Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο»

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε ξεκάθαρο πως το μόνο θύμα του πολέμου είναι η Ουκρανία

«Κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος» και «ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο», δήλωσε o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πριν από ένα χρόνο η Ρωσία ξεκίνησε έναν παράνομο πόλεμο εναντίον ενός ειρηνικού γείτονα. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα για όλους. Κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι το θύμα. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, ένα δικαίωμα το οποίο περιλαμβάνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε ο  Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο».

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει»

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει. Αυτό θα έδειχνε ότι κερδίζει ο επιτιθέμενος και ότι επιβραβεύεται η βία. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια τη δική μας και για όλο τον κόσμο», τόνισε. Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και να της δώσουν ό,τι χρειάζεται για να νικήσει. Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι επείγον να παραδοθούν όλα τα όπλα για τα οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ (τανκς, βαρύ οπλισμό και εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού).

Η Ουκρανία θα έχει τα όπλα που χρειάζεται

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συγκαλέσει συνάντηση με εμπειρογνώμονες προμηθειών, για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει τα όπλα που χρειάζεται. Επισήμανε, επίσης, ότι εδώ και μήνες το ΝΑΤΟ εργάζεται για την αύξηση της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας σε πυρομαχικά και ότι θα αυξηθεί ο στόχος για αποθέματα πυρομαχικών, μέσω της διαδικασίας αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συνεργαστούν για να δοθούν κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Μόσχας πως αποσύρεται από τη συνθήκη New START που είχε υπογράψει με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων τους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον κατακτητικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Όπως έκανε σαφές ο Πούτιν σήμερα, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο… Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει… Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου».

Ανησυχούμε για την παροχή βοήθειας στη Ρωσία από την Κίνα

Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη και κάλεσε την Μόσχα να την αναθεωρήσει.

«Λυπάμαι για τη απόφαση που ανακοινώθηκε από την Ρωσία σήμερα για την διακοπή της συμμετοχή της στην συνθήκη New START», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας προς την Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024