Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μας φίμωσαν με τις χιτζάμπ μας»: Βιασμοί, ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια από την αστυνομία του Ιράν

«Μας φίμωσαν με τις χιτζάμπ μας»: Βιασμοί, ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια από την αστυνομία του Ιράν

Σοκάρουν οι περιγραφές από βιασμούς διαδηλωτριών στο Ιράν

Το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2022, όταν οι διαδηλώσεις στους δρόμους στο Ιράν μετά τον θάνατο του Μάχσα Αμινί ήταν στο αποκορύφωμά τους, η 25χρονη Ντόρσα σταμάτησε σε ένα σημείο ελέγχου ενώ διέσχιζε μια πόλη στη βόρεια επαρχία Gilan της χώρας.

Το σημείο ελέγχου ήταν χαοτικό: 25 με 30 βαριά οπλισμένοι αξιωματικοί ασφαλείας φώναζαν και ούρλιαζαν στους ανθρώπους να βγουν από τα οχήματά τους.

Η Ντόρσα ήταν με την αδερφή της και δύο άντρες φίλους της. Έγινε έρευνα στο αυτοκίνητό τους και όταν βρέθηκαν δύο δοχεία με μπογιά σε σπρέι στην τσάντα της αδερφής της, ξέσπασε η κόλαση.

Οι αδερφές ισχυρίζονται ότι τους είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους προτού τις σπρώξουν στο πίσω μέρος ενός περιπολικού. Η Ντόρσα λέει ότι μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο όπου αναγκάστηκαν να υπογράψουν μια ομολογία λέγοντας ότι διαμαρτύρονταν, πριν χωριστούν. Μόνη σε ένα δωμάτιο ανάκρισης, η Ντόρσα λέει ότι άκουγε τις κραυγές των δύο ανδρών φίλων της να βασανίζονται εκεί κοντά, όπως ανέφερε στον Guardian.

Μου έδεσαν τα μάτια, κάποιος με άγγιξε…

Όταν ήρθε η σειρά της να ανακριθεί, η Ντόρσα λέει ότι ξυλοκοπήθηκε και γρονθοκόπησε επανειλημμένα ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας φώναζαν ότι ήταν πόρνη και προδότης. Ισχυρίζεται ότι τάισαν με το ζόρι τα μικρά πλαστικά μπαλόνια που οι διαδηλωτές γέμιζαν με κόκκινη μπογιά για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της αστυνομίας στους δρόμους. Τελικά, την πήγαν σε άλλο δωμάτιο.

«Κάλυψαν το πρόσωπό μου με το κασκόλ μου και δεν μπορούσα να δω τίποτα. Με έγδυσαν και μου είπαν ότι μια κυρία γιατρός θα ερχόταν στο δωμάτιο και θα με εξέταζε. Λίγα λεπτά αργότερα, κάποιος ήρθε στο δωμάτιο και όταν με άγγιξε, κατάλαβα ότι ήταν άντρας», λέει.

«Συνέχισε να με άγγιζε παντού και μετά πήρε ένα αντικείμενο και το έβαλε μέσα στον κόλπο μου. Με διαπερνούσε συνέχεια με το αντικείμενο, ενώ με το άλλο χέρι μου έτριβε όλο το σώμα. Πάγωσα και πονούσα ακόμα από τις μπουνιές που είχα δεχτεί κατά την ανάκριση. Ξάπλωσα εκεί για δεν ξέρω πόση ώρα. Στη συνέχεια έφυγε».

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το θάνατο της Mahsa Amini , της Κουρδίδας που πέθανε υπό κράτηση αφού συνελήφθη επειδή φορούσε λανθασμένα χιτζάμπ της, οι προσπάθειες των ιρανικών αρχών να συντρίψουν τις πανεθνικές διαδηλώσεις σκότωσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους από τις δυνάμεις ασφαλείας, μεταξύ των οποίων 70 παιδιά . Τέσσερις διαδηλωτές έχουν μέχρι στιγμής εκτελεστεί από το κράτος , ενώ πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν , 19.603 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις και παραμένουν υπό κράτηση.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024