Ιταλία: Ποινή φυλάκισης 30 ετών σε διακινητές που προκαλούν θάνατο μεταναστών και προσφύγων
Μέχρι πρότινος το ανώτατο όριο της ποινής ήταν 15 χρόνια
Νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ανακοινώθηκε στην Ιταλία.
Ειδικότερα, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προήδρευσε υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Κούτρο της Καλαβρίας, το σημείο όπου, σε λίγες δεκάδες μέτρα απόσταση από την ακτή, πραγματοποιήθηκε το φονικό ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 μετανάστες και πρόσφυγες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου, η Μελόνι ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων και πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.
Όπως τόνισε, η κυβέρνησή της αποφάσισε να δώσει κύριο βάρος στην καταπολέμηση της δραστηριότητας των διακινητών.
Σύμφωνα με τα όσα αποφασίσθηκαν, οι ποινές για τους διακινητές θα αυξηθούν από το σημερινό ανώτατο όριο των δεκαπέντε ετών, στα τριάντα. Η συγκεκριμένη ποινή θα προβλέπεται σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι των ταξιδιών, που οργανώνονται στην Μεσόγειο από παράνομα δίκτυα δουλεμπόρων, προκαλούν τον θάνατο μεταναστών και προσφύγων.
Η ανώτατη αυτή ποινή θα μπορεί να επιβάλλεται και σε περίπτωση που τυχόν επιβάτες των πλεούμενων, χάνουν την ζωή τους εκτός ιταλικών συνόρων.
«Πρόκειται για ένα αδίκημα οικουμενικού χαρακτήρα. Θέλουμε να κατανοήσουν όλοι ότι συμφέρει να έρχονται στην χώρα μας, δια της νόμιμης οδού και θα ετοιμάσουμε ειδικές επικοινωνιακές εκστρατείες», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Βάσει των σημερινών αποφάσεων, όπως τονίσθηκε, πρόκειται να αυξηθούν οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών και να δημιουργηθούν νέα κέντρα για την προσωρινή παραμονή όσων αποφασίζεται ότι πρέπει να επαναπατρισθούν.
«Εγκρίναμε την επιστροφή των νόμιμων ροών. Ροές οι οποίες θα έχουν, πλέον, τριετή διάρκεια. Πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα σε εργαζόμενους που διαθέτουν επαγγελματική κατάρτιση η οποία αναγνωρίζεται στην Ιταλία, όπως και σε χώρες οι οποίες ενημερώνουν τους πολίτες τους, για τον κίνδυνο των παράνομων αυτών ταξιδιών», δήλωσε η Μελόνι.
Παράλληλα, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια δεν εγκρίθηκαν αποφάσεις για νόμιμες ροές μεταναστών, λόγω των όλο και μεγαλύτερων διαστάσεων της παράνομης μετανάστευσης». Κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, τέλος, υπογράμμισε ότι η χώρα της αναμένει νέες, ουσιαστικές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζοντας από μια ουσιαστικότερη οικονομική συνεργασία με την Τυνησία, από την οποία, την τελευταία περίοδο, ξεκινούν πολλά πλεούμενα των διακινητών, με προορισμό την Κάτω Ιταλία.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρατσισμός, fake news και χορός YMCA: Στην τελευταία του ομιλία ο Τραμπ επιστρέφει στις προεκλογικές του τακτικές
- Daikin Altherma 4 H: Η αντλία θερμότητας νέας γενιάς που αναβαθμίζει τον χώρο μας σε ένα αποδοτικό και άνετο περιβάλλον
- Μαρόκο: Φονική κατάρρευση κτιρίων – Τουλάχιστον 22 νεκροί και 16 τραυματίες
- Δήμος Αναστασιάδης: «Η 2η εγκυμοσύνη της Τζένης ήταν σοκαριστική, ο γιατρός μας το είχε απαγορεύσει»
- «Στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο ο Μόρις – Πλήρης συμφωνία με τον Ολυμπιακό»
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442