Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Όσα αντίκρισαν οι διασώστες στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στην Τουρκία

Σεισμός στην Τουρκία: Όσα αντίκρισαν οι διασώστες στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στην Τουρκία

Ο εθελοντής διασώστης και πρόεδρος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών διασωστών, Μιλτιάδης Μπενάκης μίλησε για όσα αντίκρισαν οι διασώστες που μετέβησαν στην Τουρκία για να απεγκλωβίσουν κόσμο από κτίρια που κατέρρευσαν.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και την Συρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Ολόκληρες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί ενώ οι ελπίδες για την εύρεση ζωντανών ολοένα και εξανεμίζονται.

Οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν ανθρώπους, ενώ οι στιγμές αυτές συνοδεύονται πάντα από μία ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση.

Ο εθελοντής διασώστης και πρόεδρος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών διασωστών, Μιλτιάδης Μπενάκης μίλησε στο Χαμογέλα και Πάλι για την ελληνική επιχείρηση διάσωσης στα συντρίμμια.

«Ο πόνος και η απόγνωση, η αγωνία των ανθρώπων είναι συγκλονιστική. Εκεί είσαι ταυτόχρονα άνθρωπος και ταυτόχρονα σαν ρομπότ για να μην υπερτερούν τα συναισθήματα και να κάνεις αποτελεσματική δουλειά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν σε βοηθούν να κάνεις έρευνα, είναι πολύς ο κόσμος, οι συγγενείς έρχονται στα σημεία, έχουν την αγωνία μήπως από κάτω είναι ο άνθρωπός τους, σε παροτρύνουν να ψάχνεις εκεί που θέλουν αυτοί , αλλά οι αρχές σου λένε που θα πας να κάνεις έρευνα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείς να διαχωρίσεις που πρέπει να πας για να βοηθήσεις. Είναι τεράστια η περιοχή, χιλιάδες οι αγνοούμενοι και πιστεύουμε ότι κάποιοι από αυτούς θα βγουν ζωντανοί. Υπάρχουν και θα υπάρχουν ελπίδες. Η ελπίδα υπερνικά την κούραση, την δύσκολη αντιμετώπιση όταν περνούν οι ώρες και ψάχνεις με αγωνία. Και ο διασώστης έχει τους ανασταλτικούς παράγοντές του, απλά είναι σύνθετα τα προβλήματα, σε προκαλούν ανά πάσα στιγμή. Από μέρη που βγαίνουν αέρια και δε μπορείς να αναπνεύσεις, μέχρι και μικροατυχήματα που μπορεί να πάθουμε στο πεδίο της έρευνας», συμπλήρωσε.

Ποια διλήμματα αντιμετωπίζουν οι διασώστες;

Ο κ. Μπενάκης αναφέρθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές και τι είναι χειρότερο. Να πεις σε έναν συγγενή ότι ο άνθρωπός του είναι νεκρός ή ότι σταματούν οι έρευνες;

«Δεν έχεις άλλες επιλογές, με το που τον φέρνεις έξω τον άνθρωπο, εάν είναι νεκρός, προχωράς παραπέρα. Δεν μπορείς να κάτσεις πολλές ώρες πάνω από έναν άνθρωπο, πρέπει να πας παρακάτω και τα συνεργεία ακολουθούν. Υπάρχει κόσμος που βοηθά στο να ανοίξουν παραπήγματα και οδούς για να μπούμε μέσα στα χαλάσματα, αλλά το κακό είναι ότι οι περισσότεροι ανασύρονται νεκροί», απάντησε.

Για τα πρωτόκολλα ασφαλείας υπογράμμισε ότι, «Όλα είναι βάσει πρωτοκόλλου, δεν μπορεί όμως αυτό το πρωτόκολλο να δουλέψει σε όλες τις περιπτώσεις.  Βάσει πρωτοκόλλου δύσκολα να κινδυνεύσει ο διασώστης, αλλά πολλές φορές μπαίνεις και στην υπερβολή δεν γίνεται αλλιώς. Όλα δουλεύουν μέχρι ένα σημείο, μετά αρχίζει ο αυτοσχεδιασμός, η αντίληψη που πιστεύεις ότι θα γίνεις ταχύτερος, σε κυνηγά ο χρόνος».

Αναχωρούν από την Τουρκία η 1η και η 2η ΕΜΑΚ

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναχωρεί οριστικά από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν με δύο πτήσεις, με μία πολιτική πτήση που θα μεταφέρει το προσωπικό και μία πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στο οποίο θα φορτωθούν τα μηχανήματα.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση για το εάν θα σταλεί κάποια άλλη αποστολή.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024