Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Αμερικανός βουλευτής διάβασε στο Κογκρέσο ομιλία του ChatGPT

Τεχνητή νοημοσύνη: Αμερικανός βουλευτής διάβασε στο Κογκρέσο ομιλία του ChatGPT

Η κίνηση είχε στόχο να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για τις υποσχέσεις και τις προκλήσεις της AI.

Όταν ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέικ Ότσινκλος αποφάσισε να δώσει ομιλία στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με νομοσχέδιο που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αποφάσισε να αφήσει την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη να μιλήσει.

Η σύντομη ομιλία που εκφώνησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων  ο εκπρόσωπος της Μασαχουσέτης ήταν γραμμένη από το ChatGPT, την τεχνητή νοημοσύνη της OpenAI που έγινε διάσημη χάρη στην ικανότητά της να απαντά σε ερωτήσεις και να γράφει κάθε είδους κείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ότσινκλος, ήταν η πρώτη φορά που διαβάστηκε στο Κογκρέσο ομιλία γραμμένη από μηχανή.

Το νομοσχέδιο που υπέβαλε ο βουλευτής προβλέπει τη δημιουργία αμερικανο-ισραηλινού Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνη (ΑΙ) στις ΗΠΑ για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση.

Ο Ότσινκλος, αναφέρει το Associated Press, είπε πως στόχος της ασυνήθιστης ομιλίας ήταν να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η ταχεία πρόοδος της ΑΙ.

Δεν θα ήθελε, είπε, να δει μια επανάληψη όσων συνέβησαν με την διάδοση των κοινωνικών μέσων, τα οποία κατέκτησαν τον κόσμο πιο γρήγορα από ό,τι μπορούσε να αντιδράσει το Κογκρέσο,

«Είμαι ο νεότερος γονέας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, η ΑΙ θα είναι μέρος της ζωής μου. Για τα παιδιά μου θα είναι μια τεχνολογία γενικής χρήσης» δήλωσε ο 33χρονος βουλευτής.

O Τζέικ Ότσινκλος φαίνεται πως κατάφερε να ξεγελάσει το ακροατήριο

Μόλις λίγους μήνες μετά το ντεμπούτο του το φθινόπωρο, το ChatGPT δημιουργεί προκλήσεις που λίγοι ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν. Ορισμένα πανεπιστήμια και σχολεία έσπευσαν να απαγορεύσουν τη χρήση του όταν διαπιστώθηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράφει διαγωνίσματα, ακόμα και επιστημονικές μελέτες που αργότερα δημοσιεύτηκαν.

Ανησυχία προκαλεί εξάλλου η ενδεχόμενη χρήση της τεχνολογίας AI για τη δημιουργία και διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Και κάποιοι ανησυχούν ότι το ChatGPT θα μπορούσε να γίνει εργαλείο πολιτικής επιρροής, δημιουργώντας για παράδειγμα έναν ωκεανό από σχόλια για θέματα που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Ότσινκλος ανέφερε ότι η οδηγία που έδωσε στο ChatGPT περιλάμβανε τη φράση «γράψει 100 λέξεις για εκφώνηση από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων» σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο βουλευτής διευκρίνισε ότι πειραματίστηκε αρκετές φορές με τις οδηγίες μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το κείμενο που παρήχθη μεταξύ άλλων έλεγε «Πρέπει να συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους όπως η ισραηλινή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ηγετικό ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη ΑΙ και εξετάζουν με ευθύνη τις πολυάριθμες δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες καθώς εξελίσσονται».

Όπως φαίνεται, η ομιλία ήταν πειστική: «Πιθανότατα υπήρχαν καμιά δεκαριά συνάδελφοί μου στην αίθουσα. Πάω στοίχημα πως κανείς δεν κατάλαβε ότι ήταν γραμμένο από υπολογιστή» σχολίασε ο Ότσινκλος.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει να διαμορφώσει ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Υποστήριξε μάλιστα ότι απαιτείται ένα «δημόσιο αντίβαρο» στην ισχύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μικρότεροι παίκτες και τα πανεπιστήμια έχουν πρόσβαση στις ίδιες υποδομές νέφους, τους ίδιους προηγμένους αλγόριθμους και τα ίδια δεδομένα που αξιοποιούν οι μεγάλες εταιρείες.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024