Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλυπτά Παρθενώνα: Τι δηλώνει για την επιστροφή ο γενικός διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης

Γλυπτά Παρθενώνα: Τι δηλώνει για την επιστροφή ο γενικός διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης

Ο Νίκος Σταμπολίδης σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και δημοσιεύματα.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 και στον Σωτήρη Μπέσκο για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής την γλυπτών. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά όσοι βρετανοί υπουργοί Πολιτισμού δήλωσαν κάτι τέτοιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπαψαν να είναι υπουργοί.

Οι εθνικές κόκκινες γραμμές για την επιστροφή

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της UNESCO για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα τον Μάιο του 2021 ενώ ρωτήθηκε για τις εθνικές κόκκινες γραμμές οι οποίες είναι αυτές που έχουν διατυπώσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

Σε ερώτηση αν έχει συνομιλήσει προσωπικά με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου κ. Όσμπορν θέλησε να σχολιάσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως γράφονται και μεταφέρονται σε δημοσιεύματα του ξένου και ελληνικού τύπου.

Ο κ. Σταμπολίδης ανέφερε ότι το αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών είναι παγκόσμιο αίτημα και όχι μόνο εθνικό, ενώ σχολίασε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν καμία σχέση με τις υπόλοιπες επιστροφές αρχαιοτήτων από μουσεία σε άλλα κράτη.

Όπως τόνισε, η Ιταλία επέστρεψε χωρίς κανέναν όρο το θραύσμα Fagan με χαρακτηριστικό ότι πλέον η κυριότητα του ανήκει εξ’ ΄ολοκλήρου στο ελληνικό κράτος.

Το ίδιο έγινε και με τα θραύσματα που είχε στην κατοχή του το Βατικανό και αναμένονται να ενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης την Άνοιξη.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024