Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμηλόμεσα τζιν: Η επάνοδος της πιο απογοητευτικής τάσης του Y2K

Χαμηλόμεσα τζιν: Η επάνοδος της πιο απογοητευτικής τάσης του Y2K

Μέχρι τώρα, η αναβίωση του ενδυματολογικού κώδικα του 2000 έμοιαζε με ακίνδυνη ρετροσπεκτίβα. Ξαφνικά διάσημες όπως η Ντούα Λίπα και η Τζούλια Φοξ άρχισαν να φορούν την πιο αμφιλεγόμενη πρόταση της εποχής.

Τα χαμηλόμεσα τζιν ήταν για τη νυχτερινή ζωή των 00s, ό,τι ήταν τα υφάσματα των μονομάχων στο Κολοσσαίο της αρχαίας Ρώμης. Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ημίγυμνοι νεαροί οδηγούνταν στη δημόσια αρένα για να δώσουν μάχες με λιοντάρια προς τέρψη των μαζών που παρακολουθούσαν.

Δύο χιλιάδες χρόνια μετά η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Πάρις Χίλτον και η Λίντσεϊ Λόχαν ρίχτηκαν στους λύκους της δημόσιας έκθεσης αυτοβούλως. Η χάλκινη σάρκα του κορμού ήταν γυμνή, αυτήν τη φορά ανάμεσα σε χαμηλόμεσα τζιν και συρρικνωμένα γιλέκα, καθώς οι νεαρές σταρ κυνηγούνταν από παπαράτσι για τουλάχιστον μια φωτογραφία με θέμα την «ουρά της φάλαινας», κοινώς του στρινγκ που προεξείχε από αυτά τα τζιν με το αποκαλυπτικό πατρόν.

Photo: Wikimedia Commons

Δείτε το βίντεο

Σόρι, δεν είναι καλόγουστο

Ήταν το χαρακτηριστικό λουκ μιας εποχής, με τα τατουάζ στον κόκκυγα και στο μπράτσο ως tribal στολίδι, τα cropped top και φυσικά την υποψία εσωρούχου να ξεπροβάλλει σε κάθε κίνηση.

Σεξουαλικά υπονοούμενα χόρευαν γύρω-τριγύρω με μια μονοδιάστατη έννοια και όχι σαν ένα σαγηνευτικό λογοπαίγνιο. Αυτή η συγκεκριμένη ποπ, πολιτιστική αφήγηση δεν είχε ευτυχισμένο τέλος, ούτε κάτι να προσκομίσει στην ιστορία της μόδας.

Και σήμερα να που εμφανίζεται ξανά.

Η Ντούα Λίπα υποδέχτηκε το νέο έτος με ένα ασημένιο, μίνι φόρεμα Ludovic de Saint Sernin και το λευκό στρινγκ της σε κοινή θέα μέσα από το τεράστιο άνοιγμα στην πλάτη. Όταν δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο στο Instagram, η Πάρις Χίλτον σχολίασε: «Καυτό!».

Η Τζούλια Φοξ, από την άλλη, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει πώς να μετατρέψετε ένα παντελόνι τζιν σε ένα βραδινό ντύσιμο, κόβοντας την μέση του τζιν και φορώντας την σαν τοπ, αφήνοντας την μέση της εντελώς ακάλυπτη και κολλώντας το φερμουάρ με κόλλα για να σταθεί στο ύψος του.

Οι πασαρέλες συνεχίζουν την ενίσχυση της τάσης με τα χαμηλά τζιν του οίκου Givenchy, τα κομμένα cargo παντελόνια του οίκου Fendi και τα λεπτεπίλεπτα παντελόνια με τα κοψίματα σε σχήμα διαμαντιού που πλαισιώνουν τα οστά του ισχίου της Stella McCartney.Όλα δείχνουν ότι η τάση των εκτεθειμένων αφαλών είναι εδώ ξανά.

Η ασφάλεια των ψηλόμεσων παντελονιών

Η συγγραφέας και πρώην συντάκτρια μόδας Γκάμπριελ Κορν αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου της, Everyone (Else) Is Perfect: How I Survived Hypocrisy, Beauty, Clicks and Likes, για να ζήσει μέσα από την τυραννία των χαμηλόμεσων τζιν την άνοδο στην εφηβεία της στη δεκαετία του 1900  – «η εποχή των μικροσκοπικών κορμιών με την επίπεδη κοιλιά και τα μυτερά οστά της λεκάνης… τελικά συνειδητοποίησα ότι δεν έπρεπε να τρώω κι αυτό έκανα.»

Η Κορν συσχετίζει αυτό που ακολούθησε, την άνοδο των ψηλόμεσων παντελονιών στη μόδα, με μια εποχή που οι γυναίκες και οι μειονότητες άρχισαν να αισθάνονται ασφαλέστερες μέσα στην τρέχουσα κουλτούρα των ΗΠΑ. «Με τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο για δεύτερη θητεία και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και τις μειονότητες στον ορίζοντα, τα ψηλόμεσα παντελόνια καθιερώθηκαν σαν μια ζεστή κουβέρτα» γράφει. Για πολλούς, η άνοδος του ψηλόμεσου παντελονιού προανήγγειλε μια απομάκρυνση από μια φιλοσοφία, όπου τα γυναικεία σώματα αντιμετωπίζονταν σαν παιχνίδι.

Τελικά, τι;

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πέρασαν αιώνες αγωνιζόμενες για το δικαίωμα να φορούν παντελόνια. Οπότε, τελικά, όπως και να φορεθεί αποτελεί ένα σύμβολο της απελευθέρωσης, της ισότητας. Για να πάψει η φράση «ποιος φοράει τα παντελόνια εδώ μέσα;» να αποτελεί ένδειξη ανωτερότητας. «Ποιος φοράει τα χαμηλόμεσα παντελόνια εδώ μέσα;». Εδώ σε θέλω!

View this post on Instagram

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024