Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Η Συρία αρνείται τον ισχυρισμό πως ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ

Σεισμός Τουρκία: Η Συρία αρνείται τον ισχυρισμό πως ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ

Θύμα του φονικού σεισμού μεγέθους 7.7 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία, είναι και η Συρία με τους νεκρούς και τους τραυματίες ολοένα να αυξάνονται.

Την ώρα που τουλάχιστον 45 χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την Τουρκία με κάποιες ήδη να έχουν στείλει κλιμάκια ανθρωπιστικής βοήθειας, ελάχιστες είναι αυτές που έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τη Συρία, που επλήγη εξίσου σοβαρά από τον ισχυρό σεισμό των 7.7 βαθμών Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2).

Το Ισραήλ φέρεται να προσφέρεται να δεχτεί Σύριους τραυματίες στα νοσοκομεία του, ωστόσο η Συρία αρνείται τον ισχυρισμό πως ζήτησε βοήθεια από το εχθρικό κράτος.

Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στο καθεστώς του Άσαντ αρνούνται τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι συμφώνησε να παράσχει έκτακτη βοήθεια στη Συρία. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες τεχνικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η συριακή εφημερίδα «al – Watan» επίσης έγραψε πως η χώρα αρνήθηκε να ζητήσει βοήθεια από το Ισραήλ, σημειώνοντας πως οι όποιες σχετικές αναφορές πρόκειται για «προπαγανδιστική εκστρατεία» του Νετανιάχου.

«Πώς γίνεται η Συρία να ζητήσει βοήθεια από έναν φορέα που σκότωνε Σύριους για δεκαετίες;» ανέφερε επίσης το άρθρο.

Ψευδή χαρακτήρισε τον ισχυρισμό και το κανάλι al – Mayadeen, το οποίο εξήγησε πως εάν υπήρξε πράγματι τέτοιο αίτημα, προήλθε από «φίλους» του Νετανιάχου στο ISIS και αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Είναι ντροπή που ο Νετανιάχου εκμεταλλεύεται τον σεισμό για να πει ψέματα και να καλύψει την πολιτική της κατοχής» ανέφερε επίσης το κανάλι.

Το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε να μεταφέρει βασικό εξοπλισμό, όπως κουβέρτες και φάρμακα, αλλά δεν είναι έτοιμο να παράσχει ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στη Haaretz.

Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και τεχνικά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεσμευτεί νωρίτερα τη Δευτέρα να στείλει βοήθεια τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία επικαλούμενος για την πρώτη αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά δεν διευκρίνησε ποιος έστειλε αίτημα προκειμένου να βοηθήσει τη Συρία.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ τη Δευτέρα και τον ενημέρωσε για μια άμεση αποστολή βοήθειας. Δεν υπήρχε καμία αναφορά στο Ισραήλ στο σχετικό άρθρο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024