Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Escape Rooms: Από τι θέλουν να «αποδράσουν»; - Ο νέος τρόπος διασκέδασης

Escape Rooms: Από τι θέλουν να «αποδράσουν»; – Ο νέος τρόπος διασκέδασης

Φανταστήκατε ποτέ να κλειδώνεστε σε ένα δωμάτιο και να καλείστε να δραπετεύσετε χρησιμοποιώντας μόνο τις ικανότητες και τη δύναμη του μυαλού σας; Τα Escape Rooms είναι η νέα τάση στη διασκέδαση που ψηφίζουν οι νέοι.

Ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται παγκοσμίως, είναι ο συναρπαστικός κόσμος των δωματίων απόδρασης. Εάν κυκλοφορείτε, θα έχετε παρατηρήσει πως τα Ecape Rooms πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο και αποκτούν νέους φανατικούς του είδους.

Είτε έφηβοι, είτε ενήλικες, το Escape Room είναι μια πρόκληση για την παρατηρητικότητα και την ευφυΐα ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Η ιδέα είναι απλή: μια ομάδα ανθρώπων κλειδώνονται σε ένα δωμάτιο και οι παίκτες πρέπει στη συνέχεια να λύσουν γρίφους και να περάσουν δοκιμασίες προκειμένου να βρουν το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα προς την ελευθερία. Απλό… αλλά όχι πάντα εύκολο.

Η φιλοσοφία των Escape Rooms

Σύμφωνα με τους φανατικούς του είδους, το παν είναι η παρέα.

Η Βερόνικα Μιχάλη, ιδιοκτήτρια του Εscape Room «Sherlocked Homes» στο Περιστέρι, αναφέρει στο in πως τα Escape Rooms είναι κάτι ζωντανό, όπου εσύ γίνεσαι το «πιόνι» στο παιχνίδι και η πρόκληση είναι να μπεις στο μυαλό και να καταλάβεις τον τρόπο σκέψης του δημιουργού της πίστας.

«Όλα τα δωμάτια ξεχωριστά δημιουργούνται από εμάς τους ίδιους, από το σενάριο, τα σκηνικά μέχρι και το πάτωμα. Τα δικά μας δωμάτια είναι ο, τι πιο αντιπροσωπευτικό σε δωμάτιο γρίφων. Δεν έχουμε ηθοποιούς, είμαστε από τις κλασσικές κατηγορίες Escape Rooms, τις οποίες μπορούν να δοκιμάσουν όλοι και πιστεύω πως από τέτοια δωμάτια θα ξεκινήσουν για να μεταβούν αργότερα σε κάποιο δωμάτιο τρόμου» εξηγεί η κυρία Μιχάλη.

Ήρθε 90χρονος με τα εγγόνια του

«Οι ηλικίες που δεχόμαστε εμείς είναι από οχτώ ετών και άνω. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας που μας επισκέπτεται είναι 20-35 ετών αλλά έχει συμβεί να έρθει και άνθρωπος 90 χρονών μαζί με τα εγγόνια του, το οποίο ήταν πολύ όμορφο. Στα μικρά παιδιά μπαίνουμε και εμείς μαζί τους μέσα, διότι δεν επικεντρώνονται πολύ στις ακουστικές οδηγίες που τους δίνουμε. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, συνήθως, δεν προτιμούν τα δωμάτια τρόμου αλλά τα δωμάτια γρίφων σε αντίθεση με τις μικρότερες ηλικίες που επιλέγουν του τρόμου λόγω της αδρεναλίνης».

Η Βερόνικα Μιχάλη είναι μια νεαρή επιχειρηματίας, η οποία αποφάσισε να ασχοληθεί με τα Escape Rooms επειδή άρεσαν και στην ίδια.

