Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πόσο καιρό ακόμα μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο;

Ουκρανία: Πόσο καιρό ακόμα μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο;

Στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που εξελίχθηκε σε έναν πόλεμο διαρκείας και φθοράς για όλους - ακόμη και για τους συμμάχους του Κιέβου.

Όταν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, το αρχικό σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν προέβλεπε την κατάληψη του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε τρεις ημέρες.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο ρωσικός στρατός δεν έχει πλησιάσει περισσότερο στο να κερδίσει τον πόλεμο – και μάλιστα, έχει χάσει μέρος της επικράτειας που ο Πούτιν επιχείρησε να προσαρτήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρεται σε ανάλυση των Financial Times, στην οποία εξετάζονται όλες οι παράμετροι, που θα κρίνουν πόσο ακόμα μπορεί η Ρωσία να αντέξει να πολεμά στην Ουκρανία.

Οι απώλειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης είναι τόσο τεράστιες, που δυτικοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι έχει την ικανότητα να οργανώσει ξανά μια επίθεση της ίδιας κλίμακας.

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία και την έχουν αποκόψει από αλυσίδες εφοδιασμού, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.

Όμως, παρά τη δεινή κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων και το πολυετές τέλμα που αντιμετωπίζει η οικονομία της, ο Πούτιν δεν έχει δείξει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να μειώσει τους στόχους του ή να αναζητήσει διέξοδο από τον πόλεμο, επιμένοντας ότι η νίκη της Ρωσίας είναι «αναπόφευκτη» και ότι «οι στόχοι της θα επιτευχθούν πλήρως».

«Η Ρωσία έχει τους πόρους να συνεχίσει για καιρό»

Για να εκτιμήσουν πόσο καιρό μπορεί η Ρωσία να διατηρήσει τις πολεμικές της προσπάθειες, οι FT εξέτασαν τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να στηριχθεί ο Πούτιν: τις δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, το απόθεμα πυρομαχικών της Ρωσίας, το οικονομικό απόθεμα του Κρεμλίνου και τα συναισθήματα των απλών Ρώσων για τον πόλεμο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η πολεμική μηχανή του Πούτιν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και θα μπορούσε να δυσκολευτεί να οργανώσει τις αποφασιστικές, νέες επιθέσεις που έχει υποσχεθεί. Αλλά η Ρωσία έχει τους πόρους, για να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία για αρκετό καιρό ακόμη.

Πηγή: Reuters

Στρατιωτικός εξοπλισμός

Κατά την επίσκεψή του σε ένα εργοστάσιο όπλων στη Σιβηρία τον Φεβρουάριο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται να κατασκευάσει και να εκσυγχρονίσει «χιλιάδες άρματα μάχης» για να νικήσει την Ουκρανία.

«Ο εχθρός μας παρακαλούσε για αεροπλάνα, πυραύλους και τανκς όταν βρισκόταν εκτός χώρας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στις επισκέψεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. «Τι πρέπει να κάνουμε ως απάντηση; Να αυξήσουμε την παραγωγή κάθε είδους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού».

Παρότι όμως τα ρωσικά εργοστάσια εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο σε τρεις βάρδιες, η αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη, για να καλύψει τις εκπληκτικές απώλειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 4.500 τεθωρακισμένα οχήματα, 63 αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, 70 ελικόπτερα, 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 12 ναυτικά σκάφη και περισσότερα από 600 συστήματα πυροβολικού, δήλωσε τον Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας.

Οι εκτιμήσεις της Ουκρανίας για τις απώλειες της Ρωσίας είναι ακόμη υψηλότερες, περιλαμβάνοντας 6.388 τεθωρακισμένα οχήματα, 2.215 συστήματα πυροβολικού, 294 αεροσκάφη, 284 ελικόπτερα και 796 πυραύλους Κρουζ από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Από αυτά, η Ρωσία έχει χάσει έως και 2.300 άρματα μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης της, σύμφωνα με μια έκθεση της περασμένης εβδομάδας από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Αν και η Ρωσία αναπτύσσει σήμερα περίπου 1.800 άρματα μάχης και έχει άλλα 5.000 σε εφεδρεία, πολλά από αυτά είναι άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής, συχνά σε κακή κατάσταση, αναφέρει η έκθεση.

Τα μάχιμα ρωσικά τανκς από το 2014 ως το 2022.
Πηγή: FT

Η Ρωσία έχει επίσης χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προπολεμικού της αποθέματος των 3.000-3.500 πυραύλων με βεληνεκές μεγαλύτερο των 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Pavel Luzin, επισκέπτη μελετητή στη Σχολή Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Σε μια ένδειξη απελπισίας, η Ρωσία έχει στραφεί στη χρήση του αντιαεροπορικού της συστήματος S-300 για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.

Στην ίδια τη γραμμή του μετώπου, η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη. Οι ΗΠΑ δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό πυρών πυροβολικού και πυραύλων μόνο μέχρι τις αρχές του 2023, καθώς τα αποθέματα πλήρως λειτουργικών πυρομαχικών μειώνονται, αφήνοντας τις δυνάμεις της Μόσχας να στραφούν σε υποβαθμισμένα συστήματα.

