Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πόσο κόστισε το... αθόρυβο ταξίδι μας και ποιες εμπειρίες αποκομίσαμε σε μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές

Σε μια εποχή που η ηλεκτροκίνηση εισέρχεται δυναμικά στην αυτοκινούμενη ζωή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν «χώρο» και στους ελληνικούς δρόμους.

Η αστική μετακίνηση με τα αμιγώς ηλεκτρικά είναι ήδη υπαρκτή χάρη στην επαρκή αυτονομία τους, όμως το ταξίδι με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο συνεχίζει να δημιουργεί σύννεφα αμφισβήτησης εξαιτίας της αραιού δικτύου ταχυφορτιστών. Οπότε ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού με ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην πιο δημοφιλή διαδρομή (Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή) ήταν στο μενού των «εργασιών» μας.

Το νέο VW ID.5 Pro ήταν το νέο αμιγώς ηλεκτρικό που θα μας συνόδευε στην πρώτη μας διαδρομή εκτός πόλης έχοντας ως πρόκληση τα 500 χλμ. που χωρίζουν την πρωτεύουσα έως τη Θεσσαλονίκη. Εχοντας φορτίσει τη μεγάλη μπαταρία των 77 KWH που διέθετε η συγκεκριμένη έκδοση του άνετου γερμανικού μοντέλου – το βλέμμα μας στράφηκε κατευθείαν στην αυτονομία του που είχε αγγίξει τα 452 χλμ.

Οπότε, πριν από την εκκίνηση η πρώτη κίνησή μας ήταν το «κατέβασμα» της εφαρμογής του πάροχου των φορτιστών στους αυτοκινητόδρομους ώστε να είναι εφικτός ο προγραμματισμός της επόμενης στάσης για έναν εφοδιασμό της μπαταρίας στον επόμενο ταχυφορτιστή.

Επόμενη στάση

Βγαίνοντας από την Αθήνα, ορίζουμε τη μέση ταχύτητα των 120 χλμ./ώρα ώστε να συνδυάσουμε ένα άνετο ταξίδι, χωρίς να σπαταλούμε τις κιλοβατώρες που σε υψηλότερες ταχύτητες «καταπίνονται» από τον ισχυρό ηλεκτροκινητήρα. Το ID.5 εφοδιάζεται αποκλειστικά με ισχυρό ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 204 ίππων και με την μπαταρία χωρητικότητας 82 kWh (καθαρή 77 KWh), στην έκδοση Pro Performance να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή αυτονομία.
Με σύμμαχο το πλήρες σύστημα πολυμέσων που προβάλλεται σε μια οθόνη 12 ιντσών οι λειτουργίες για την κατανάλωση, την αυτονομία και τις λοιπές πληροφορίες για τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα λειτουργούσαν επικουρικά στον καλό προγραμματισμό της επόμενης στάσης για έναν συμπληρωματικό εφοδιασμό.
Εχοντας απομακρυνθεί 160 χλμ. μακριά από την Αθήνα η αυτονομία μας είχε απομειωθεί στα 260 χλμ .από τα 450 που ήταν η αρχική και ο σταθμός εφοδιασμού στην Αταλάντη (με δέλεαρ έναν ταχυφορτιστή) θα μας αναπλήρωνε τη μεγάλη μπαταρία του μεσαίου μοντέλου της VW. Με το ξεκλείδωμα του φορτιστή να πραγματοποιείται από το smartphone το ID.5 γέμισε στον «γίγα» ταχυφορτιστή των 180 Kwh μέσα σε 40 λεπτά (είχαμε και τύχη βουνό που δεν είχε αναμονή από άλλα ηλεκτρικά).

Με την κιλοβατώρα να κοστίζει 0.62 ευρώ το κόστος της επιπλέον επαναφόρτισης άγγιξε τα 19 ευρώ. Με φουλ μπαταρία και έχοντας εκ νέου 450 χλμ. το ταξίδι από την Αταλάντη έως τη Θεσσαλονίκη ήταν και στην πράξη εφικτό. Η επιστροφή συνέβη με την ίδια διαδικασία (επαναφόρτιση σε ταχυφορτιστή στη Θεσσαλονίκη, που απαίτησε μια στάση στη Λαμία για μια επιπλέον φόρτιση).

Το συνολικό κόστος του φουλαρίσματος για το ταξίδι των 1.000 χλμ. άγγιξε τα 101 ευρώ. Το ID.5 κατανάλωνε 17 kWh/100 χλμ., τιμή ικανοποιητική για τα δεδομένα του μοντέλου και το βάρος του αυτοκινήτου που άγγιζε τα 2.100 κιλά. Σαφώς, το μεγάλο μειονέκτημα παραμένει η έλλειψη πολλαπλών θέσεων φόρτισης στους νευραλγικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ οι ελάχιστοι ταχυφορτιστές πριμοδοτούν τα μποτιλιαρίσματα σε περιόδους εξόδου λόγω των εορτών.

Η εμπειρία μιας μεγάλης διαδρομής εκτός πόλης 1.000+χλμ. με ένα ηλεκτρικό ΙΧ παραμένει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστή μιας και τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες βιώνουν και απολαμβάνουν ένα αθόρυβο, αγχολυτικό ταξίδι με σύμμαχο την τεχνολογία – συνδεσιμότητα, εφαρμογές στο κινητό κ.ά. – που λειτουργούν αγχολυτικά στην αναζήτηση και τον ιδανικότερο προγραμματισμό της φόρτισης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024