Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από τον Στουρνάρα στον Μπλίνκεν και με στάση στο Σούνιο

Από τον Στουρνάρα στον Μπλίνκεν και με στάση στο Σούνιο

Ο «πρωθυπουργίσιμος» περνάει και από την Εδουάρδω Λω της ΤτΕ. Η δεύτερη ανάγνωση των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ενδιάμεσα, αντιμετώπισε μάλλον επιτυχημένα ένα παραλίγο αντάρτικο του Παύλου Πολάκη για το ψηφοδέλτιο των Χανίων. Και πρόλαβε και μερικές βουτιές στο Σούνιο, όπως το δημοσιοποίησε και ο ίδιος και το γραφείο του.

Αν οι δύο πρώτες συναντήσεις επιβεβαιώνουν ένα άρωμα «θεσμικότητας» ή και «συστημικότητας» για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η στάση κατά Πολάκη ήταν μια «μερική επίδειξη πυγμής» ενός κόμματος που παρά τις χιλιάδες αναγνώσεις μετεξελίσσεται σε κόμμα αρχηγού και ομογενοποιεί την γραμμή του στο όριο ενός νέου δικομματισμού.

Στην Εδουάρδου Λω

Στο γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη στον 2ο όροφο της ΤτΕ ο Τσίπρας έφτασε με τα πιο δυναμικά του νέα στελέχη (πχ Χαρίτση και Αχτσιόγλου), με τον Χουλιαράκη που είχε τα κλειδιά του σπασίματος του πάγου των Τσίπρα – Στουρνάρα και τον έμπειρο Τσακαλώτο.

Βεβαίως, η επίσημη διαρροή θέλει το όλο ραντεβού να γίνεται από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ με την πρόθεση να συζητηθεί το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, η θέση των τραπεζών στο νέο τοπίο, τα δημοσιονομικά κτλ. Έγινε όμως και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο «πρωθυπουργίσιμος» περνάει και από την Εδουάρδω Λω της ΤτΕ. Εξ ου η σιωπή των σκληρών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Στουρνάρα. Αλλά και οι φωνές του παλιού γνώριμου Βαρουφάκη που μίλησε για συστημική ομολογία πίστης της Κουμουνδούρου.

Η συνάντηση με Μπλίνκεν

Η δεύτερη συνάντηση έγινε σε αίθουσα της Μεγάλης Βρετάνιας του Συντάγματος και εδώ ο Τσίπρας συνοδευόταν από τον σκιώδη ΥΠΕΞ του Κατρούγκαλο και τον έμπειρο πια Καλπαδάκη – που έχει φροντίσει και τους διαύλους για το ταξίδι του Τσίπρα στην Κύπρο την Πέμπτη και την πρώτη συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέραν των επίσημων ανακοινώσεων που «μοίρασε» η Κουμουνδούρου, δηλαδή ο 7ος όροφός της, το «ζουμί» της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσίπρα είναι πως ο αμερικάνος μίλησε κυρίως για την Ουκρανία και η συριζαϊκή μεριά για την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία για πεδίο σοβαρού διαλόγου.

Το γεγονός πως ο Μπλίνκεν στην χώρα μας είδε και την μείζονα αντιπολίτευση ερμηνεύεται με έναν τρόπο: πως θέλει να διασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εντόπιο πολιτικό τοπίο για την περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία (εδώ πολλοί βλέπουν παράλληλα την σε εξέλιξη συζήτηση του λεγόμενου εδαφικού της) αλλά και την νέα άσκηση ηγεμονίας των ΗΠΑ στην περιοχή με το νέο στρατηγικό αποτύπωμα και στην χώρα μας με τις βάσεις κτλ.

Η διάταξη του… στρατεύματος

Ενδιαμέσως ο Τσίπρας φρονημάτισε τον Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος απείλησε για το ψηφοδέλτιο των Χανίων- και είχε δίκιο πως ο δικός του Μιχάλης Χαιρετάκης αρχικά ήταν στις λίστες υποψηφίων αν και μετά αφαιρέθηκε. Γρήγορα όμως το μάζεψε. Οι κάλπες που έρχονται και η διάταξη του στρατεύματος δεν έχουν χώρο για περαιτέρω εσωστρέφειες. Το κατάλαβε κι εκείνος, προς το παρόν.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024