Οικονομία

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν δήλωσε με υπερηφάνεια στο οικονομικό του υπουργικό συμβούλιο ότι οι προβλέψεις για οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας αποδείχθηκαν αβάσιμες.

«Η πραγματική δυναμική αποδείχθηκε καλύτερη από τις προβλέψεις πολλών εμπειρογνωμόνων», τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Θυμηθείτε, ορισμένοι από τους εμπειρογνώμονές μας εδώ στη χώρα – δεν μιλάω καν για δυτικούς εμπειρογνώμονες – πίστευαν ότι το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 10, 15, ακόμη και 20%».

Αντ’ αυτού, το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε μόλις κατά 2,1%, σημαντικά λιγότερο από τη συρρίκνωση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, καθώς τα κέρδη-ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ύψους 11,6 εκατ. ρουβλίων (168 δισ. δολάρια), βοήθησαν το Κρεμλίνο να αντισταθμίσει τις προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσει την Ρωσία από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο άθλος αυτός μπορεί να είναι εφάπαξ, σημειώνουν οι FT: τον Ιανουάριο, τα έσοδα από την ενέργεια μειώθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες διογκώθηκαν, εκτοξεύοντας το έλλειμμα στα ύψη.

Η Ρωσία αναμένει ότι τα έσοδά της από την ενέργεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των κρατικών εσόδων, θα μειωθούν κατά 23% φέτος, εν μέσω των δυτικών προσπαθειών να επιβάλει εμπάργκο και πλαφόν στις εξαγωγές πετρελαίου της. Η Οικονομική Σχολή του Κιέβου αναμένει ότι η πτώση θα μπορούσε να είναι διπλάσια.

Αν και η Κίνα και η Ινδία έχουν συμβάλει στην αντιστάθμιση της ζημιάς αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, οι δυτικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν τα κέρδη της Μόσχας.

Ένοπλες δυνάμεις

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς ανακοίνωνε την έναρξη μιας ευρείας κλίμακας επιστράτευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει ένα «δυναμικό κινητοποίησης» σχεδόν 25 εκατομμυρίων ανδρών με στρατιωτική εμπειρία που θα μπορούσε να αναπτύξει.

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με αναλυτές και στατιστικολόγους, είναι πολύ παραπλανητικός. Αλλά η επεξεργασία του πραγματικού αριθμού που μπορεί να είναι το ανθρώπινο δυναμικό, που θα μπορούσε να επιστρατεύσει η Μόσχα, καθώς και ποιοι περιορισμοί υπάρχουν σε αυτό, μπορεί να δώσει κάποια εικόνα για το πόσο καιρό η Ρωσία είναι σε θέση να διατηρήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, ο στρατός της Ρωσίας αριθμούσε μεταξύ 740.000 και 780.000 άτομα – προσωπικό, σύμφωνα με τον Luzin, τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα του Πανεπιστημίου Tufts, πολύ λιγότερο από τον επίσημο αριθμό του 1,15 εκατ. ατόμων.

Επιπλέον, μόνο μέχρι 168.000 στρατιώτες ήταν μόνιμα ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες σε τακτικές ομάδες ταγμάτων, ενώ 100.000 βρίσκονταν σε μονάδες που λειτουργούσαν ως εφεδρείες τους, σύμφωνα με τον Luzin. Οι υπόλοιποι ήταν προσωπικό υποστήριξης.

Οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία υπέστησαν βαριές απώλειες τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής και μέχρι τον Ιούλιο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι μέχρι και οι μισοί – περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες – είχαν είτε σκοτωθεί είτε τραυματιστεί.

Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή: FT

Πάνω από μισό εκατομμύριο εγκατέλειψε τη χώρα

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση 300.000 ανδρών για το μέτωπο.

Το πόσοι ακόμη θα μπορούσαν να κληθούν στο μέλλον δεν είναι ξεκάθαρο.

Υπάρχουν πράγματι περίπου 30 εκατ. άνδρες σε πολεμική ηλικία, 18-50 ετών, στη Ρωσία, αλλά σε αυτή την ομάδα μόνο 9-10 εκατ. έχουν στρατιωτική εμπειρία, κυρίως λόγω της επιστράτευσης, σύμφωνα με τον ερευνητή και ειδικό στα δημογραφικά, Ιγκόρ Εφρέμοφ.

Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, περιλαμβάνει εκείνους που μπορεί να είναι άρρωστοι ή ανάπηροι ή που έχουν απαλλαγή από τη θητεία, για παράδειγμα λόγω του επαγγέλματός τους.

Οι Ρώσοι δημογράφοι συμφωνούν επίσης ότι περίπου 500.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε τουλάχιστον ημιμόνιμη βάση από την έναρξη της εισβολής, στην πλειονότητά τους άνδρες σε πολεμική ηλικία.

