Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί πήγε κρυφά στο Κίεβο ο διευθυντής της CIA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί πήγε κρυφά στο Κίεβο ο διευθυντής της CIA

Το επιτελείο του Ζελένσκι εκτιμά ιδιαίτερα τον διευθυντή της CIA

Στο Κίεβο υπό άκρα μυστικότητα ταξίδεψε ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, όπου συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, το ταξίδι έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου που διανύει τον 11ο μήνα.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Μπερνς ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τις εκτιμήσεις της CIA για τα στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας στο προσεχές μέλλον.

Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις

Η μεγαλύτερη ανησυχία του ουκρανού προέδρου και των συνεργατών του, την οποία διατύπωσαν στη σύσκεψη, ήταν η διάρκεια της στήριξης από τις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απειλούν να περιορίσουν κατά πολύ τη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών προς το Κίεβο, που ήδη έχει φτάσει τα 26,7 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, τους ανησυχούν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ παρατηρείται μείωση του ποσοστού των αμερικανών ψηφοφόρων που δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των Ουκρανών.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Μπερνς τόνισε την κρισιμότητα των μαχών αυτή την περίοδο, οι οποίες μαίνονται στο Μπαχμούτ, την ώρα που και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν μεγάλες επιθέσεις την άνοιξη. Παραδέχθηκε, επίσης, στον Ζελένσκι και το επιτελείο του, ότι κάποια στιγμή θα είναι δυσκολότερο για την Ουάσινγκτον να βοηθήσει το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του φαίνεται πως έμειναν με την εντύπωση ότι η στήριξη του Μπάιντεν προς την Ουκρανία παραμένει ισχυρή και ότι τα 45 δισ. δολάρια σε βοήθεια, τα οποία ενέκρινε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο, πριν την αλλαγή ηγεσίας στη Βουλή, θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τον Ιούλιο ή Αύγουστο. Δεν είναι, όμως, τόσο σίγουροι ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει νέο συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας, όπως είχε κάνει την άνοιξη του 2022.

«Ο Μπερνς ταξίδεψε στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τους ουκρανούς ομολόγούς του και τον πρόεδρο Ζελένσκι και επιβεβαίωσε την συνεχιζόμενη στήριξή μας για την Ουκρανία, εναντίον της Ρωσίας» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στην Washington Post.

Χαίρει της εκτίμησης

Το επιτελείο του Ζελένσκι εκτιμά ιδιαίτερα τον διευθυντή της CIA, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, καθώς ήταν αυτός που τους προειδοποίησε ορθώς τον Ιανουάριο του 2022 ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Αντόνοφ έξω από το Κίεβο, τις πρώτες ώρες της εισβολής, ώστε να έχουν μία βάση για να επιτεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Μπερνς είχε ταξιδέψει ο ίδιος στο Κίεβο για να ενημερώσει τους Ουκρανούς, βάσει πληροφοριών της CIA, οι οποίες αποδείχθηκαν σωστές: χάρη σε αυτές οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες και απέκρουσαν την ρωσική επίθεση, διατηρώντας αλώβητο το Κίεβο.

Οι Ουκρανοί εκτιμούν τον Μπερνς και για κάτι ακόμα: αμφιβάλλει ότι οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν, σε αντίθεση με άλλους Δυτικούς που πιέζουν τον Ζελένσκι λέγοντας ότι η μόνη λύση για να τελειώσει ο πόλεμος είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι περισσότερες συγκρούσεις τελειώνουν με διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό απαιτεί σοβαρότητα από τους Ρώσους, την οποία δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Δεν θεωρούμε ότι οι Ρώσοι θέλουν στα αλήθεια να διαπραγματευτούν σε αυτή τη χρονική στιγμή» είχε δηλώσει ο Μπερνς τον περασμένο μήνα στο PBS, το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024