Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Είχε δολοφονήσει 23 ανθρώπους στο Ελ Πάσο - Ομολογεί τώρα ρατσιστικά κίνητρα

ΗΠΑ: Είχε δολοφονήσει 23 ανθρώπους στο Ελ Πάσο – Ομολογεί τώρα ρατσιστικά κίνητρα

Ρατσιστικά ήταν τα κίνητρα της σφαγής στο Ελ Πάσο των ΗΠΑ, ομολογεί τώρα ο δράστης της δολοφονίας 23 ανθρώπων, κυρίως ισπανόφωνων, μέσα σε σούπερ μάρκετ το 2019.

Ο νεαρός Αμερικανός ο οποίος το 2019 δολοφόνησε 23 ανθρώπους μέσα σε σούπερ μάρκετ όπου σύχναζαν κυρίως μέλη της ισπανόφωνης κοινότητας του Ελ Πάσο ομολόγησε χθες Τετάρτη την ενοχή του ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Αλλαγή υπερασπιστικής στρατηγικής

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε αυτή την πόλη πάνω στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ο Πάτρικ Κράσιους (φωτογραφία, επάνω, από Mark Lambie/via Reuters), 24 ετών, δήλωσε επίσημα ένοχος για τις 90 κατηγορίες που τον βαρύνουν, συμπεριλαμβανομένων «εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα που οδήγησαν σε θανάτους», σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ABC7 και KFOX14.

Οι συνήγοροί του ανακοίνωσαν την αλλαγή υπερασπιστικής στρατηγικής τον Ιανουάριο, αφού ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δέχθηκαν να μην επιδιώξουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με δίκη για δολοφονίες κατά συρροή ενώπιον της δικαιοσύνης της πολιτείας Τέξας, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Στις αρχές του Αυγούστου του 2019, ο Πάτρικ Κράσιους μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο έγγραφο που αναπαρήγαγε θέσεις των οπαδών της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

Σ’ αυτό κατήγγειλε την «εισβολή ισπανόφωνων στο Τέξας» κι εξυμνούσε τον δράστη των σφαγών σε δυο τεμένη της Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία (51 νεκροί την 15η Μαρτίου).

Ανοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι

Κατόπιν οδήγησε για κάπου δέκα ώρες από το προάστιο του Ντάλας όπου ζούσε ως το Ελ Πάσο, πόλη όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ισπανόφωνοι, ώσπου άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι μέσα σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Walmart.

Οταν κατέφθασαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, βγήκε από το αυτοκίνητο με τα χέρια ψηλά και είπε «εγώ είμαι αυτός που πυροβόλησε».

Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, παραδέχθηκε ότι ήθελε να σκοτώσει «Μεξικανούς».

Δολοφόνησε συνολικά 23 ανθρώπους, ανάμεσά στους οκτώ υπηκόους Μεξικού, όμως στην πλειονότητά τους Αμερικανούς με λατινοαμερικάνικη καταγωγή. Η σφαγή προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ κι αναζωπύρωσε τον διάλογο για τις πύρινες ομιλίες του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των μεταναστών.

Το μακελειό στο Ελ Πάσο συγκαταλέγεται στα πιο πολύνεκρα τέτοια επεισόδια στην ιστορία των ΗΠΑ, χώρας πάντως που βυθίζουν συχνά στο πένθος τα λεγόμενα mass shootings, ή με άλλα λόγια οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν πάνω από τέσσερα θύματα, κατά την ορολογία των υπηρεσιών επιβολής της τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024