Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από την «Barbie» στο «Cat Person»: Οι πολυαναμενόμενες ταινίες του 2023

Από την «Barbie» στο «Cat Person»: Οι πολυαναμενόμενες ταινίες του 2023

Από την ταινία Barbie της Γκρέτα Γκέργουινγκ μέχρι τη διασκευή του viral διηγήματος Cat Person της Κρίστεν Ρούπνιαν, εδώ είναι μερικές από τις πιο συναρπαστικές κινηματογραφικές κυκλοφορίες της επόμενης χρονιάς.

Pearl (Σκηνοθεσία Ti West)

Το prequel του X (2022) του West, αυτός ο βίαιος, καθολικός τρόμος, που διαδραματίζεται σε μια έπαυλη στο Τέξας το 1918, δείχνει πώς μια νεαρή, ασταθής, επίδοξη χορεύτρια, η Pearl (Mia Goth) δραπετεύει από την απομόνωση και την ταλαιπωρία της απελπιστικής καθημερινότητας. Με αναφορές σε εμβληματικές ταινίες του Χόλιγουντ, όπως ο Μάγος του Οζ, η βιαιότητα της Pearl γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη χάρη στην απέραντη ομορφιά της ταινίας. Η δράση εκτυλίσσεται μεταξύ της απομακρυσμένης φάρμας – την οποία η Pearl βλέπει ως φυλακή – και του τοπικού κινηματογράφου, ο οποίος συμβολίζει για αυτήν ένα λαμπερό μέλλον γεμάτο υποσχέσεις. Το Pearl είναι πλούσιο σε ενοχλητικές εικόνες: σάπια σάρκα γουρουνιού, αδηφάγοι αλιγάτορες και αμέτρητες καταχρήσεις εξουσίας.

Δείτε το τρέιλερ

Enys Men (Σκηνοθεσία Mark Jenkin)

Ανατριχιαστικός τρόμος σε ένα ζοφερά όμορφο, έρημο νησί στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης (Enys Men σημαίνει «πέτρινο νησί» στα Κορνουαλικά) – αυτή είναι η ιστορία μιας μοναχικής γυναίκας (Mary Woodvine), της οποίας η καθημερινή παρακολούθηση ενός ασυνήθιστου λουλουδιού αρχίζει να θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και σκοτεινής φαντασίας. Πρόκειται για μια από εκείνες τις ταινίες που είναι πλούσιες σε εικόνες και σύντομες σε διαλόγους – ο ήχος μιας γυναίκας μόνη της στη φύση είναι τόσο έντονος που είναι σχεδόν τραχύς. Οι σπασμένες αναμνήσεις και οι παραισθήσεις προσθέτουν υφή σε μια απόκοσμη, αλλόκοτη ταινία.

Δείτε το τρέιλερ

Tár (Σκηνοθεσία Todd Field)

Σε αυτή την ανατριχιαστική, αγωνιώδη εξέταση της εκμετάλλευσης και της κατάχρησης εξουσίας, η Cate Blanchett υποδύεται τη Lydia Tár – μια μαέστρο ορχήστρας με σκοτεινό παρελθόν. Οι θεατές γίνονται μάρτυρες της πλήρους πτώσης ενός εξαιρετικά ταλαντούχου – με τον εγωισμό και το δικαίωμα να ταιριάζει – τέρατος. Αλλά πρέπει επίσης να αναρωτηθούν πόσα από αυτά που βλέπουν είναι πραγματικά και πόσα είναι στο μυαλό της Tár; Υπάρχουν σκιές, σιλουέτες και φαντάσματα – αποκυήματα ή υπερφυσικά γεγονότα; Υπάρχει τρόμος ανάμεσα στον ρεαλισμό και το σύγχρονο κοινωνικό σχόλιο, το οποίο στην καρδιά του έχει ως στόχο να ξεδιαλύνει τη διαφορά μεταξύ της κουλτούρας ακύρωσης και της δίκαιης απόδοσης.

Δείτε το τρέιλερ

Cat Person (Σκηνοθεσία Susanna Fogel)

Το 2017, το New Yorker δημοσίευσε ένα διήγημα της (τότε) ελάχιστα γνωστής συγγραφέως Κρίστεν Ρούπνιαν. Το Cat Person έγινε viral. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι μεταφέρθηκε για την οθόνη ως ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο η Emilia Jones υποδύεται τη Margot – μια φοιτήτρια που γνωρίζει έναν μεγαλύτερο άνδρα, τον Robert (Nicholas Braun, γνωστός και ως Greg στο Succession) στον κινηματογράφο όπου εργάζεται με μερική απασχόληση. Τους δένει το γεγονός ότι είναι και οι δύο ιδιοκτήτες γατών. Αφού κοιμηθούν μαζί – στο σπίτι του, όπου δεν βλέπει κανένα σημάδι γάτας – η Margot γίνεται επιφυλακτική.  Ακόμα κι αν γνωρίζετε το τέλος, εξακολουθεί να είναι αηδιαστικό με τον τρόπο που τείνει να είναι κάθε αποκάλυψη του αληθινού ψέματος.

