Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσεχία: Πετρ Πάβελ και Αντρέι Μπάμπις στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Τσεχία: Πετρ Πάβελ και Αντρέι Μπάμπις στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Τσεχία: Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις επικράτησαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία με 35,4% και 35,0% αντίστοιχα. Θα αναμετρηθούν στις 27 και 28 Ιανουαρίου στον δεύτερο γύρο.

Ο νικητής του δεύτερου γύρου θα αντικαταστήσει τον Μίλος Ζέμαν, βετεράνο της πολιτικής, στην ηγεσία της Τσεχίας. Η θητεία του λήγει τον Μάρτιο.

Η «αυλαία» ενός… μετανοημένου φιλορώσου προέδρου

Οι εκλογές στην Τσεχία σηματοδοτούν το τέλος της αμφιλεγόμενης προεδρίας του Μίλος Ζέμαν, η δεύτερη και συνταγματικά τελευταία θητεία του οποίου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα λήγει τυπικά στις 8 Μαρτίου στην πάλαι ποτέ κομμουνιστική χώρα, νυν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Υποστηρίζω πλήρως τη βοήθεια της Τσεχίας στην Ουκρανία, με την πεποίθηση ότι η πίεση των δημοκρατικών χωρών θα αναγκάσει αργά ή γρήγορα τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα ουκρανικά εδάφη», δήλωσε τις προάλλες ο γεωπολιτικά όψιμα… μετανοημένος 78χρονος Μίλος Ζέμαν, σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του ως πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Πρώτος μετακομμουνιστικά πρόεδρος στην Πράγμα που εξελέγη με απευθείας ψηφοφορία (οι δύο προηγούμενοι, Βάτσλαβ Χάβελ και Βάτσλαβ Κλάους, είχαν εκλεγεί από τη Βουλή), ο Ζέμαν δίχασε τη χώρα του κατά τη δεκαετή προεδρία του.

Από τις βασικές αιτίες ήταν η ακραιφνώς φιλορωσική στάση του – που πάντως άλλαξε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – καθώς και η σθεναρή υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς με την Κίνα, στο όνομα των εθνικών οικονομικών συμφερόντων.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024