. «Είμαι σταθερά δεσμευμένος να καταστήσω όσους ευθύνονται για αυτό το χάος πλήρως υπεύθυνους και να συνεχίσω τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την εποπτεία και τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να μην βρεθούμε ξανά σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε.

Ανακούφιση

«Πιστεύουμε ότι τα βήματα που έλαβαν η Fed, το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC θα σπάσουν αποφασιστικά τον ψυχολογικό «βράχο καταστροφής» σε όλο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Corpay στο Τορόντο. «Αλλά, είτε ίσα είτε όχι, το επεισόδιο θα συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα αστάθειας στο παρασκήνιο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά μήπως εμφανιστούν άλλες ρωγμές καθώς συνεχίζεται η αυστηροποίηση της πολιτικής της Fed.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν υπογραμμίζει πώς μια αδυσώπητη εκστρατεία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την αναχαίτιση του πληθωρισμού ασκεί πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις παγκόσμιες αγορές.

Η Silicon Valley Bank, βασικός πυλώνας για την οικονομία των νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν προϊόν της εποχής του φθηνού χρήματος πολλών δεκαετιών, με κινδύνους που την έκαναν ιδιαίτερα ευάλωτη.

Καθώς η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, οι επενδυτές δήλωσαν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να μην έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο. Η Fed θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 21-22 Μαρτίου.

«Αυτό που πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές από αύριο και μετά είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο κίνδυνο γεγονότων», δήλωσε ο Michael Purves, διευθύνων σύμβουλος της Tallbacken Capital Advisors. «Θα εξακολουθούν να υπάρχουν επίμονα ερωτήματα με άλλες περιφερειακές τράπεζες».

Υπό προστασία οι καταθέσεις

Η κατάρρευση της SVB – η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008 – πυροδότησε ανησυχίες για το αν οι πελάτες μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πληρώσουν το προσωπικό τους, με το FDIC να προστατεύει μόνο καταθέσεις έως και 250.000 δολαρίων. Σύμφωνα με την FDIC περίπου το 89% των καταθέσεων 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων της SVB ήταν ανασφάλιστες στο τέλος του 2022.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το μέγιστο επίπεδο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάντε Γέλεν,  του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και του προέδρου της Federal Deposit Insurance Corp Μάρτιν Γκρούνμπεργκ το βράδυ της Κυριακής.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuter, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν την Κυριακή θα προστατεύσουν τους καταθέτες, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετη υποστήριξη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, αλλά αξιωματούχοι και ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν να παρακολουθούν την υγεία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κίνδυνος θα βαρύνει το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να το πράξει. «Κάθε φορά που μια τράπεζα πτωχεύει, ειδικά μια τράπεζα με καταθέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα θέμα που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας δυνητικά «μεγάλες επιπτώσεις» για την οικονομία των ΗΠΑ εάν οι εταιρείες με καταθέσεις στη Silicon Valley Bank δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους.

Η παροχή των εξαιρέσεων συστημικού κινδύνου θεωρήθηκε πιο επιτακτική από την αναμονή για έναν πιθανό αγοραστή, είπε ο αξιωματούχος. «Στο μέλλον, θα συνεργαστούμε με το Κογκρέσο και τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές για να εξετάσουμε πρόσθετες ενέργειες που θα μπορούσαμε να λάβουμε στο μέλλον για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο αξιωματούχος. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές ρυθμιστικές ή νομοθετικές αλλαγές.

Κι άλλη μία τράπεζα

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι και οι καταθέτες της Signature Bank της Νέας Υόρκης , η οποία έκλεισε την Κυριακή από τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, θα εξοφληθούν επίσης χωρίς ζημία για τον φορολογούμενο.

Η Signature, όπως και η SVB, είχε μια πελατεία συγκεντρωμένη στον τομέα της τεχνολογίας και οι τίτλοι στον ισολογισμό της είχαν διαβρωθεί καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν. Από τον Σεπτέμβριο, σχεδόν το ένα τέταρτο των καταθέσεων της Signature προέρχονταν από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, αλλά η τράπεζα ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συρρικνώσει τις καταθέσεις της που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ όλες οι καταθέσεις πελατών θα προστατεύονται, οι νέες πολιτικές που υιοθετήθηκαν την Κυριακή θα «εξαφανίσουν» μετοχές και ομολογιούχους στην SVB και την Signature Bank, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Μαζί με την απόφαση της Federal Reserve να διαθέσει κεφάλαια σε επιλέξιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να διασφαλίσει ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους, τα βήματα θα «αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς», είπε ο αξιωματούχος.

Η Fed δήλωσε ότι θα διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ενός νέου Προγράμματος Τραπεζικής Χρηματοδότησης, το οποίο θα προσφέρει δάνεια έως και ενός έτους σε θεματοφύλακες, με την υποστήριξη των ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν αυτά τα ιδρύματα.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024