Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Zeekr 001: Ηχηρή ηλεκτρική δήλωση από την Κίνα

Zeekr 001: Ηχηρή ηλεκτρική δήλωση από την Κίνα

Η Zeekr ιδιοκτησίας Geely, μόλις παρουσίασε ένα ηλεκτρικό μοντέλο με μπαταρία 140 kWh και αυτονομία 1.000+ χλμ, δίνοντας μια τολμηρή υπόσχεση για το μέλλον

Η Zeekr ανήκει στον κινεζικό όμιλο Geely, όπου ανήκει επίσης και η πιο γνωστή στην Ευρώπη Lynk&Co. Αν και η Zeekr δεν είναι εξίσου δημοφιλής στη γηραιά ήπειρο, η ανανεωμένη εκδοχή του 001 η οποία μόλις έκανε πρεμιέρα στην Κίνα, αρκεί για να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και στα καθ΄ημάς αλλά και πηχυαίους τίτλους στην αυτοκίνηση.

Το κύριο στοιχείο του νέου 001 είναι ο εφοδιασμός του με μια μπαταρία 140 kWh, η οποία υπόσχεται αυτονομία άνω των 1.000 χλμ. (1.031 χλμ. για την ακρίβεια), μεγέθη που αμφότερα ξεπερνούν οτιδήποτε έχει παρουσιάσει ποτέ άλλος κατασκευαστής σε ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής.

Βέβαια, όπως σημειώνει η Geely, η έκδοση με την μπαταρία των 140 KWh θα περιοριστεί στον αριθμό των μόλις 1.000 μονάδων, αριθμός που αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για την αγορά της Κίνας, είναι μάλλον σταγόνα στον ωκεανό. Αυτό που επίσης δεν έχει διευκρινίσει η εταιρεία του ομίλου Geely είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη έκδοση θα αποτελέσει μέρος της γκάμας όταν το Luxury Safari Coupe, όπως αποκαλεί η φίρμα το μοντέλο με το υπερυψωμένο station wagon αμάξωμα, λανσαριστεί στην Ευρώπη.

Αυτό που οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε, είναι ότι το μέγεθος της αυτονομίας έχει μετρηθεί βάσει του πιο ευνοϊκού πρωτοκόλλου δοκιμών που ισχύει στην αχανή κινεζική χώρα. Παρά το γεγονός ότι βάσει του αυστηρότερου πρωτοκόλλου WLTP η προσφερόμενη αυτονομία ίσως και να «έπεφτε» κάτω από τα 1.000 χλμ. τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι το 001 είναι το πρώτο μοντέλο που εφοδιάζεται με μπαταρία αντίστοιχης χωρητικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προδιαγραφές του μοντέλου, η βασική έκδοση εφοδιάζεται με ένα μοτέρ ισχύος 290 ίππων ενώ η κορυφαία υιοθετεί μια διάταξη δύο μοτέρ με συνδυαστική ισχύ 544 ίππων η οποία καθιστά εφικτή την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα.

Φυσικά η έκδοση με την μπαταρία των 140 kWh με δεδομένο και τον περιορισμένο χαρακτήρα της δεν είναι μοναδική καθώς το κινεζικό μοντέλο θα διατεθεί επίσης με μπαταρίες 86 και 100 kWh οι οποίες υπόσχονται αυτονομία 546 και 741 χλμ. αντίστοιχα, βάσει του κινεζικού πρωτοκόλλου. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες μπαταρίες προέρχονται από την προ ανανέωσης εκδοχή του μοντέλου, το οποίο παρουσιάστηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Για την ακρίβεια η μόνη προσθήκη της ανανεωμένης εκδοχής του είναι η μπαταρία των 140 KWh σε συνδυασμό με ορισμένες στοχευμένες αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση η οποία στην όψη θυμίζει πολύ τα προϊόντα της ομογάλακτης Lynk & Co.

Εκτός από την ιδιάζουσα επιλογή αμαξώματος και τις ενδιαφέρουσες ηλεκτρικές περγαμηνές, το 001 διαθέτει και την απαραίτητη ψηφιακή… συνείδηση η οποία μεταφράζεται στην παρουσία μιας οθόνης 14,7 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό η οποία συνδυάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων 8,8 ιντσών.

Αν και προς το παρόν η κινεζική φίρμα δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα άφιξής του στην Ευρώπη, στην Κίνα οι τιμές του ξεκινούν από περίπου 41.000 ευρώ για την βασική έκδοση.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024