Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας - Πολάκης: Τα απομεινάρια μίας σύγκρουσης

Τσίπρας – Πολάκης: Τα απομεινάρια μίας σύγκρουσης

Η ακαριαία απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο ολιγόωρο αντάρτικο του Παύλου Πολάκη έφερε την υποχώρηση του «αψύ Σφακιανού», ωστόσο φαίνεται πως ο εμφύλιος στην Κουμουνδούρου θα έχει και άλλα επεισόδια

Η επόμενη ημέρα της σύγκρουσης του Παύλου Πολάκη με το βαθύ σύστημα του Αλέξη Τσίπρα – αλλά και με μέρος του κόμματός του – καταγράφει υποχώρηση απ’ τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και νίκη στα σημεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το τελεσίγραφο του Πολάκη για τη μη υποψηφιότητα του πολιτικού του φίλου στα Χανιά, Μιχάλη Χαιρετάκη, που συνοδευόταν με δική του απειλή μη καθόδου στις εκλογές δεν κράτησε πολύ. Και όπως λέει το ρεπορτάζ έπαιξε ρόλο η ακαριαία απάντηση δια χειρός του Αλέξη Τσίπρα πως οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για την κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος. Η απάντηση Τσίπρα «διαβάστηκε» ως πολεμική κίνηση κατά του Πολάκη και επήλθε σχεδόν αμέσως η υποχώρηση από τον δεύτερο. Είχε ήδη βέβαια ανάψει το πανηγύρι στα κοινωνικά δίκτυα αν και το προσεκτικό μάτι έβλεπε πλάι στο συμπαγές κοινό του Σφακιανού και ρωγμές από μέρος της κομματικής βάσης που έβλεπε την κίνηση Πολάκη την ημέρα της ανακοίνωσης των υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές ως υπονομευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς όμως θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα; Ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο ενός εμφυλίου; Από την Κουμουνδούρου ήδη από το βράδυ της Κυριακής υπήρξε η διαρροή πως αφού ο Πολάκης υποχώρησε, το «θέμα είναι λήξαν». Ο ίδιος παρέπεμψε στην ΚΕ και τα συλλογικά όργανα του κόμματος πως θα επέλθει η επίλυση του θέματος. Η ΚΕ όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα βάλει επί τάπητος το θέμα Χαιρετάκη – το επόμενο διάστημα οι εναπομείνασες ανακοινώσεις θα γίνονται σταδιακά, με δόσεις και με ευθύνη του ίδιου του Τσίπρα και της εκλογικής επιτροπής του κόμματος. Η εικόνα επίσης είναι πως ακόμη κι αν υπήρχε η πιθανότητα ο εν λόγω Χανιώτης να είναι τελικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα εκληφθεί ως υποχώρηση Τσίπρα, άρα είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί. Ο Χαιρετάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πάντως όντως στις λίστες των υποψηφίων το βράδυ του Σαββάτου και μετά την πολύωρη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Την Κυριακή είχε αφαιρεθεί και αυτό αποδίδεται στην πλευρά του Γιώργου Σταθάκη που θα είναι υποψήφιος επίσης στα Χανιά, αλλά και άλλων στελεχών που δεν ήθελαν ο Πολάκης να φτιάξει «ντουέτο» με τον Χαιρετάκη και να ελέγξει την κομματική εκλογική έκβαση στα Χανιά.

Το άδειασμα του Σφακιανού από το κεντρικό κομματικό σύστημα είχε και συνέχεια χθες, αλλά με διαφορετικές εκφράσεις ως προς την ένταση και τη διατύπωση. Πιο χειρουργική η απάντηση για παράδειγμα της Εφης Αχτσιόγλου που ερωτώμενη για το θέμα είπε ότι «υπήρξε διαφωνία αλλά και η σαφής απάντηση του κόμματος. Η διαφωνία λύνεται. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει εσωτερικό ζήτημα στο κόμμα». Για την ιστορία η Αχτσιόγλου έχει καλή σχέση με τον Πολάκη. Ο Σωκράτης Φάμελλος πάλι ήταν πιο ευθύς: «Θεωρώ ότι δεν ήταν θέμα για δημόσια τοποθέτηση. Θα λυνόταν έτσι κι αλλιώς στα όργανά μας, αυτή είναι η δουλειά μας, εκεί συμμετέχουμε, αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η δημοκρατική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ». Την άποψη Φάμελλου ασπάζονται σήμερα και πολλοί εκ των φίλων του Παύλου Πολάκη που θεωρούν πως πυροβόλησε τα πόδια του και έδωσε και λαβή για να φανεί πως το κόμμα είναι σε εσωστρέφεια λίγο πριν από τις εκλογές. Οι προσεκτικοί παρατηρητές λένε πως ακόμη κι αν έβρισκε συμμάχους ο Πολάκης στο ρεύμα της Ομπρέλας – με αιτία τη «συμφωνία» τους πως το όλο θέμα θα πρέπει να περάσει από τα όργανα – αυτό δεν θα γίνει για προφανείς στο εσωτερικό λόγους, αλλά και της παραδοσιακής αντιπαλότητάς τους με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό.

Αντίδραση και από Φίλη

Στις εσωτερικές αναταράξεις, εξάλλου, μπορεί να προστεθεί και η διαφωνία (σύμφωνα με το alfavita.gr) στην Πολιτική Γραμματεία που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης για την υποψηφιότητα στην Εύβοια του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, ενώ αντιδράσεις φέρεται να υπάρχουν και από εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024