Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Αποφυλακίστηκε η γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά που κρατείτο σε φυλακή της Τεχεράνης

Ιράν: Αποφυλακίστηκε η γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά που κρατείτο σε φυλακή της Τεχεράνης

Στη Φαριμπά Αντελκά είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» του Ιράν.

Ελεύθερη αφέθηκε η γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από τηλεοπτική εμφάνισή της στο France 24) η οποία κρατείτο στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνοντας την είδηση που έκανε νωρίτερα γνωστή μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών στο Sciences Po του Παρισιού.

Φυλάκιση 5 ετών

H Αντελκά, ειδικός στο σιιτικό ισλάμ και στο μεταεπαναστατικό Ιράν, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2019 και της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών, επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί αν αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

«Είναι σημαντικό η κυρία Φαριμπά Αντελκά ν’ ανακτήσει πλήρως την ελευθερία της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής της στη Γαλλία εφόσον το επιθυμεί.

»Η Γαλλία υπενθυμίζει το αίτημα για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των υπηκόων της που κρατούνται αυθαίρετα στο Ιράν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον προηγούμενο μήνα 30 πολιτικές κρατούμενες στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Αντελκά και της Φαεζέ Χασεμί (κόρης του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί), υπέγραψαν άρθρο στο οποίο ζητούσαν να σταματήσουν οι εκτελέσεις διαδηλωτών στην Ισλαμική Δημοκρατία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Διαμαρτυρία στο Παρίσι

Οι επιτροπές υποστήριξης και συγγενείς αρκετών Γάλλων που κρατούνται στο Ιράν είχαν οργανώσει συγκέντρωση υποστήριξης στις 28 Ιανουαρίου στο Τροκαντερό στο Παρίσι, σημαίνοντας συναγερμό για «τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που τους επιβάλλονται».

«Σήμερα επτά Γάλλοι κρατούνται στο Ιράν για χαλκευμένους λόγους», κατήγγειλαν οι επιτροπές αυτές, σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συγγενείς της Φαριμπά Αντελκά, του Μπενζαμέν Μπιέρ, της Σεσίλ Κολέρ και του Μπερνάρ Φελάν.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024