Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Στη «μαύρη» λίστα της ΕΕ δύο μέλη της κυβέρνησης και άλλα 30 πρόσωπα για την καταστολή των διαδηλώσεων

Ιράν: Στη «μαύρη» λίστα της ΕΕ δύο μέλη της κυβέρνησης και άλλα 30 πρόσωπα για την καταστολή των διαδηλώσεων

Ποιοι υπουργοί του Ιράν μπήκαν στη «μαύρη» λίστα της ΕΕ.

Δυο μέλη της κυβέρνησης του Ιράν και άλλα 30 πρόσωπα υφίστανται από χθες Δευτέρα κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την φονική καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα από τον Σεπτέμβριο, που κατήγγειλαν χιλιάδες συμμετέχοντες σε συγκέντρωση της ιρανικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τυχόν πόρους στη δικαιοδοσία της και να απαγορεύσει την είσοδο σε αυτήν στελεχών του ιρανικού κρατικού μηχανισμού που ενέχονται σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο, τη 16η Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, κουρδικής καταγωγής νεαρής Ιρανής, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών διότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ποιοι υπουργοί μπήκαν στη «μαύρη» λίστα

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέβαλαν κυρώσεις στον υπουργό Πολιτισμού και Ισλαμικού Προσανατολισμού Μοχαμάντ-Μεχντί Εσμαϊλί, στον υπουργό Παιδείας Γιουσέφ Νουρί, κοινοβουλευτικούς, εισαγγελικούς λειτουργούς και δικαστικούς, καθώς και στον διευθυντή φυλακής γυναικών που κατηγορείται για ωμότητες. Η μαύρη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει πλέον σχεδόν 200 ονόματα φυσικών και 33 ονόματα νομικών προσώπων.

Πάνω από 6.000 άνθρωποι, υπολόγισε η αστυνομία των Βρυξελλών, συμμετείχαν σε συγκέντρωση κατά του ιρανικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «γυναίκα, ζωή, ελευθερία», ενώ άλλοι κράταγαν σημαίες της αυτοκρατορικής εποχής και πορτρέτα του Ρεζά Παχλαβί, του γιου του σάχη που ανατράπηκε με την ισλαμική επανάσταση του 1979. Στους ομιλητές συγκαταλεγόταν η εγκατεστημένη στις ΗΠΑ δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Μάσι Αλινεζάντ, μορφή του κινήματος κατά της μαντίλας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ επιβλήθηκαν για να λογοδοτήσουν υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων γυναικών και νέων ανθρώπων που απλά «θέλουν να ζήσουν ελεύθερα», συνόψισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

Ωστόσο, η κυρία Μπέρμποκ σημείωσε πως νομικοί ειδικοί της ΕΕ αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για να ανακηρυχθεί το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης —επίλεκτη δύναμη του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας— «τρομοκρατική οργάνωση», τουλάχιστον «μέχρι τώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024