Το ποσοστό συμμετοχής είναι το χαμηλότερο για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα από τότε που οι Τυνήσιοι ανέτρεψαν τον επί μακρόν δικτάτορα, τον εκλιπόντα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, το 2011

Οι πολίτες της Τυνησίας κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες για τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών όπου καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη στις 17 Δεκεμβρίου και η προσέλευση στις κάλπες έφτασε μόλις στο 11,22%.

Στοίχημα η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής είναι το χαμηλότερο για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα από τότε που οι Τυνήσιοι ανέτρεψαν τον επί μακρόν δικτάτορα, τον εκλιπόντα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, το 2011. Οι διαδηλώσεις αυτές προκάλεσαν παρόμοιες εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά η Τυνησία ήταν η μόνη χώρα με διαρκή πολιτική μετάβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μνήμες Αραβικής Άνοιξης: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία - Σοκαριστικό βίντεο

Περίπου 262 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων μόνον 34 γυναίκες, διεκδικούν μία από τις 131 έδρες του κοινοβουλίου.

Με πολιτικά κόμματα να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η συμμετοχή στον γύρο αυτόν θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Δεκεμβρίου.

Τρεις ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, στις 11:00 τοπική ώρα, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της συμμετοχής βρισκόταν στο 4,7%.

Ελάχιστες εξουσίες στο νέο κοινοβούλιο

Το νέο κοινοβούλιο έχει ελάχιστες εξουσίες μετά την ανάληψη όλων των εξουσιών από τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγεντ.

Στις 25 Ιουλίου 2021 ο Σάγεντ απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε τις λειτουργίες του κοινοβουλίου, το οποίο στη συνέχεια διέλυσε, προωθώντας ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα του παραχωρεί σχεδόν απεριόριστες εξουσίες.

Η νέα βουλή δεν θα έχει σχεδόν καμία εξουσία για να υποχρεώνει τον πρόεδρο της χώρας να λογοδοτεί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr