Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα καλλιτέχνες από το χώρο του θεάματος, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΠΟΘΑ ζητώντας την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022. Κλειστή για τους οδηγούς είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της οδού Όθωνος.

Οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε νέα απεργία στις 8/2.

Στο πλευρό των καλλιτεχνών είναι η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).

Τα αιτήματα

Στην πανελλήνια διαμαρτυρία τους, οι καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, ζητούν κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμους διορισμούς καθηγητών ειδικοτήτων (χορού και κινηματογράφου) και έγκαιρη τοποθέτηση τους στις σχολικές μονάδες. Επιπλέον, ζητούν κατάλληλες κτιριακές υποδομές για την διεξαγωγή καλλιτεχνικών μαθημάτων και πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών στα καλλιτεχνικά μαθήματα και υποχρεωτική αναγνώριση της.

Την Τρίτη (31/1) η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία προανήγγειλε «νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου». Παράλληλα, δεσμεύτηκε για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025.