Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«The Fabelmans» - Θα πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας στα φετινά Όσκαρ;

«The Fabelmans» – Θα πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας στα φετινά Όσκαρ;

Η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fabelmans» είναι ένα από τα φαβορί για να πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας στα φετινά Όσκαρ. Ήδη κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες.

Εδώ και καιρό έχει ανακηρυχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου και τώρα το κοινό θα δει μια ματιά στη ζωή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στο ημι-αυτοβιογραφικό δράμα «The Fabelmans», μια ιστορία που βασίζεται χαλαρά στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια του σκηνοθέτη ως κινηματογραφιστή.

Η ταινία, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως το «αριστούργημα» του Σπίλμπεργκ από ορισμένους κριτικούς, είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για να πάρει το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αφού έχει αποσπάσει επαίνους σε όλο τον κόσμο από κριτικούς και θαυμαστές και τώρα κέρδισε και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες.

Το «The Fabelmans» να είναι η πρώτη του ταινία μετά το βραβευμένο West Side Story του 2021.

Η ταινία δράματος έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τον Σεπτέμβριο του 2022 και κέρδισε το Βραβείο Επιλογής Κοινού στη διοργάνωση.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Το στόρι του ίδιου του Σπίλμπεργκ

Εν ολίγοις, το «The Fabelmans» λέγεται ότι βασίζεται χαλαρά στην παιδική ηλικία του σκηνοθέτη του, παρουσιάζοντας το πρώιμο πάθος του για τη δημιουργία ταινιών.

Αναφέρεται ως ένα «βαθιά προσωπικό πορτρέτο της αμερικανικής παιδικής ηλικίας του 20ου αιώνα» και η ταινία περιγράφει τη ζωή της οικογένειας Φάμπελμαν και, ειδικότερα, του έφηβου επίδοξου κινηματογραφιστή Σάμι.

Μια ιστορία ενηλικίωσης, η ταινία περιγράφει λεπτομερώς την ανακάλυψη ενός οικογενειακού μυστικού από έναν νεαρό άνδρα σε συνδυασμό με τη δύναμη του κινηματογράφου που μας βοηθά σε όλη μας τη ζωή.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Η κριτική των Φάμπελμαν

Ο κινηματογραφικός ιστότοπος Rotten Tomatoes κατατάσσει σήμερα την ταινία στο 91%, ενώ οι κριτικές των χρηστών είναι χαμηλότερες, εξακολουθεί να έχει υψηλή βαθμολογία 82%.

Έχει επαινεθεί σε μεγάλο βαθμό από τους κριτικούς κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, με τον κορυφαίο κριτικό David Stratton του The Australian να λέει ότι η ταινία είναι «μια στοργική και διορατική ματιά στην έμπνευση και τις εμμονές ενός νεαρού σκηνοθέτη…», ένα συναίσθημα που επαναλήφθηκε από τον Luke Goodsell του ABC News, ο οποίος χαιρέτισε το «The Fabelmans» ως «ζεστό, πνευματώδες και υπέροχα συγκινητικό».

Ο Kiko Martinez του San Antonio Current σημείωσε: «Το χάρισμα του Σπίλμπεργκ για την οικεία αφήγηση -ιδιαίτερα όταν το θέμα είναι τόσο λεπτό και σημαντικό για τον δημιουργό του όσο αυτή η ημι-βιογραφική ταινία- αποτυπώνει όλο το συναίσθημα και τη μαγεία της δημιουργίας ταινιών».

Κατά κύριο λόγο, οι κριτικοί κινηματογράφου την έχουν επαινέσει ομόφωνα, οπότε ίσως δεν αποτελεί έκπληξη να τη δούμε ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για Όσκαρ το νέο έτος. Οι Χρυσές Σφαίρες άνοιξαν τον δρόμο πάντως.

Δείτε το τρέιλερ

Το καστ των Φάμπελμαν

Το line-up είναι απολύτως γεμάτο με ηθοποιούς της πρώτης κατηγορίας. Ο Gabriel LaBelle (The Predator) αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σάμι Φάμπελμαν, ενός 16χρονου γιου της οικογένειας που έχει την επιθυμία να γίνει σκηνοθέτης – ο χαρακτήρας αυτός βασίζεται στον ίδιο τον Σπίλμπεργκ.

Ο Paul Dano (Let There Be Blood) πρωταγωνιστεί στο ρόλο του πατέρα του Σάμι, Μπάρτ, ενώ τη μητέρα του, Mίτζι, ενσαρκώνει η Michelle Williams (Blue Valentine). Την υπόλοιπη οικογένεια του Σάμι απαρτίζουν η Τζούλια Μπάτερς (Once Upon A Time In Hollywood), η οποία πρωταγωνιστεί ως η αδελφή του Ρέτζι (βασισμένη στην πραγματική αδελφή του Σπίλμπεργκ, την Ανν), ενώ η Κίλι Κάρστεν αναλαμβάνει το ρόλο της νεαρής αδελφής Νάταλι, η οποία βασίζεται στη Νάνσι Σπίλμπεργκ.

Ρόλους έχουν και ο Seth Rogen (Knocked Up) που υποδύεται τον Bennie Loewy, τον συνάδελφο και καλύτερο φίλο του Μπαρτ που γίνεται υποκατάστατος θείος του Σάμι και ο Judd Hirsch (Taxi) ως «θείος» Μπόρις Σιλντκράουτ, ο θείος του Σάμι, πρώην εργαζόμενος στον κινηματογράφο και θηριοδαμαστής σε τσίρκο.

Ρόλους έχουν επίσης η Sophia Kopera που πρωταγωνιστεί ως η τρίτη αδελφή του Σάμι, Λίζα (βασισμένη στην πραγματική του αδελφή Σου), η Jeannie Berlin, η Robin Bartlett, ο Sam Rechner, ο Oakes Fegley, η Chloe East και η Isabelle Kusman μεταξύ πολλών άλλων.

Ποια είναι η διάρκεια της ταινίας;

Συνεπής με το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών του Σπίλμπεργκ, το «The Fabelmans» έχει διάρκεια πάνω από δύο ώρες με διάρκεια 151 λεπτά.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024