Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν: Χαρακτήρισε «εξωφρενικά» τα βίαια επεισόδια στη Βραζιλία

Μπάιντεν: Χαρακτήρισε «εξωφρενικά» τα βίαια επεισόδια στη Βραζιλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «εξωφρενικά» όσα συμβαίνουν στη Βραζιλία, σε μια πρώτη αντίδρασή του στα βίαια γεγονότα που προκάλεσαν οπαδοί του Μπολσονάρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από AP/Susan Walsh) χαρακτήρισε χθες Κυριακή «εξωφρενικά» τα βίαια επεισόδια μπολσοναριστών διαδηλωτών στη Βραζιλία, με την εισβολή τους στις έδρες των τριών εξουσιών.

«Επίθεση εναντίον της δημοκρατίας»

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε το σχόλιό του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ελ Πάσο του Τέξας, λίγο πριν ταξιδέψει στην Πόλη του Μεξικού για μια σύνοδο κορυφής ηγετών της Βόρειας Αμερικής.

Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε την «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» και είπε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

«Καταδικάζω την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν μέσω Twitter.

Καταδικάζει ο Μενέντεζ

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, θαυμαστής του κ. Τραμπ που δεν έχει ως ακόμη και σήμερα παραδεχθεί την εκλογική ήττα του, πρόβαλε τον ψευδή ισχυρισμό πως το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στη Βραζιλία ευνοεί την απάτη, τονώνοντας το κίνημα οπαδών του που καλούν εδώ και μήνες να επέμβει ο στρατός για ν’ ανατρέψει τον Λούλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ καταδίκασε με τη σειρά του «την εξωφρενική επίθεση εναντίον των κυβερνητικών κτιρίων που υποκίνησε η αδιάφορη για τις συνέπειες ασέβεια του δημαγωγού Μπολσονάρο για τις δημοκρατικές αρχές».

Πρόσθεσε μέσω Twitter ότι «δύο χρόνια μετά την 6η Ιανουαρίου, η κληρονομιά του Τραμπ συνεχίζει να δηλητηριάζει το ημισφαίριό μας».

«Η προστασία της δημοκρατίας και η λογοδοσία όσων ενεργούν κακόβουλα είναι απόλυτα απαραίτητη», επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας.

Στη Φλόριντα

Ο κ. Μπολσονάρο μετέβη στη Φλόριντα 48 ώρες πριν το τέλος της θητείας του και ήταν ο μεγάλος απών της ορκωμοσίας του Λούλα.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ο κ. Μπολσονάρο «χρησιμοποίησε τη μέθοδο του Τραμπ για να εμπνεύσει εγχώριους τρομοκράτες να προσπαθήσουν ν’ ανατρέψουν την κυβέρνηση» και πως πρόκειται για «επικίνδυνο άνθρωπο».

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Κάστρο, «δεν θα έπρεπε να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε αυτόν τον αυταρχικό που ενέπνευσε την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία», αντίθετα θα όφειλαν «να τον στείλουν πίσω στην πατρίδα του».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024