Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας - Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στις Βρυξέλλες και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο PES

Τσίπρας – Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στις Βρυξέλλες και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο PES

Η όξυνση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που είχε προηγηθεί δοκιμάστηκε σε ελληνικό και ευρωπαϊκό πεδίο. Και φαίνεται πως διατηρείται.

Ταξίδεψαν μαζί για τις Βρυξέλλες. Δεν γύρισαν με το ίδιο αεροπλάνο. Δεν υπήρξε όμως καμία χημεία ή θερμός εναγκαλισμός. Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας συμβρέθηκαν στην Προπαρασκευαστική του PES στις Βρυξέλλες.

Ο πρώτος ως οργανικό και παραδοσιακό μέλος, ο δεύτερος εδώ και καιρό προσκαλεσμένος ως παρατηρητής. Τίποτα παραπάνω όμως και παρά τις προσπάθειες κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να γεφυρώσουν τις σχέσεις.

Παρασκήνιο εντός και εκτός

Στο παρασκήνιο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης για παράδειγμα σε ευρωπαϊκό γήπεδο, ήταν από κείνους που θέλανε τις προηγούμενες ημέρες να κατεβάσουν τους τόνους. Και μάλιστα ο ίδιος διευκρίνισε σε συνέντευξη πως ο Ανδρουλάκης δεν είναι εκβιάσιμος λόγω των υποκλοπών.

Στο εντός σκηνικό, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπίστης και μια μερίδα στελεχών του ρεύματος του επίσης. Αυτοί εξάλλου ανήκουν σε εκείνους που θεωρούν πως οι υποκλοπές είναι καταλύτης για το πού θα πάει το ΠΑΣΟΚ και επίσης πιστεύουν όντως σε μια προοδευτική σύγκλιση – με πρώτο βέβαια κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο αναζητείται εσχάτως και παρά το κατέβασμα των τόνων από τον Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη που «μαλάκωσε» την στάση του προς την Χαριλάου Τρικούπη.

Διατηρείται η όξυνση των σχέσεων

Η όξυνση των σχέσεων που είχε προηγηθεί δοκιμάστηκε σε ελληνικό και ευρωπαϊκό πεδίο. Και φαίνεται πως διατηρείται. Οι πιο ευρω-αισιόδοξοι της Κουμουνδούρου επιμένουν πως τα βήματα θα συγχρονισθούν καλύτερα μέσω Βρυξελλών. Το PES θέλει συγκλίσεις και δεν ακούει με αδιαφορία ή μιθριδατισμό της υποκλοπές.

Εδώ ορισμένοι υπενθυμίζουν και το μεγαλύτερο μπρα ντε φερ στο κάδρο που δεν είναι άλλο από εκείνο των ευρωσοσιαλιστών και του ΕΛΚ. Το τελευταίο κάνει τις δικές του συγκλίσεις και προφανώς και προς τα δεξιά (βλέπε Τζώρτζια Μελόνι).

Και οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης δεν είναι στα καλύτερα τους, είτε ως θύματα της Μεταπολιτικής και του νέου μοντέλου του μακρονισμού, είτε ως θύματα δικών τους επιλογών. Μόνον αδιάφορα λοιπόν, δεν βλέπει το PES τον ΣΥΡΙΖΑ του 32% και τον Αλέξη Τσίπρα που διατηρεί πολιτικό κεφάλαιο έξω.

Οι στόχοι του Τσίπρα

Όπως έδειξε πάντως η επίσκεψή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την φορά στις Βρυξέλλες, από την μεριά του θέλει να επιμείνει στις υποκλοπές και στο κράτος δικαίου στοχεύοντας πιο σκληρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά θέλει να έχει και ένα κεντρικό ρόλο στην ανάταξη του κοινωνικού κράτους, κατεξοχήν πεδίου της Σοσιαλδημοκρατίας πριν εναγκαλιστεί εκείνη με τον Νεοφιλελευθερισμό.

Εξ ού και οι προτάσεις του για κοινή έκδοση χρέους, οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και μια ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση.

Ο Τσίπρας ξέρει πως πιο καθοριστικό και από μια σύμπραξη που δεν μπορεί να επέλθει είναι η ατζέντα που θα πιέσει γι’ αυτή.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024