«Η ιδέα να δημιουργήσουμε το δικό μας Escape Room ήρθε επειδή θέλαμε να κάνουμε ένα θεματικό πάρτι με μια φίλη μου. Τότε ανακαλύψαμε τα Adventure Rooms -τα οποία δεν υπάρχουν πια- και ξεκινήσαμε να παίζουμε. Έτσι, αποφασίσαμε με τον συνεργάτη μου, Λουκά, να δημιουργήσουμε το δικό μας Escape Room στο σπίτι μας. Φωνάξαμε φίλους μας να παίξουμε και μετά αποφασίσαμε να το κάνουμε και επαγγελματικά. Είδαμε τι χρειάζεται, το budget και το ξεκινήσαμε πριν από οχτώ χρόνια. Τα καταστήματα μας πλέον είναι δύο, στο Περιστέρι και στο Χαλάνδρι».

Η ίδια αναφέρει πως υπάρχουν ακόμη και αρκετά φροντιστήρια, τα οποία επιλέγουν τα Escape Rooms για εκδρομή ή για κάποιο πάρτι αλλά όχι τόσο τα σχολεία λόγω όγκου μαθητών.

Γιατί όμως, οι νέοι τα προτιμούν;

Τα παιχνίδια απόδρασης συνδυάζουν στοιχεία του θεάτρου, του κινηματογράφου, του παιχνιδιού και των ειδικών εφέ.

Αποτελούν το πιο πρόσφατο παράδειγμα της οικονομίας της εμπειρίας: την αντίληψη δηλαδή ότι οι καταναλωτές προτιμούν πλέον να ξοδεύουν χρήματα για να δημιουργήσουν αναμνήσεις και να βιώσουν κάτι νέο, αντί να καταναλώνουν παθητικά.

«Τα Escape Rooms μου αρέσουν γιατί είναι σαν να παίζω σε ένα θρίλερ, χωρίς φυσικά να κινδυνεύω. Είναι σαν ταινία και προτιμώ να περάσω μιάμιση ώρα σε ένα δωμάτιο απόδρασης, λύνοντας γρίφους παρά σε μια καφετέρια», λέει η 22χρονη Ελένη στο in.

Όντας παιχνίδια ζωντανής δράσης, τα Escape Rooms δημιουργούν τρόπους για τους παίκτες να συνδεθούν άμεσα ο ένας με τον άλλο. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στα επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά τα Escape Rooms πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Δημιουργούν έναν φυσικό φανταστικό κόσμο όπου οι παίκτες θα βρουν προκλήσεις και ευκαιρίες εμπλοκής.

«Εγώ έπαιζα από πολύ μικρός πολλά επιτραπέζια και αργότερα video games. Μου αρέσουν τα escape rooms γιατί μου θυμίζει virtual video game. Επίσης, έχει πλάκα να δεις αν τελικά μπορείς να συνεννοηθείς με τους φίλους σου για να μπορέσεις να αποδράσεις», μας εξηγεί o 23χρονος Αντώνης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του MarketWatch, περίπου το 37%  των παικτών παγκοσμίως είναι άτομα άνω των 21 ετών, περίπου το 14% είναι οικογένειες με γονείς και παιδιά, ενώ το 19% είναι κάτω των 21 ετών. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα Escape Rooms είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν ομάδες νεαρών παικτών από μεγαλύτερους ενήλικες.

Ο τρόπος που παίζεται

Τα δωμάτια δέχονται από 2 άτομα και πάνω και η τιμή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 15 ευρώ το άτομο, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό ατόμων που θα παίξουν (όσοι περισσότεροι τόσο πιο φθηνά).

Το δωμάτιο μπορεί να περιλαμβάνει απόδραση από μια φυλακή, διαφυγή από έναν κατά συρροή δολοφόνο ή εύρεση θεραπείας για μια θανατηφόρα ασθένεια κ.α ενώ κάποια δωμάτια συμπεριλαμβάνουν και ηθοποιούς ώστε να είναι πιο αληθοφανές το παιχνίδι.

Μόλις λυθεί ένας γρίφος στο δωμάτιο απόδρασης, ένα στοιχείο ξεκλειδώνει την επόμενη πρόκληση. Οι κρυμμένες πόρτες συχνά αποκαλύπτουν νέους χώρους, όπως μυστικά περάσματα, καθώς το παιχνίδι προχωράει.

Το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Εάν οι παίκτες κολλήσουν, το προσωπικό του δωματίου διαφυγής παρέχει συμβουλές.

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024