Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «βροχοποιός» που εγκατέλειψε απότομα την Goldman Sachs

Ο «βροχοποιός» που εγκατέλειψε απότομα την Goldman Sachs

Υστερα από δύο και πλέον δεκαετίες στην εταιρεία, ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης μετοχών αποσύρεται από την τράπεζα απροσδόκητα, και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο.

Στην αργκό της Wall Street τα πετυχημένα στελέχη επενδυτικών τραπεζών που προσελκύουν μεγάλο αριθμό πλούσιων πελατών ή μεσολαβούν για να γίνουν μεγαντίλ με εξαγορές και συγχωνεύσεις, αποφέροντας τεράστια κέρδη, αποκαλούνται «βροχοποιοί».

Ενας από τους πιο γνωστούς τέτοιους «βροχοποιούς» (rainmakers) είναι και ο 46χρονος Τζο Μοντεσάνο, ο οποίος έφερε τα προηγούμενα χρόνια κέρδη στην επενδυτική τράπεζα – κολοσσό Goldman Sachs – και τώρα ταράζει πάλι τα νερά αλλά για τελείως διαφορετικό λόγο: επειδή αποχωρεί απροσδόκητα από αυτή, και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο.

Τρία χρόνια κερδοφορίας

Υστερα από δύο και πλέον δεκαετίες στην εταιρεία, ο Μοντεσάνο, επικεφαλής διαπραγμάτευσης μετοχών της Goldman Sachs για την αμερικανική ήπειρο, αποσύρεται από την τράπεζα, όπως ανακοίνωσε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στους εργαζομένους, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα το οποίο επικαλούνται οι «Financial Times» και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Μοντεσάνο αποχωρεί έπειτα από τρία χρόνια τεράστιας κερδοφορίας στο τμήμα διαπραγμάτευσης μετοχών, το οποίο επωφελήθηκε από την τεράστια αστάθεια των τιμών του χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 για να βγάλει πολλά χρήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών ανήλθαν σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένα σχεδόν κατά 50% από το 2019. Τα κέρδη ήταν τέτοια που, μόνο το 2021, ο Μοντεσάνο είχε αποδοχές πάνω από τα 35 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν για την ίδια χρονιά, ακόμη και στον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, σύμφωνα με πηγή των «Financial Times».

Άγνωστο το μέλλον του

Ο Μοντεσάνο δεν έχει κλείσει συμφωνία για να πάει κάπου αλλού, ανέφερε η ίδια πηγή. Ο ίδιος εντάχθηκε στην Goldman Sachs το 1999, ενώ πριν εργαζόταν στον όμιλο Hull, την εταιρεία διαπραγμάτευσης παραγώγων μετοχών που εξαγόρασε η τράπεζα. Εγινε εταίρος της Goldman Sachs το 2014.

Ανήκε σε ομάδα κορυφαίων στελεχών της Goldman Sachs, η αμοιβή των οποίων έχει ισοφαρίσει τα 75 εκατομμύρια δολάρια που απονεμήθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο Ντέιβιντ Σάλομον κατά τη διάρκεια της τριετούς φρενίτιδας συναλλαγών στη Wall Street που ξεκίνησε από την πανδημία, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του Μπλούμπεργκ.

Το 2021 ήταν για τον Μοντεσάνο μια ιδιαίτερα κερδοφόρα χρονιά, τόσο για τον ίδιο όσο και την τράπεζα, ως επιβλέποντα στον κλάδο χρηματιστηριακών συναλλαγών της εταιρείας, είπαν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν κάνοντας λόγο για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Το τμήμα των συναλλαγών αυτών απέφερε περισσότερα έσοδα ανά εργαζόμενο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη μονάδα στην επενδυτική τράπεζα εκείνη τη χρονιά. Το τμήμα συναλλαγών σε μετοχές της Goldman Sachs ξεπέρασε ακόμη και το αντίστοιχο τμήμα των JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley τόσο το 2021 όσο και το 2022, με σωρευτικά έσοδα σχεδόν 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται ακόμη.

Η δραστηριότητα σε τέτοιες συναλλαγές αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, με τους αναλυτές να αναμένουν πρόσθετη μείωση κατά περίπου 6% στα έσοδα από μετοχές για την Goldman Sachs. Για να είναι πιο μπροστά από τις αντίπαλες τράπεζες και να συναγωνίζεται τα πιο μεγάλα hedge funds του κόσμου σε αυτήν την αρένα, η Goldman Sachs αναθέτει σε τέτοια στελέχη να συμβάλουν στην ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων και εργαλείων λογισμικού που η ίδια χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη του δικού της κεφαλαίου. Αυτά τα στελέχη αμείβονται πλουσιοπάροχα, γεγονός που καθιστά τα πόστα τους ως τα πιο περιζήτητα μέσα στην εταιρεία.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024