Πάνω από μισό εκατ. Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα.
Πηγή: FT

Ωστόσο, από άποψη αριθμών και μόνο, «υπάρχει ακόμη μια δεξαμενή αρκετών εκατομμυρίων ανθρώπων, από τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να προσλαμβάνει στρατεύσιμους», λέει ο Εφρέμοφ. «Από δημογραφική άποψη, η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να μαζεύει ανθρώπους για τις μάχες για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί περιορισμοί, όμως, από την ικανότητα του στρατού να στεγάσει, να εξοπλίσει, να εκπαιδεύσει και να πληρώσει νέα στρατεύματα, μέχρι την προθυμία του Κρεμλίνου να απομακρύνει τους ανθρώπους από την οικονομική ζωή και να προκαλέσει νέα κύματα πανικού και μαζικής μετανάστευσης.

«Ποιος θα διοικήσει όλους αυτούς τους επιστρατευμένους άνδρες, στο πλαίσιο ενός ελλείμματος διοικητών κατώτερου επιπέδου, υπολοχαγών και λοχιών;», αναρωτιέται ο Luzin. «Ποιος θα τους ταΐσει και θα τους ντύσει; Με τι θα οπλιστούν; Ποιος θα κάνει τις πολιτικές δουλειές στη θέση τους;».

Η οικονομία της Ρωσίας έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Η απομάκρυνση των ανδρών από το εργατικό δυναμικό, όμως, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση πολύ γρήγορα.

Ο δημογράφος Ντμίτρι Ζακοτιάνσκι λέει ότι εκτιμά πως ο στρατός θα μπορούσε θεωρητικά να στρατολογήσει έως και ένα εκατομμύριο περισσότερους άνδρες, αν και αυτό «θα απαιτούσε μεγάλη οικονομική, αλλά και πολιτική πίεση και θα είχε ως κόστος μια άλλη μετατόπιση της κοινής γνώμης».

Δημόσια στήριξη

Μετά την προσάρτηση τμημάτων τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών υπό τον έλεγχο της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα πλήθος 180.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία για μια διαδήλωση με επικεφαλής τον Πούτιν και μια σειρά εθνικιστών, αστέρων της ποπ.

Αλλά όταν σταμάτησε η μουσική, το πλήθος παρατάχθηκε σε μια ταπεινή σειρά, για να επιβιβαστεί σε δεκάδες λεωφορεία που περίμεναν να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους – ένα σημάδι ότι το συλλαλητήριο ήταν μια «massovka», μια σκηνοθετημένη εκδήλωση όπου το Κρεμλίνο πληρώνει απλούς ανθρώπους για να προσομοιώσουν τον αυθόρμητο ενθουσιασμό.

Η έλλειψη λαϊκής ευφορίας για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον πόλεμο δείχνει ότι η ρωσική κοινωνία παραμένει σε εγρήγορση. Αν και κάθε εγχώρια πρόκληση για τον Πούτιν και τον πόλεμο έχει συντριβεί, η δυσκολία «κατασκευής» εκδηλώσεων υποστήριξης προς το καθεστώς αποτελεί ένα φορολογικό ζήτημα για το Κρεμλίνο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, όταν αναμένεται να διεκδικήσει την πέμπτη θητεία του στο αξίωμα.

Ο Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι η εισβολή απολαμβάνει συντριπτική υποστήριξη. Σε δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, η κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων Vtsiom υποστήριξε ότι μέχρι και το 73% των Ρώσων υποστηρίζει τον πόλεμο, ενώ το Levada Center, η μόνη ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Ρωσίας, βρήκε παρόμοιο αποτέλεσμα 72%.

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι η άνευ προηγουμένου καταστολή της διαφωνίας από την Ρωσία – η οποία ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν, αφού ο Πούτιν υπέγραψε ένα νέο νόμο που εισήγαγε ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για την «δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων» με το να αποκαλείται η σύγκρουση «πόλεμος» – έχει καταστήσει δύσκολη την εκτίμηση της πραγματικής έκτασης της δημόσιας υποστήριξης.

Η λογοκρισία έχει καταστρέψει αποτελεσματικά τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και έχει σχεδόν εξαφανίσει τον αντιπολεμικό ακτιβισμό, αλλά η αστυνομία την έχει χρησιμοποιήσει εξίσου εναντίον απλών Ρώσων, που έκαναν αντιπολεμικά σχόλια σε μια στάση λεωφορείου, σε ένα εστιατόριο ή στο διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη για τον πόλεμο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν λέει όλη την ιστορία.

Σε μια μελέτη που διεξήγαγαν ο κοινωνιολόγος Philipp Chapkovsky και ο πολιτικός επιστήμονας Max Schaub, τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν η Levada διαπίστωσε ότι το 81% των Ρώσων υποστήριζε τον πόλεμο, περίπου το 15% των ερωτηθέντων άλλαξε τις απαντήσεις του, ανάλογα με τον τρόπο παρουσίασης της ερώτησης.

Και αυτό λέει πολλά…

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024