Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πως ο πόλεμος της Ρωσίας δυναμιτίζει τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ

Πως ο πόλεμος της Ρωσίας δυναμιτίζει τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ

Συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προβλέπει η Washington Street Journal.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Κίνα κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.

Το δίχως άλλο, τόσο το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τον Ατλαντικό, όσο και η ενδυνάμωση των στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα τους τελευταίους 12 μήνες, θέριεψαν την πάγια αμερικανική επιφυλακτικότητα.

Σε συνέντευξη του, πριν από μερικές μέρες, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέχει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, μια πιθανή εξέλιξη που θα αποτελούσε «σοβαρό πρόβλημα» για τις ΗΠΑ.

Η στάση της Κίνας

Η Κίνα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη έχει αρνηθεί να επικρίνει τη Ρωσία για τη δράση της ή να συμφωνήσει με τις οικονομικής κυρώσεις της Δύσης εναντίον της.

Σε σεβασμό μάλιστα προς τη Μόσχα, δεν έχει περιγράψει μέχρι σήμερα τη σύγκρουση ως εισβολή.

Ταυτόχρονα, επιμένει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των εθνών πρέπει να γίνεται σεβαστή, μια θέση που στηρίζει τη διεκδίκησή της στην Ταϊβάν, η οποία χωρίστηκε από την ηπειρωτική χώρα εν μέσω εμφυλίου πολέμου πριν από 70 και πλέον χρόνια.

Και παρότι κάποιοι αναλυτές, όπως ο Μίνξιν Πέι έγραφε προ ημερών στο Bloomberg, ότι η «εταιρική σχέση» Κίνας – Ρωσίας, που βασίζεται στη δυσαρέσκεια τους για την αμερικανική ισχύ, δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα για το Πεκίνο, το γεγονός ότι η Μόσχα έχει αυξήσει κατακόρυφα την οικονομική εξάρτηση της από την ασιατική χώρα, δείχνει ότι δύσκολα θα σπάσει αυτός ο δεσμός.

Συνάντηση κορυφής ενόψει

Μόλις σήμερα μάλιστα, ο Νικολάι Πάτρουσεφ, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Κίνας, Ουάνγκ Γι, ότι η Ρωσία στηρίζει την Κίνα έναντι της Δύσης  σχετικά με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ.

Η Wall Street Journal, έγραψε μάλιστα ότι επίκειται συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογο του μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται,τόσο η κατοπινή δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ για μεγάλη ανησυχία του ΝΑΤΟ για το τι θα κάνει η Κίνα στη συνέχεια, όσο και οι κορώνες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι περί τρίτου παγκοσμίου πολέμου, αν φτάσουν όπλα στη Ρωσία από την ασιατική χώρα.

Η Κίνα σε αυτή την εξίσωση συνεχίζει τη γνωστή στάση των άνισων αποστάσεων, χωρίς διάθεση εμπλοκής, αρνούμενη κατηγορηματικά να επιτρέψει στις ΗΠΑ να καταγγέλλουν τις σινορωσικές σχέσεις.

Όσον αφορά δε την επιθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ρόλο παράγοντα στον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που μπορεί να κλιμακωθεί περισσότερο και να ξεφύγει «εκτός ελέγχου», όπως εκφράστηκε αυτή την εβδομάδα από τον υπουργό των Εξωτερικών της, Τσι Γκανγκ, θεωρήθηκε περίπου αστεία στην Ουάσιγκτον.

Πρόκληση για τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ άλλωστε δεν έχουν κρύψει ότι η νούμερο ένα πρόκληση για την ηγεσία τους είναι η Κίνα, κι όχι η Ρωσία.

Γι’ αυτό και ο Τζο Μπάιντεν ενίσχυσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη συμμαχία με την Ιαπωνία και συγκρότησε το Aukus, ένα τρόπο τινά ΝΑΤΟ του Ειρηνικού, με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η δε αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ δείχνει ότι διακυβεύονται περισσότερα και πιο προσωπικά πράγματα από τον τελευταίο πόλεμο στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πει επίσης πολλές φορές ότι θα διέταζε τις αμερικανικές δυνάμεις να επέμβουν ως απάντηση σε μια κινεζική στρατιωτική επίθεση στην Ταϊβάν.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι επίκειται πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Πόλεμος μέχρι το 2027;

Η εκτίμηση πάντως του τετράστερου πτέραρχου Μάικ Μίνιχαν της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε εμπιστευτικό υπόμνημα, που είδαν τον περασμένο μήνα οι Financial Times, είναι ότι «το ένστικτό μου μού λέει ότι θα πολεμήσουμε με την Κίνα το 2025».

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί σε αυτό, ότι «οι προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν είναι το 2024 και θα δώσουν στον Σι (Τζινπίνγκ) μια δικαιολογία. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι το 2024 και θα προσφέρουν στον Κινέζο πρόεδρο μια διχασμένη Αμερική. Το πρόσχημα και η ευκαιρία για τον ίδιο να δράσει είναι όλα στη σειρά για το 2025».

Φυσικά, το παραπάνω δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τοποθετήσει το ξέσπασμα της σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μεταξύ 2023 και 2027, μετά την πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.

Συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ανοιχτά, αφού, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακάρια στο βιβλίο του «Ο Μετααμερικανικός κόσμος»,οι διεργασίες που καταγράφονται πλέον στην διεθνή σκηνή την τελευταία δεκαετία επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο μιας επικείμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-Κίνας.

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024