Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αριθμοί που «καίνε» την Μπαρτσελόνα και το άρθρο 4 της UEFA που την απειλεί με αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης

Οι αριθμοί που «καίνε» την Μπαρτσελόνα και το άρθρο 4 της UEFA που την απειλεί με αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης

Οι αριθμοί της επίμαχης τριετίας 2016-2018 κατά τη διάρκεια της οποίας ο καταλανικός σύλλογος κατέθεσε σε εταιρία συμφερόντων του Νεγκρέιρα 1,5 εκατ. ευρώ προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το ποια ήταν τελικά η σχέση της Μπάρτσα με το άλλοτε κορυφαίο στέλεχος της ισπανικής διαιτησίας

Το δικό της calciopoli κινδυνεύει να ζήσει το ισπανικό ποδόσφαιρο μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες πρωταγωνιστεί η Μπαρτσελόνα και οι σχέσεις της με τον άλλοτε αντιπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτητών, Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα.

Οι αριθμοί της επίμαχης τριετίας 2016-2018 κατά τη διάρκεια της οποίας ο καταλανικός σύλλογος κατέθεσε σε εταιρία συμφερόντων του Νεγκρέιρα 1,5 εκατ. ευρώ προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το ποια ήταν τελικά η σχέση της Μπάρτσα με το άλλοτε κορυφαίο στέλεχος της ισπανικής διαιτησίας.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2016 οι Μπλαουγκράνα συντρίβουν τη Θέλτα με 6-1. Το μοναδικό γκολ της ομάδας της Γαλικίας πέτυχε με πέναλτι ο Τζον Γκουιντέτι. Τίποτα το μεμπτό. Από εκείνον τον αγώνα ωστόσο, μεσολάβησαν 746 ημέρες για να καταλογισθεί ξανά πέναλτι εις βάρος της Μπάρτσα. Ηταν στο παιχνίδι με τη Λας Πάλμας, την 1η Μαρτίου 2018.

Σ’ αυτή την περίοδο οι Καταλανοί κατέκτησαν δύο τίτλους πρωταθλήματος έχοντας ουσιαστικά στο μισθολόγιό τους τον Νεγκρέιρα. Σε τρεις σεζόν, 2015/16, 2016/17 και 2017/18 εις βάρος της Μπαρτσελόνα καταλογίστηκαν μόλις τέσσερα πέναλτι όταν στη Ρεάλ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 16. Στα αξιοσημείωτα, τη σεζόν 2015/16 οι πανίσχυροι τότε Καταλανοί κέρδισαν 19 πέναλτι καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ της Λα Λίγκα.

Εξαφανίστηκαν επίσης οι κόκκινες κάρτες εις βάρος των Μπλαουγκράνα. Στις 25 Οκτωβρίου 2015 ο Χαβιέρ Μαστσεράνο αποβλήθηκε στο παιχνίδι με την Εϊμπάρ για προσβολή του βοηθού διαιτητή. Η επόμενη κόκκινη κάρτα για παίκτη της Μπάρτσα βγήκε στις 8 Απριλίου 2017, για τον Νεϊμάρ. Μεσολάβησαν 59 αγώνες που η διάσημη ομάδα της Βαρκελώνης ολοκλήρωνε τα παιχνίδια με 11 παίκτες, επίσης ρεκόρ για τη Λα Λίγκα.

Το διάστημα 2016-2018 η Μπάρτσα κέρδισε 33 πέναλτι και καταλογίσθηκαν εις βάρος της μόλις τρία. Την επόμενη τριετία κι ενώ είχαν διαρραγεί οι σχέσεις του κλαμπ με τον Νεγκρέιρα τα πέναλτι διαμορφώθηκαν σε 23-14. Δέκα λιγότερα κερδισμένα για την Μπάρτσα και 11 περισσότερα για τους αντιπάλους.

Οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς και παρά τις διαβεβαιώσεις της Λα Λίγκα πως με τον νέο αθλητικό νόμο το οποιοδήποτε αδίκημα έχει παραγραφεί γιατί έχει παρέλθει μια τριετία και η ομάδα της Καταλωνίας δεν πρόκειται να τιμωρηθεί, νομικοί κύκλοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και την αποπομπή του κλαμπ από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Σύμφωνα με την El Mundo η Μπάρτσα πλήρωνε τον Νεγκρέιρο από το 2001 και το συνολικό ποσό που κατέβαλε για τον συμβουλευτικό ρόλο του πρώην νούμερο 2 της ισπανικής διαιτησίας ήταν 6.659.488 ευρώ.

Οι μεταβιβάσεις των εμβασμάτων γίνονταν σε δύο εταιρίες, τη Soccercam SL που ανήκε στον γιο του Νεγκρέιρα και η Tresep 2014 SL πίσω από την οποία βρισκόταν ο πρώην μάνατζερ της Μπαρτσελόνα Ζόζεπ Κοντρέρας Αριόνα.

Το 2018 οι Καταλανοί διέκοψαν τη συνεργασία τους με τον Νεγκρέιρα. Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 ο τελευταίος έστειλε fax στον τότε πρόεδρο της Μπάρτσα Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου με το οποίο ουσιαστικά τον εκβίαζε αναφέροντας πως «έχω τη σταθερή πρόθεση να υποβάλλω καταγγελία ενώπιον των Δικαστηρίων η οποία σίγουρα θα έχει αρνητικές συνέπειες».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι δεν σκοπεύει να «δημοσιοποιήσει όλες τις παρατυπίες» που γνώριζε και βίωνε από πρώτο χέρι αλλά προειδοποιεί τον Μπαρτομέου ότι «θα τον αναγκάσει να το κάνει» αν δεν επανεξετάσει την απόφασή του να διακόψει τη συνεργασία τους, σε αντίθεση με ό,τι είχαν συμφωνήσει.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης που διογκώνεται μέρα με τη μέρα επενέβη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από τη Λιουμπλιάνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Ακουσα την είδηση. Πιστεύω πως η ισπανική ομοσπονδία θα ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. Ως εκ τούτου θα περιμένουμε τα όργανα που είναι αρμόδια για τη χρηστή διακυβέρνηση της Λα

Λίγκα να αποσαφηνίσουν την κατάσταση», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο δικηγόρος Χόρχε Βακέρο που ειδικεύεται στο αθλητικό δίκαιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η UEFA να τιμωρήσει την Μπαρτσελόνα αποκλείοντας την από το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ με την ενεργοποίηση του άρθρου 4 που αναφέρεται στην άμεση ή έμμεση εμπλοκή μιας ομάδας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί να επηρεάσει αποτέλεσμα ενός αγώνα.
Αν αποδειχτεί πως η σχέση του Νεγκρέιρα με την Μπαρτσελόνα είχε απώτερο στόχο τον επηρεασμό των αποτελεσμάτων τότε η UEFA θα αποκλείσει την ομάδα από τα επόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα και ταυτόχρονα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση η ισπανική ομοσπονδία για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κλαμπ.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024