Photo: Another Magazine

Η φάλαινα (Σκηνοθεσία Darren Aronofsky)

Υπήρξε αρκετή διαμάχη γύρω από την «Φάλαινα», κυρίως σχετικά με το χοντρό κοστούμι που φοράει ο Μπρένταν Φρέιζερ για να υποδυθεί τον Τσάρλι, έναν καθηγητή αγγλικών, βάρους 600 κιλών που παλεύει με την παχυσαρκία και την απομόνωση. Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ορισμένοι κριτικοί απέρριψαν την ταινία ως ένα απλό όχημα για την αρρωστημένη γοητεία που αναμφίβολα θα έχουν ορισμένοι θεατές με αυτόν τον άρρωστο άνθρωπο. Ο Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ είναι σημαντικός – δίνει στην ταινία τον τίτλο της και παρέχει συμβολισμούς και παραλληλισμούς με τη ζωή και τη δυσχερή θέση του Τσάρλι. Η Φάλαινα είναι όντως άβολη στη θέαση: ολόκληρη η ταινία διαδραματίζεται στο άθλιο διαμέρισμα του Τσάρλι – ένας μικρός, ζοφερός χώρος που το σώμα του γεμίζει σαν ένα πολύ μεγάλο αρκουδάκι βαλσαμωμένο σε ένα κουκλόσπιτο. Ο θεατής αισθάνεται πολύ κοντά, πάρα πολύ και πολύ θλιβερά, αλλά υπάρχουν μερικές πραγματικά όμορφες ερμηνείες και έτσι το να την απορρίψει κανείς ως κάτι περισσότερο από μια ιστορία σοκ είναι απλοϊκό.

Δείτε το τρέιλερ

Women Talking (Σκηνοθεσία Sarah Polley)

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Miriam Toews, αυτό το δράμα είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα στην υπερσυντηρητική αποικία Μανιτόμπα – μια κοινότητα των Μεννονιτών στη Βολιβία – και διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ που περιλαμβάνει τους Rooney Mara, Claire Foy και Ben Whishaw. Η ιστορία επικεντρώνεται στη συνειδητοποίηση των γυναικών της αποικίας ότι, επί σειρά ετών, έχουν επανειλημμένα ναρκωθεί και βιαστεί από μια ομάδα ανδρών που ζουν μαζί τους. Οι γυναίκες έχουν αναγκαστεί να πιστέψουν ότι η εμπειρία τους από τις επιθέσεις ήταν απλώς αποκυήματα της «υστερικής» γυναικείας φαντασίας τους – ή κάποιου είδους δαιμονική πανούκλα. Στοιχειωτικό, συνταρακτικό και δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά συνέβησαν πραγματικά.

Δείτε το τρέιλερ

Oppenheimer (Σκηνοθεσία Christopher Nolan)

Με πρωταγωνιστή τον Cillian Murphy στον ομώνυμο ρόλο, η πρώτη βιογραφία του Nolan για τον φυσικό που δημιούργησε την ατομική βόμβα αναμένεται να είναι μία από τις πιο βαριές ταινίες της χρονιάς. Ο Οπενχάιμερ συμμετείχε στο Πρόγραμμα Μανχάταν το οποίο, μεταξύ 1942 και 1946, ανέπτυξε τα πρώτα πυρηνικά όπλα στον κόσμο – εκείνα που ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, σκοτώνοντας περίπου 100.000 ανθρώπους. Με τους Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr και Florence Pugh να συμμετέχουν, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί υπάρχει τόσος θόρυβος γύρω από αυτή την κυκλοφορία.

Δείτε το τρέιλερ

Barbie (Σκηνοθεσία Greta Gerwig)

Τι προσφέρει η Barbie -συνώνυμο στα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και ο ορισμός του αντιφεμινιστικού παιχνιδιού- στο κοινό του 2022; Με την Greta Gerwig στο τιμόνι της ταινίας, οι προκαταλήψεις είναι κατά κάποιον τρόπο κενές και κανείς δεν φαίνεται να ξέρει ακριβώς τι να περιμένει, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετικός ντόρος γύρω από το να δούμε την Barbie (Margot Robbie) και τον Ken (Ryan Gosling) να ζωντανεύουν. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι είναι έντονα στυλιζαρισμένη. Σκεφτείτε ροζ και γεμάτη γεύση cheesiness: κολλώδες πορτοκαλί μαύρισμα, κυματιστοί μύες και τεράστια στόματα που κατοικούνται από σειρές παγωμένων δοντιών, η Barbie είναι τόσο φρικιαστική και camp όσο τα πιο τρελά νοσταλγικά όνειρα οποιουδήποτε θα μπορούσαν να σερβίρουν. Αλλά η αξία της δεν είναι μόνο επιφανειακή. «Δεν είναι αυτό που νομίζεις ότι είναι, εκτός αν είναι» είπε ο Gosling για την Barbie, κάτι που προσθέτει μόνο στην ίντριγκα.

Δείτε το τρέιλερ

Dune: Part Two (Σκηνοθεσία Denis Villeneuve)

Η συνέχεια του Dune – βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert – αναμένεται ακόμη πιο εντυπωσιακή από την πρώτη συνέχεια. Με πρωταγωνιστές τους Timothée Chalamet, Zendaya και Florence Pugh, η ταινία υπόσχεται να αποτελέσει τη δραματική κορύφωση της ιστορίας του Dune. Συνεχίζει την πλοκή από το cliffhanger της προηγούμενης ταινίας, όταν ο Paul Atreides (Chalamet) έχει ενταχθεί στους Fremen για να εκδικηθεί την καταστροφή της οικογένειάς του. Αν αυτό δεν σας βγάζει κανένα νόημα, ίσως θα ήταν καλύτερο να παρακολουθήσετε πρώτα το Dune, το οποίο αναμφίβολα θα σας ανοίξει την όρεξη γι’ αυτό.

Δείτε το τρέιλερ

*Με στοιχεία από anothermag.com

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024