Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πτωτικές τάσεις στα venture capitals

Πτωτικές τάσεις στα venture capitals

Ο βασικός λόγος της πτώσης είναι αφενός η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και αφετέρου ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, που έχουν προκαλέσει μία κρίση ρευστότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις

Μία από τις ανερχόμενες τάσεις που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι η άνοδος των λεγόμενων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), που αποτελούν ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των startups, που μάλιστα έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων εταιριών ιδίως στα πρώτα τους βήματα.

Πρόκειται σαφώς για μία τάση της αγοράς, που δείχνει αν κινείται σε μία λογική ανάπτυξης και ανάληψης ρίσκου ή υπάρχουν επιφυλάξεις από τους επενδυτές και τα μεγάλα funds στην περαιτέρω χρηματοδότηση επιχειρήσεων καινοτομίας.

Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν, ότι βρισκόμαστε από πλευράς χρηματοδότησης των venture capitals στο χειρότερο σημείο της τελευταίας τριετίας, καθώς οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται διαδοχικά κάθε τρίμηνο από το 2022 και μετά, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται στον ίδιο βαθμό στην αγορά, σημαντικές καινοτόμες ιδέες που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές επιλογές στους καταναλωτές.

Ο βασικός λόγος της πτώσης είναι αφενός η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και αφετέρου ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, που έχουν προκαλέσει μία κρίση ρευστότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων και την μικρότερη οριακή ροπή προς επένδυση και χρηματοδότηση startups εκ μέρους των venture capitals.

Μάλιστα φαίνεται πως η ΕΕ της οποίας ενεργό μέλος είναι και η χώρα μας, έχει μείνει αρκετά πίσω στην χρηματοδότηση και την στήριξη εταιριών startups στους περισσότερους τομείς, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο την τελευταία τριετία καταλαμβάνουν κυρίως οι ΗΠΑ, η Κίνα και γενικότερα η Ασία.

Είναι προφανές πως αυτή η τάση υποδηλώνει αφενός έλλειψη ρευστότητας και αφετέρου διάθεση για περισσότερο ασφαλείς επενδύσεις, όπως μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και χρυσός, ως αντιστάθμισμα στις απότομες μεταβολές της αγοράς και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, λόγω του πολέμου και της σύρραξης στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για την αγορά συνολικά που επηρεάζει την συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 και αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που διατρέχουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς η αναμονή για την κερδοφορία μίας επένδυσης, δεν συνάδει πλέον με τα μακροοικονομικά δεδομένα των μεγαλύτερων αγορών του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων, είτε να προκαλούν την παύση λειτουργίας σημαντικών νέων επιχειρήσεων, είτε να λειτουργούν ως αντικίνητρο για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024