Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βοημία: Αυτά είναι τα αυθεντικά κοσμήματα των βασιλέων της μεγαλύτερης περιοχής της Τσεχίας

Βοημία: Αυτά είναι τα αυθεντικά κοσμήματα των βασιλέων της μεγαλύτερης περιοχής της Τσεχίας

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα βρίσκονται τα αυθεντικά κοσμήματα των βασιλέων της Βοημίας, της μεγαλύτερης περιοχής της Τσεχίας.

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στο Κάστρο της Πράγας, βρίσκονται τα αυθεντικά κοσμήματα των βασιλέων της Βοημίας, με αφορμή την 30ή επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου τσεχικού κράτους. Έτσι οι επισκέπτες για αυτή την εβδομάδα θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να τα δουν.

Πρόκειται για τα κοσμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις στέψεις των μοναρχών της χώρας και φυλάσσονται σε έναν ειδικό θάλαμο, ο οποίος είναι ασφαλισμένος με επτά κλειδαριές. Κάτοχοι αυτών των επτά κλειδιών είναι ο πρόεδρος της Τσεχίας, ο πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας, ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο δήμαρχος της Πράγας και ο Επίσκοπος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βίτου.

Τα κοσμήματα των μοναρχών της Βοημίας περιλαμβάνουν το στέμμα του Αγίου Βέντσεσλας το οποίο είναι κατασκευασμένο από χρυσό 22 καρατίων και ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά, τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο, τα ενδύματα της στέψης των βασιλιάδων, τον μανδύα, τη ζώνη και το γούνινο κολάρο. Κατά τον Μεσαίωνα, στα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονταν επίσης ένα δαχτυλίδι, χρυσά βραχιόλια και ένα κρυστάλλινο δοχείο.

Το βασιλικό στέμμα

Το βασιλικό στέμμα κατασκευάστηκε για τη στέψη του Καρόλου Δ’ το 1347 και είναι το τέταρτο παλαιότερο στην Ευρώπη. Αποτελείται από 96 πολύτιμους λίθους και 20 μαργαριτάρια, καθώς και ζαφείρια, σμαράγδια, ρουμπίνι και ακουαμαρίνα. Στην κορυφή του υπάρχει ένας χρυσός σταυρός με ένθετο ζαφείρι, με σκάλισμα της Σταύρωσης του Χριστού.

Όσον αφορά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο, τα οποία χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αντικαταστάθηκαν από τα πρωτότυπα καθώς όπως υποστηρίζεται δεν είχαν πολύτιμους λίθους, θεωρώντας πως είναι πολύ λιτά για να αντικατοπτρίζουν επαρκώς το κύρος του Βασιλείου της Βοημίας.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024